Stockholms stad anser att alla arbetsgivare i Stockholm har en viktig roll att spela och därför har staden tagit initiativ till Integrationspakten. Integrationspakten syftar till att föra samman näringsliv, andra organisationer och offentlig sektor för att tillsammans hitta lösningar som gynnar integration och jobbskapande.

Medlemmarna i pakten har bestämt sig för att bidra. De vill göra något åt det faktum att tusentals människor står utan jobb trots att mängder med arbetstillfällen förblir obemannade. De vill samarbeta för att människor ska få arbeta.

Läs mer här.

Hej!

Efter ett turbulent år för Företagsgruppen Hammarby Sjöstad, där styrelsen avgick i våras, beslöt den extra stämman att göra en nystart för föreningen. Följande personer valdes som styrelseledamöter fram till nästa stämma:

Kent M Andersson, Företagsgrupperna Stockholm, FGS, ordförande,

Leif Nilsson, verksamhetsutvecklare, sekreterare,

Åke Reichard, fastighetschef Atrium Ljungberg, ledamot,

Michael Wäneskog, fastighetschef Vasakronan, ledamot.

Till revisor valdes 

Håkan Rosander, Företagsgrupperna Stockholm, FGS.

 

 

Natten mot lördag, den 8 december, startar en gratis taxiservice mellan Gullmarsplan och Hammarby Sjöstad. Det är ett unikt projekt som innebär att en taxi trafikerar sträckan nattetid, varje fredag-lördag och lördag-söndag. Projektet är ett samarbete mellan Taxi Stockholm, Europeiska Motor/Toyota och ElectriCITY/Hammarby Sjöstad 2.0.

Testperioden är två månader, från 8 november till och med söndag 27 januari. Konkret innebär det att en taxibil åker fram och tillbaka, utan några speciella avgångstider och utan stopp på vägen, mellan kl. 01.30 och 04.30 varje helg, natten till lördag och söndag. En shuttle-tjänst, helt enkelt. De fasta hållplatserna för taxin är torget vid Gullmarsplan och Sickla Kaj, utanför MAX-restaurangen, i Hammarby Sjöstad. En resa som tar cirka sju minuter enkel väg.

Inledningsvis kommer det även att finnas en taxivärd på plats för att svara på frågor och vägleda allmänheten vid Gullmarsplan. Bilen är en Toyota Proace Verso, en större taxi med plats för sju passagerare. Den går på HVO-bränsle, det vill säga diesel som tillverkas till 100% av förnybara råvaror och som inte släpper ut ny koldioxid i atmosfären.

En miljövänlig taxi med andra ord.

Om testet faller väl ut kan shuttle-tjänsten bli permanent. Prismodellerna eller prissättningen för en permanent tjänst är inte fastställd, men det kommer definitivt att bli billigare än att ta en vanlig taxi. Snarare kommer kostnaden att vara jämförbar med priset för en enkel bussbiljett.

/Thomas Windahl

taxi

Företagsgruppen Hammarby Sjöstad deltog i ett erfarenhetsutbyte för säkerhetsfrågor anordnat av Näringslivets Säkerhetsdelegation (NSD). Här fick vi lyssna på säkerhetsansvariga för Systembolaget, JC-butiker, 7-eleven. Skrämmande berättelser om anställdas utsatthet över hela landet med koncentration till de större städerna. Fler av de anställda startar sin arbetsdag med hot, glåp- och könsord. Anställda uppmanas att begå brott från kriminella gäng med hot om att vi vet var du bor och var dina barn går i skolan.

Jale Poljarevius, engagerad polischef i Uppsala/Knivsta, berättade om sitt hyllade arbete. Polisen har frihetsberövat mer än 150 gängmedlemmar och har tagit 233 bilar i beslag från kriminella i området. Han berättade även om polisens nya arbetssätt i Uppsala/Knivsta. Han påpekar att dagens lagstiftning behöver ses över och anpassas till hur det ser ut i samhället. Att gamla lagar från 40-talet åberopas och appliceras på dagens kriminalitet fungerar inte - det behövs effektivare verktyg.

