Nedskräpning skapar ofta irritation i städerna. I parker, längs promenadstråk och runt idrottsarenor blir papperskorgarna snabbt överfulla, vilket leder till höga kostnader för städning och frekventa sophämtningar. Men det finns en lösning på problemet – svenska Envac har utvecklat ett automatiserat system för tömning av papperskorgar i offentlig miljö.

hundbajs_artikel

På ytan ser allt ut som vanligt – fast renare. Bild: Envac

 – Som vanligt slänger du ditt skräp i en papperskorg. Men istället för att den töms manuellt så sugs skräpet, med hjälp av vakuum, iväg till en terminal eller skruvtank utanför området, berättar Maud Dolk, miljöchef på Envac.

I papperskorgarna finns en nivågivare som känner av när korgen är full. Då öppnas en ventil och skräpet sug ner i underjordiska rör och vidare till en terminal, som töms antingen när den är full eller vid regelbundna tidsintervall.

– Systemet gör att man slipper allt skräp i parkerna. Och besökarna behöver inte störas av städning och sophämtning i samma grad. 
 I somras installerade Envac Sveriges första självtömmande papperskorgar i parkmiljö, på Mariatorget på Södermalm. De tidigare 18 papperskorgarna ersattes med sex stycken självtömmande enheter från Envac.

– När jag berättade om lösningen under Nordbygg-mässan så var det en person som utbrast ”så det är därför alla råttor har försvunnit”. Det slutna systemet gör att varken råttor eller fåglar kan riva upp och sprida soporna.
Tidigare tömdes Mariatorgets papperskorgar två till tre gånger om dagen. Med det nya systemet tömmer man terminalen en gång i månaden, så det bidrar dessutom till att minska antalet fordon på en av Stockholms mest trafikerade gator..

Nu väntar vi bara på att Envac installerar samma lösning i Hammarby Sjöstad .

- Systemet kan placeras i stort sett varsomhelst där det idag finns vanliga publika papperskorgar. Eftersom det redan finns sopsugningssystem i Hammarby Sjöstad är det egentligen bara att koppla på papperskorgarna, berättar Maud Dolk.

Redaktionen 

Go to top