Företagsgruppen Hammarby Sjöstad deltog i ett erfarenhetsutbyte för säkerhetsfrågor anordnat av Näringslivets Säkerhetsdelegation (NSD). Här fick vi lyssna på säkerhetsansvariga för Systembolaget, JC-butiker, 7-eleven. Skrämmande berättelser om anställdas utsatthet över hela landet med koncentration till de större städerna. Fler av de anställda startar sin arbetsdag med hot, glåp- och könsord. Anställda uppmanas att begå brott från kriminella gäng med hot om att vi vet var du bor och var dina barn går i skolan.

Jale Poljarevius, engagerad polischef i Uppsala/Knivsta, berättade om sitt hyllade arbete. Polisen har frihetsberövat mer än 150 gängmedlemmar och har tagit 233 bilar i beslag från kriminella i området. Han berättade även om polisens nya arbetssätt i Uppsala/Knivsta. Han påpekar att dagens lagstiftning behöver ses över och anpassas till hur det ser ut i samhället. Att gamla lagar från 40-talet åberopas och appliceras på dagens kriminalitet fungerar inte - det behövs effektivare verktyg.

I en ny studie som HUI Research gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv visar att brottsligheten kostar näringslivet 55 miljarder om året, vilket är lika mycket som Sveriges försvarsbudget. Här kan du läsa rapporten i sin helhet. (Läs här) 

/Thomas Windahl

Farsta nsd

 

 

Go to top