I en ny studie som HUI Research gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv visar att brottsligheten kostar näringslivet 55 miljarder om året, vilket är lika mycket som Sveriges försvarsbudget. Här kan du läsa rapporten i sin helhet. (Läs här) 

/Thomas Windahl

Farsta nsd

 

 

Den 16 november var det dags för FRAMTIDSSPANARNA i årskurs 4 och 5 att presentera sina smart uppfinningar för en hållbar och miljövänlig värld. Ett åttio tal elever samlades för att presentera sina företagsidéer. Eleverna har under två veckor arbetat med temat entreprenörskap och miljö i skolan. Inför en företagsjury visades allt ifrån mobilappar, pant-tunnan där du får en bonus varje gång du plockar upp skräp, framtidens bil som går på lufthybridsteknik och är betydligt billigare än dagens elhybrider, multigalgen, ekologiska klädmärken och smarta dammsugare. Här gällde det att samarbeta, bygga modell, montel och presentera sin idé för en panelen. De mest innovativa idéerna fick pris - och tröstpriser till alla som framförde sina bidrag. 

Ett lyckat samarbete mellan skola, Företagsgrupp och initiativtagare ElectriCITY.

/Thomas Windahl

Nedan några bilder från presentationerna - tyvärr får vi inte visa bilder på eleverna.

Panel lugnet skola

mulitgalge lugnets skola

Modell Lugnets skola

Välkommen på Aperitivo hos Paolo Roberto!

Är du nyfiken på dina företagsgrannar i Sjöstaden? Kom och avrunda veckan tillsammans med företagare, mingla, inspireras och umgås! På fredag den 16:e november smygstartar Företagsgruppen Hammarby Sjöstad och Pane Fresco nätverksträffen Aperitivo (aw på italienska). Här kan du träffa nya företagare, dela med dig av kunskap och inspireras – Aperitivo ett bra sätt att starta helgen. Har du kanske själv någon idé om något du vill informera eller arrangera? Hör av dig till Företagsgruppen Hammarby Sjöstad.

Vi ses på Pane Fresco!

Paolo Roberto Aperitivo

Tack, alla ni som kom till Företagsgruppen Hammarby Sjöstad och ElectriCITYs gemensamma frukostmöte hos Smart City Sweden den 8 februari!

Tillsammans med företagen ElBIL 2020, Renault, Hertz och Taxi Stockholm samlades ett 40-tal morgonpigga företagare till ett informativt möte om elbilar och elbilsutvecklingen i Sverige och i Hammarby Sjöstad.

ElBil 2020 och ElectriCITY är de ledande aktörerna i Sjöstan som ligger i framkant och driver utvecklingen av antalet laddplatser för boende i Sjöstan. Bensinbilarna är på väg ut och intresset för elbilar/hybrider är stort hos privatpersoner och företag. Försäljningsstatistiken pekar uppåt. För stimulera intresset och drivkraft föreslår regeringen en premie om 60 000 kr för elbilar och 45 000 för hybrider.

Det ska vara enkelt att ladda en elbil och tillgången till laddningsmöjligheter är en avgörande faktor för att byta till elbil. Men för att få en hävstångseffekt på försäljning krävs en kraftfullare utbyggnadstakt av laddningsmöjligheter hos de kommunala aktörerna och övriga aktörer. Hammarby Sjöstad är Stockholms laddtätaste stadsdel.

Allan Larsson, ordförande i ElectriCITY, konstaterar att elektrifiering och digitalisering ger oss ökade möjligheter att utveckla och utforska en väg mot hållbar utveckling.

Hertz – Nya smarta former av bilanvändande utvecklas. Elbilspooler är ett smart sätt att få tillgång till bil utan att äga en och samtidigt slippa de krav som finns med ett bilägande. Med hjälp av bokningsapp i mobilen bokar du enkelt bilen.

Taxi Stockholm berättade om Nollzon Taxi – Genom att registrera ditt företag på www.nollzon.se får man automatiskt förtur till elbilstaxi. Om elbilen inte finns i närheten skickas en vanlig taxi. Här skapas en ny taxipolicy som driver fram efterfrågan på elbilstaxi. Att alltid välja en elbilstaxi, så bygger vi en renare och tystare stadsmiljö. Vem kan säga nej till en sådan sak.

Renault som är en av de ledande aktörerna i Sverige med att driva på elbilsutvecklingen berättade om sina eldrivna bilmodeller och om kommande utvecklingstakt. Tidigare räckvidder har länge varit en barriär, men nu har bilarna uppdaterats. Med den uppdaterade elbilen ZOE så har man fördubblat tidigare räckvidd från 200 km till 400 km.

Testkörning - Det var stort intresse att provköra elbilarna Renault ZOE och Volvos laddhybrid XC60. Efter att ha provkört båda bilarna kan jag konstatera att det känns rätt coolt att kunna köra elbil med gott samvete utan att behöva må klimatdåligt när man sätter sig i en bil. En häftig funktion som jag uppskattade är möjligheten tidsinställa uppvärmningen av elbilen med mobilen, så den är varm när man sätter sig i den en kall vintermorgon i januari - härligt.

