Tack, alla ni som kom till Företagsgruppens Frukostmöte på Vittraskolan!

Under temat mötesplats för företagare i Sjöstaden samlades ett 25-tal morgonpigga företagare till ett informativt möte. Vittraskolan dukade upp till en trevlig frukostbuffé i skolans matsal.

Thomas Windahl, Företagsgruppen, och Per Andersson, ElectriCITY, var värdar. 

Ole Hass, rektor på Vittraskolan, berättade om skolans satsning på entreprenörskap och hur man vill närma sig företagarna i Sjöstaden. Alexander Wannervik, elev på Vittraskolan, berättade om sin uppfinning som ett led i skolans satsning på entreprenörskap – mobiltelefonen som laddar sig själv.

Henric Gustafson, projektledare ElectriCITY, berättade om vad omställningen till elbilar innebär för energianvändningen och vad företagen kan göra för att påskynda utvecklingen. Intresset är stort från privatpersoner och företagare att investera i en elbil. Här måste Stockholm stad bli mer snabbfotad och pådrivande i omställningen. Vid årsskiftet 2017/18 kommer Sjöstaden att ha minst 250 garageplatser, utöver de publika laddplatserna, utrustade med laddning för elbilar och är då den stadsdel i Stockholm som har bäst utbyggd infrastruktur i förhållande till antalet invånare.

Allan Larsson berättade om satsning på delningsekonomi i Sjöstaden. KTH har valt Hammarby Sjöstad som Stockholms testbädd i ett projekt om delningsekonomin, mao byten av tjänster, bättre användning av lokaler och offentliga ytor. Start höst 2017 och pågår till 2020.

Thomas Windahl presenterade branschstatistik om området. Sjöstaden är det 4:e största företagsområdet i Stockholm. Här finns över 1500 företag registrerade därav 900 aktiebolag. Det finns ett fåtal större företag med över 100 anställda. Din Bil är det största företaget med en nettoomsättning över 10 miljarder. Övrigt företagande har färre än 15 anställda. Inpendlingen är stor till området, främst från de södra förorterna. Vakansgraden är mindre än 5 procent. Tillväxtbolagen väljer att flytta till Sjöstaden. Under 2018/19 flyttar flera spännande företag in i Sjöstaden b la Naturvårdsverket och det snabbväxande spel/animeringsföretaget Goodbye Kansas.

/Thomas Windahl

 

IMG 0185 2

Go to top