Tack, alla ni som kom till Företagsgruppen Hammarby Sjöstad och ElectriCITYs gemensamma frukostmöte hos Smart City Sweden den 8 februari!

Tillsammans med företagen ElBIL 2020, Renault, Hertz och Taxi Stockholm samlades ett 40-tal morgonpigga företagare till ett informativt möte om elbilar och elbilsutvecklingen i Sverige och i Hammarby Sjöstad.

ElBil 2020 och ElectriCITY är de ledande aktörerna i Sjöstan som ligger i framkant och driver utvecklingen av antalet laddplatser för boende i Sjöstan. Bensinbilarna är på väg ut och intresset för elbilar/hybrider är stort hos privatpersoner och företag. Försäljningsstatistiken pekar uppåt. För stimulera intresset och drivkraft föreslår regeringen en premie om 60 000 kr för elbilar och 45 000 för hybrider.

Det ska vara enkelt att ladda en elbil och tillgången till laddningsmöjligheter är en avgörande faktor för att byta till elbil. Men för att få en hävstångseffekt på försäljning krävs en kraftfullare utbyggnadstakt av laddningsmöjligheter hos de kommunala aktörerna och övriga aktörer. Hammarby Sjöstad är Stockholms laddtätaste stadsdel.

Allan Larsson, ordförande i ElectriCITY, konstaterar att elektrifiering och digitalisering ger oss ökade möjligheter att utveckla och utforska en väg mot hållbar utveckling.

Hertz – Nya smarta former av bilanvändande utvecklas. Elbilspooler är ett smart sätt att få tillgång till bil utan att äga en och samtidigt slippa de krav som finns med ett bilägande. Med hjälp av bokningsapp i mobilen bokar du enkelt bilen.

Taxi Stockholm berättade om Nollzon Taxi – Genom att registrera ditt företag på www.nollzon.se får man automatiskt förtur till elbilstaxi. Om elbilen inte finns i närheten skickas en vanlig taxi. Här skapas en ny taxipolicy som driver fram efterfrågan på elbilstaxi. Att alltid välja en elbilstaxi, så bygger vi en renare och tystare stadsmiljö. Vem kan säga nej till en sådan sak.

Renault som är en av de ledande aktörerna i Sverige med att driva på elbilsutvecklingen berättade om sina eldrivna bilmodeller och om kommande utvecklingstakt. Tidigare räckvidder har länge varit en barriär, men nu har bilarna uppdaterats. Med den uppdaterade elbilen ZOE så har man fördubblat tidigare räckvidd från 200 km till 400 km.

Testkörning - Det var stort intresse att provköra elbilarna Renault ZOE och Volvos laddhybrid XC60. Efter att ha provkört båda bilarna kan jag konstatera att det känns rätt coolt att kunna köra elbil med gott samvete utan att behöva må klimatdåligt när man sätter sig i en bil. En häftig funktion som jag uppskattade är möjligheten tidsinställa uppvärmningen av elbilen med mobilen, så den är varm när man sätter sig i den en kall vintermorgon i januari - härligt.

Thomas Windahl,

verksamhetssamordnare Företagsgruppen Hammarby Sjöstad

Go to top