Thomas Windahl,

verksamhetssamordnare Företagsgruppen Hammarby Sjöstad

100 % grön el

Fastighetsbolaget Fabege har bytt ut alla sina servicebilar till eldrivna Renault Kangoo. Sedan i september 2017 använder de bara elbilar. De nya bilarna  innebär att Fabege kan minska sina koldioxidutsläpp med över sex ton per år – motsvarande 1,3 varv jorden runt i fossilbil. Här kan du läsa mer.
 
//Thomas Windahl

IMG 0236

Den 17 november hölls Unga Företagare i Sjöstadsskolan. Ett femtio tal elever samlades för att presentera sina företagsidéer under temat hållbarhet inför Företagsgruppen och ElectriCITY. Initiativtagare till projektet är Per Andersson från ElectriCITY. Fler av Företagsgruppens medlemmar har bidragit med kunskap och erfarenhet under projektets gång. Elever från årskurs 7-9 har under oktober månad arbetat fram egna företag med miljön i fokus. Inför en företagsjury visades affärsidéerna upp, det var allt ifrån mobilappar, uthyrning av cyklar, ekologiska klädmärken och en smart dammsugare. De tre mest innovativa idéerna fick pris - och tröstpriser till alla som framförde sina bidrag.

Ett lyckat samarbete mellan skola, Företagsgrupp, Sjöstadsföreningen (sammanslutning av bostadsrättsföreningar i Sjöstaden) och initiativtagare ElectriCITY.

 

 

/Thomas Windahl

 

Här byggs framtida biljetthall

Just nu är det full aktivitet inne på byggområdet vid Mårtensdal i Hammarby Sjöstad. Här ska det stå ett 109 meter högt kontorshus. Under jord byggs en biljetthall för tunnelbanan.

Redan nu pågår förberedelser inför de stora arbetena med tunnelbanan. Det mesta handlar om att lägga om ledningar i marken, men här i Mårtensdal pågår ett större arbete, här byggs en biljetthall:

- Det är just nu, när de nya husen grundläggs, som vi har möjlighet att bygga stommen till den nya biljetthallen, säger Anna Sandahl, projektchef för nya tunnelbanan i söderort.

Även den övre delen av det kommande rulltrappsschaktet kommer att sprängas ut under vintern.

- Nu byggs de 15 översta metrarna. Så småningom kommer vi att spränga ut resten av schaktet nerifrån plattformen och uppåt och koppla samman schakten, säger Anna Sandahl. Här kan du läsa mer.

annas red 700x440

 

Har ditt företag förberett sig för den nya datalagen?

Snart börjar EU:n nya dataskyddsförordning gälla, även kallad GDPR. GDPR börjar gälla den 25 maj 2018. Den ställer stora krav på dig och ditt företag att skydda uppgifter om fysiska personer. EU har i april 2016 beslutat om ett nytt regelverk för behandling av personuppgifter som ska börja tillämpas i medlemsstaterna i maj 2018. Regelverket kommer att innebära en hel del förändringar för de som behandlar personuppgifter. 

Alla företag ska följa de grundläggande reglerna och har nytta att ha det dokumenterat. Men det är bara vissa företag som måste ha dataskyddsombud eller föra register över behandlingar av personuppgifter. På Datainspektionens webb-plats kan du läsa mer vad som gäller för ditt företag, länk till webb-platsen.

Läs även mer i bifogad informations material från Datainspektionen genom att klicka här!

/Företagsgruppen 

 

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (Dataskydd - Bättre regler för små företag.pdf)Dataskydd - Bättre regler för små företag.pdfNya datalagen - GDPR1140 kB2017-11-06 12:02

Nu har vi dragit igång en serie med gratis träning och föreläsning för välmående företag och medarbetare. Hälso- och träningsföretaget True Workout och Företagsgruppen Hammarby Sjöstad bjuder in dig som är företagare till en serie träningstillfällen med föreläsning. Ta chansen att diskutera fördelarna med välmående medarbetares betydelse för företagsutveckling. Träningen ligger inte på att uppnå max-puls utan på insikten vad träning och hälsa kan göra för ditt företag och medarbetare.

Välkomna!


Träning med TRUE WORKOUT

Tack, alla ni som kom till Företagsgruppens Frukostmöte på Vittraskolan!

Under temat mötesplats för företagare i Sjöstaden samlades ett 25-tal morgonpigga företagare till ett informativt möte. Vittraskolan dukade upp till en trevlig frukostbuffé i skolans matsal.

Thomas Windahl, Företagsgruppen, och Per Andersson, ElectriCITY, var värdar. 

Ole Hass, rektor på Vittraskolan, berättade om skolans satsning på entreprenörskap och hur man vill närma sig företagarna i Sjöstaden. Alexander Wannervik, elev på Vittraskolan, berättade om sin uppfinning som ett led i skolans satsning på entreprenörskap – mobiltelefonen som laddar sig själv.

Henric Gustafson, projektledare ElectriCITY, berättade om vad omställningen till elbilar innebär för energianvändningen och vad företagen kan göra för att påskynda utvecklingen. Intresset är stort från privatpersoner och företagare att investera i en elbil. Här måste Stockholm stad bli mer snabbfotad och pådrivande i omställningen. Vid årsskiftet 2017/18 kommer Sjöstaden att ha minst 250 garageplatser, utöver de publika laddplatserna, utrustade med laddning för elbilar och är då den stadsdel i Stockholm som har bäst utbyggd infrastruktur i förhållande till antalet invånare.

Allan Larsson berättade om satsning på delningsekonomi i Sjöstaden. KTH har valt Hammarby Sjöstad som Stockholms testbädd i ett projekt om delningsekonomin, mao byten av tjänster, bättre användning av lokaler och offentliga ytor. Start höst 2017 och pågår till 2020.

Thomas Windahl presenterade branschstatistik om området. Sjöstaden är det 4:e största företagsområdet i Stockholm. Här finns över 1500 företag registrerade därav 900 aktiebolag. Det finns ett fåtal större företag med över 100 anställda. Din Bil är det största företaget med en nettoomsättning över 10 miljarder. Övrigt företagande har färre än 15 anställda. Inpendlingen är stor till området, främst från de södra förorterna. Vakansgraden är mindre än 5 procent. Tillväxtbolagen väljer att flytta till Sjöstaden. Under 2018/19 flyttar flera spännande företag in i Sjöstaden b la Naturvårdsverket och det snabbväxande spel/animeringsföretaget Goodbye Kansas.

/Thomas Windahl

 

IMG 0185 2

Vill du vara med och bidra till att skapa Stockholms bästa företagsklimat i Sjöstaden! Besök oss under Sjöstadsdagen, så berättar vi mer. Du finner oss vid LUMA hållplats (Tvärbanan).

Välkommen!

Sjöstadsdagen 2017

Företagsgruppen har nyligen lämnat yttrande på Stockholms stads översiktsplan. Vi ser att stadens tydliga mål om ett fortsatt kraftigt ökat bostadsbyggande är en förutsättning för Stockholms regionen. Stadens invånare förväntas öka med 50% till 1,3 miljoner år 2040. Stadstillväxt är inte synonymt med endast bostäder, utan det är lika viktigt med förutsättningar för nya arbetsplatser och företagande. Men även om bostadsbehovet är akut behöver byggandet av bostäder sättas i ett sammanhang som också belyser förutsättningarna för näringslivet.

Här kan du ladda ned Företagsgruppens remissvar. Ladda ned.

Nu drar hösten igång med full fart och givetvis fortsätter vi med våra frukostmöten där du har möjlighet att träffa andra entreprenörer. Kom och bli inspirerad av likasinnade, hitta samarbeten och utöka ditt nätverk av personer som vill se fler framgångsrika företag växa i Sjöstaden.

Anmälan till: thomas.windahl@foretagsgrupperna.se

 

Frukostbricka i Sjöstaden 20170921

Entreprenörskap i skolan rustar elever för framtiden

Sverige behöver kunniga unga företagare och innovativa krafter. Ungdomar som vill förverkliga sina egna idéer, starta eller ta över företag och som vågar tro på sin egen innovationsförmåga. För att inspirera och uppmuntra elever till innovativa tankar som för utvecklingen framåt behövs entreprenörskap i skolan. 

I Vittraskolan har elever från årskurs 8 och 9 under maj månad arbetat fram egna företag med miljön i fokus. Inför en företagsjury visades affärsidéerna upp, det var allt ifrån mobilappar, uthyrning av cyklar, ekologiskt klädesmärke och en smart dammsugare. Initiativtagare till projektet är Per Andersson från ElectriCity. Under projektet har Handelsbanken i Hammarby Sjöstad bidragit med uppskattande kunskaper om ekonomi och finansiering i företag.

Företagsgruppen Hammarby Sjöstad har medverkat i företagsjuryn och korat vinnarna i tävlingen. I samtliga förslag fanns många intressanta idéer till ökat miljömedvetande. Omdömen var positiva från både elever och lärare - "Det bästa vi gjort under hela högstadiet", sa en elev.

Fredag den 2 juni ska elever från årskurs 4 - 6 presentera sina framtidsspaningar kring smarta uppfinningar som kan förenkla tillvaron och förbättra miljön.

Här kan du läsa mer om projektet.

Thomas Windahl/Företagsgruppen Hammarby Sjöstad

 

Ett stort Grattis till alla som arbetat med detta projekt!

Företagsgruppen Hammarby Sjöstad - stolt samarbetspartner till ElectriCity!

Goa nytt HS

Foto: Pixabay

Läs mer i Sjöstadsliv artikel nedan:

Ännu en gång är Hammarby Sjöstad förebild för framtidens städer. Bland sex länder är Sverige en av de som ska hjälpa Indien att utveckla klimatsmarta städer. 

Under ett möte i Indien, tillsammans med bland annat Confederation of Indian Industries och flertalet bygg- och teknikföretag, slöts i veckan ett avtal om att Sverige ska bidra till Indiens arbete med att utveckla 100 städer till klimatsmarta.

Med i projektet är Sjöstadsbaserade föreningen ElectriCity, som bidrar i arbetet med de två Indiska delstater som Sverige tilldelats arbete: Goa och Uttar Pradesh. Även IVL svenska miljöinstitutet skrev på avtalet tillsammans med ElectriCity och handelsminister Ann Linde (S) deltog som svenska regeringens representant.

”Indien ska bygga 100 nya smarta städer under de kommande fem åren. Ombyggnation av medelstora städer som ett led i den modernisering som regeringen Modi vill genomföra och som ett sätt att uppfylla klimat och FN-målen. Sammanfattningsvis: Vi tar Hammarby Sjöstad till Indien”, skriver Allan Larsson, ordförande i ElectriCity, bland annat i en sammanfattning om mötet.

För ElectriCitys, och Sjöstadens, del så hoppas de att för första gången kunna nyttja den nyligen invigda exportplattformen för Sveriges klimat- och miljöteknikföretag kallad Smart Cities Sweden, som Sjöstadsliv tidigare skrivit om (läs mer här).

Deltar gör även Swedish-Indian Business Council, en organisation bestående av svenska företag som är verksamma i Indien. Organisationens VD, Robin Sukhia, är dessutom sjöstadsbo.

Allan Larsson tror att organisationen kommer att vara en viktig del för Sveriges inflytande i projektet.

– De är, tror jag, avgörande för att svenska företag ska kunna spela en roll i det stora indiska stadsbyggnadsprogrammet.

Projektet finansieras och är på initiativ av den Indiska regeringen. Övriga länder som är delaktiga i projektet är USA, Japan, Spanien, Frankrike och Tyskland.

–Indierna har valt ut länder som de anser har kompetens och teknik. Hedrande för Sverige att som ett litet land bli inbjuden, säger Allan Larsson.

Text: Philip Erdtman

Läs artikeln i sin helhet i Sjöstadsliv, här.

Tack, alla ni som kom och bidrog till en informativ Företagslunch i Fryshuset!

Under temat HÅLLBARHET i Sjöstaden samlades ett 20-tal företagare till ett informativt möte och diskussion. Fryshuset dukade upp till en trevlig lunch.

Anja Frey, Fryshuset, och Thomas Windahl, Företagsgruppen, var värdar.

Filip Lundin grundare och vd för Sopköket berättade om sin resa. Han beskrev resor och situationer som påverkat hans syn på hållbarhet i samhället. Efter en längre resa i Indien grundades Sopköket sommaren 2015. Här lärde sig han recept som sauterat bananskal men framför allt vikten av att ta tillvara på varje råvara. Tillbaka i Stockholm började han studera Retail Management på Handelshögskolan och fick upp synen för branschens utmaningar.

I dag har Sopköket cateringsuppdrag för flera kända företag b la H&M. Sopköket är mer än bara catering. Här tar företaget ett totalgrepp om svinnet man lagar högkvalitativ catering av råvaror som annars skulle slängas. Även lokalsvinn, arbetskraft och materialsvinn tillvaratas. I köket arbetar nyalända tillsammans med volontärer och mästerkockar i svensktalande miljö. Idag har man 40 volontärer, 2 kockar på michelin-nivå och partners med ICA, Paradiset och Refugees Welcome Stockholm.

Därefter fördes en intressant diskussion om hur vi kan synliggöra och möjliggöra det lokala näringslivet i Hammarby Sjöstad bl a hur speed-dating, mötesplattformar och möten med utländska delegationer som besöker Hammarby Sjöstad kan vara en möjlighet för att synliggöra företagande. Inspelen gav upphov till reflektion och funderingar för Företagsgruppen - mycket bra och energigivande.

Vill du veta mer om Sopköket, kontakta Filip Lundin

Thomas Windahl/Företagsgruppen Hammarby Sjöstad

 

sopköket

Välkommen på Företagslunch på Fryshuset den 18 maj!

500 000 ton mat slängs varje år hos butiker och leverantörer enbart i Sverige. Samtidigt står många utan arbete. Likaså står många lokaler och kök outnyttjade. Hur kan vi ta tillvara på detta resursslöseri?

Filip Lundin på Fryshuset har ägnat stor del av sin tid med att söka lösningar.

Anmälan till thomas.windahl@foretagsgrupperna.se

Företagslunch med mingel den 18 maj på Fryshuset

Välkommen till Företagsgruppens företagsmingel på Fryshuset!

Anmälan till: thomas.windahl@foretagsgrupperna.se

 

Inbjudan till Företagsmingel 27 april

Axplock från Sjöstadsliv: Den 25 mars stängs tvärbanan av fram till oktober för ett omfattande arbete. Bland annat ska hela signalsystemet bytas ut, för att tvärbanan ska kunna gå hela vägen till Solna station. Vi på Sjöstadsliv har tagit reda på vad som gäller för sjöstadsborna inför avstängningen.

Den 25 mars stängs Sicklalinjen av, som är tvärbanetrafiken mellan Sickla Udde och Alvik. Det är för att byta ut signalsystemet till ett modernare, som gör att tvärbanan kan kopplas ihop med linjen mot Solna Station – detta trots att det nuvarande signalsystemet installerades så sent som 2009.
Arbetet påbörjas i slutet av månaden.
– Även fast det kan vara tufft med ersättningstrafik så kan de dra nytta av det i slutändan, säger Ronnie Johansson, presskontakt hos SL, om avstängningsperioden. Läs mer i Sjöstadsliv, här!

 

tvärbanan bro e1393882273383 650x400

Tack, alla ni som kom till Företagsgruppens Frukostmöte i LUMA!

Under temat mötesplats för företagare i Sjöstaden samlades ett 40-tal morgonpigga företagare till ett informativt möte. LUMA Sodexo dukade upp till en trevlig frukostbuffe i restaurangen.

Per Andersson, ElectriCITY och Thomas Windahl, Företagsgruppen, var värdar. Jan-Erik Lundberg, Mäklarhuset, berättade om bostadsmarknaden – det är populärt att bo i Sjöstan, stor efterfrågan på bostäder, inte så många som vill sälja, var tredje bostadsrätt som säljs köps av någon som redan bor i Sjöstan! Per Andersson, informerade om ett projekt för att intressera ungdomar för entreprenörskap – Vittraskolan är redan med. Selene Samuelsson informerade om projektet Nattvandring som snart ska starta. Bertil Stockhaus gav en kort rapport om förberedelserna för Valborgsbrasan i Hammarbybacken – i år med ”olympisk eld” på toppen för att uppmärksamma SOKs och Stockholm stads planer på vinter-OS 2026. Mattias Andersson informerade om Fryshusets framgångsrika verksamhet för ungdomar. Magnus Svenningsson talade om media i Hammarby Sjöstad - papperstidningar och digitala medier som en väg för företagen att nå ut. Allan Larsson presenterade Hammarby Sjöstad 2.0, det arbete som ElectriCITY driver för att omsätta klimatavtalet i Paris i handfasta energiåtgärder i Hammarby Sjöstad – ladda hemma, energi hemma och återvinning hemma.

luma2

Stort tack till alla som hade möjlighet att komma på Företagsgruppens lunchmöte hos Infront IT-Partner. Här hittar du, Karin Olofsson och Dan Bergmans inspirerande presentation om utbyggnaden av T-banan till Hammarby Sjöstad. Tack även till Fredrik Pürkner, Infront IT-partner, för att vi fick kika in i ett spännande företag och miljö. 

/Thomas Windahl

 

ladda ned guide

 

 

 

Innovationsprogrammet Smart Sustainable Cities - med KTH som samordnare - har fått klartecken om finansiering från Energimyndigheten, Vinnova och Formas.  Programmet har en ram på 120 milj kr för de fyra första åren, kan sedan förlängas upp till 12 år beroende på resultat av verksamheten.

- Detta kommer att blir en kraftsamling som har potential att få stor betydelse för området, både i Sverige och globalt, och vi är väl förberedda att starta programmet. KTH har redan under arbetet med ansökan inlett samarbeten med ett stort antal aktörer i branschen, säger Olga Kordas, programchef för Smarta och hållbara städer vid KTH

ElectriCITY är en av medlemmarna i det konsortium som nu får ansvaret för att genomföra programmet.

Från Företagsgruppen vill vi gratulera vår samarbetspartner till ett imponerande arbete. Projektet utgör en bra hörnsten för att Sverige med Hammarby Sjöstad ska kunna bli en världsledare i transformationen till hållbara, fossil-fria städer genom digitalisering som en nyckelstrategi.

Nu finns hela Novus-undersökningen tillgänglig om Sjöstadsbornas syn på elbilar, återvinning, energi, klimat och trygghet.

Här är några av resultaten:

  • Mer än åtta av tio sjöstadsbor rekommenderar sina vänner att flytta hit, nio av tio av männen
  • Nio av tio känner sig trygga att vara ute sena kvällar i Sjöstan
  • Sex av tio är engagerade i klimatfrågan
  • Nästan sju av tio sjöstadsbor har tillgång till elbil, egen bil, eller i bilpool; åtta av tio använder den minst en gång i veckan eller oftare
  • Sex av tio säger att de sannolikt skulle köpa en elbil, nästa gång det är dags för byte, om det fanns laddutrustning vid deras p-plats hemma

Det är ElectriCITY Stockholm i samarbete med ElBil2020 och Envac som låtit Novus undersöka de boendes syn på Sjöstaden. Undersökningen genomfördes den3-26 juni. Sammanlagt 294 Sjöstadsbor intervjuades. Undersökningen kommer bland att användas i arbetet på att förbättra användningen av energi i bostadsrättsföreningarna

Hela undersökningen finns att läsa här

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (Novusrapporten-för-Hammarby-Sjöstad-2016.pdf)Novusrapporten-för-Hammarby-Sjöstad-2016.pdfSjöstadsborna om klimat, energi och säkerhet643 kB2016-10-24 09:44

I samarbete med Företagsgruppen / Infront IT Partner / Food Village

Vill du veta mer om utbyggnaden av T-banan till Sjöstaden?

 

Planen är att bygga 2 mil ny tunnelbana och 10 nya stationer i Stockholm. Sll berättar hur det

ska gå till och vad det innebär för Sjöstaden.

Därutöver får vi en kortare presentation av våra värdar. Här träffar du grannföretagen över en lunch

och får höra vad som är på gång i området. 

När: Torsdag den 10 november kl 11.00 – 13.00.  

Var: Samling hos Infront på Hammarby Allé 93 kl 11.00

Anmälan senast den 7 november till: thomas.windahl@foretagsgrupperna.se eller sms:a till 070-470 05 41

Vi bjuder på lunchen och tillämpar principen ”först till kvarn”

Välkommen!

Inbjudan till Företagsgruppens lunchmöte den 20 okt

Den 21 oktober släpps biljetterna till Hammarby Sjöstads största evenemang, missa inte det! Du finner hela programmet här. Den 31 januari 2017 tänds rampljuset för andra gången. Årets adrenalinkick 2017 närmar sig. Man mot man, kvinna mot kvinna, sida vid sida.. parallellslalomtävling,  2 miljoner kronor i prispotten.  Nu är det åter dags för World cup Stockholm och Hammarby Sjöstad att bjuda in till en kväll i … snabbast ner för Hammarbybacken i Hammarby Sjöstad. Läs mer här!

slalom888

Stort Tack till alla som medverkade vid Företagsgruppen Hammarby Sjöstads årsmöte. Här finner du Andreas Burghausers, Stadsbyggnadskontoret, presentation vid årsmötet den 28 april i LUMA Restaurang och Konferens.

ladda ned guide

Välkommen till Företagsgruppen Hammarby Sjöstads årsmöte 2016!

Program:

  • Martin Dworén, ordförande i Företagsgruppen Hammarby, hälsar alla välkomna till årsmötet och berättar tillsammans med styrelsen om vad som händer i Företagsgruppen. Företagsgruppen har funnits i området sedan 1978.
  • Andreas Burghauser, projektchef på Stadsbyggnadskontoret, berättar om arbetet med att förvandla ett industriområde till en modern stadsdel och hur det kommer se ut helt ”färdigställt” 2020.
  • Cecilia Falk, forskningschef för stressmedicin vid KI ger oss en inblick i sin värld. Att arbeta och att ha mycket att göra är OK. I alla fall om du är medveten om det och pausar mellan varven. Vad händer annars i kroppen?

När: Torsdagen den 28 april, kl 11.30. Vi bjuder på lunch och kaffe. Ta gärna med dig din företagsgranne!

Plats: Luma Restaurang och Konferens, Lumaparksväg 7

Anmälan: anmäl dig till thomas.windahl@foretagsgrupperna.se eller med vändande mail.(Glöm inte att ange antal, så att vi kan beställa lunch

Årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga på vår hemsida from fredaghttp://fgs.nu/hammarby-omoss/dokument

(Ser mailet konstigt ut, så klicka upp bifogad inbjudan)

Varmt välkomna!

Företagsgruppen Hammarby Sjöstad

Martin Dworén, ordförande

 

 

 

Inbjudan till Företagsgruppen Hammarby Sjöstad 2016

 

Kulturnatt sjöstaden

 

Välkommen till kulturnatten i Hammarby Sjöstad

den 23 april, kl 18-24
en del av Kulturnatt Stockholm.

På kvällen den 23 april sjuder hela vår vackra stadsdel av kultur och roliga evenemang; sång, musik, föreläsningar, konst, kultur och mycket mera. Allt är gratis och du är förstås hedersgästen. Det är nu andra året i rad som Hammarby Sjöstad är med på Kulturnatt Stockholm. Kolla in programmet här och ta med familj, släkt, grannar, kollegor och vänner på en kulturspäckad kväll. Var med och tävla i vårt roliga bokstavspussel. Varje medverkande har gömt en bokstav som tillsammans bildar ett ord. Tävlingstalong hämtar du hos de medverkande. Inlämning till Kultur i Sjöstan på hotell Park Inn. Finfina priser utlovas. Var med och gör kvällen oförglömlig!

 

 

 

Nedskräpning skapar ofta irritation i städerna. I parker, längs promenadstråk och runt idrottsarenor blir papperskorgarna snabbt överfulla, vilket leder till höga kostnader för städning och frekventa sophämtningar. Men det finns en lösning på problemet – svenska Envac har utvecklat ett automatiserat system för tömning av papperskorgar i offentlig miljö.

hundbajs_artikel

På ytan ser allt ut som vanligt – fast renare. Bild: Envac

 – Som vanligt slänger du ditt skräp i en papperskorg. Men istället för att den töms manuellt så sugs skräpet, med hjälp av vakuum, iväg till en terminal eller skruvtank utanför området, berättar Maud Dolk, miljöchef på Envac.

I papperskorgarna finns en nivågivare som känner av när korgen är full. Då öppnas en ventil och skräpet sug ner i underjordiska rör och vidare till en terminal, som töms antingen när den är full eller vid regelbundna tidsintervall.

– Systemet gör att man slipper allt skräp i parkerna. Och besökarna behöver inte störas av städning och sophämtning i samma grad. 
 I somras installerade Envac Sveriges första självtömmande papperskorgar i parkmiljö, på Mariatorget på Södermalm. De tidigare 18 papperskorgarna ersattes med sex stycken självtömmande enheter från Envac.

– När jag berättade om lösningen under Nordbygg-mässan så var det en person som utbrast ”så det är därför alla råttor har försvunnit”. Det slutna systemet gör att varken råttor eller fåglar kan riva upp och sprida soporna.
Tidigare tömdes Mariatorgets papperskorgar två till tre gånger om dagen. Med det nya systemet tömmer man terminalen en gång i månaden, så det bidrar dessutom till att minska antalet fordon på en av Stockholms mest trafikerade gator..

Nu väntar vi bara på att Envac installerar samma lösning i Hammarby Sjöstad .

- Systemet kan placeras i stort sett varsomhelst där det idag finns vanliga publika papperskorgar. Eftersom det redan finns sopsugningssystem i Hammarby Sjöstad är det egentligen bara att koppla på papperskorgarna, berättar Maud Dolk.

Redaktionen 

Europaparlamentets talman Martin Schulz, som tillsammans med demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke m.m.EU-parlamentets talman besökte Fryshuset

Under måndagen fick Fryshuset i Hammarby Sjöstad besök av Europaparlamentets talman Martin Schulz, som tillsammans med demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke diskuterade hur EU ska hantera de växande spänningarna mellan olika delar av befolkningen.

”Europa har förändrats och mångfalden är här för att stanna”, sa Schultz, som också bjöd in Fryshuset att inför Europaparlamentet och andra inbjudna presentera Fryshuset och Exit, och deras metoder att arbeta med avradikalisering och ”återvändande” till samhället bland avhoppare från vitmaktmiljöer och kriminella gäng. Han sa också att Exits arbete och metoder borde kunna tillämpas runtom i Europa.

Redaktionen 

Go to top