Tack, alla ni som kom till Företagsgruppen Hammarby Sjöstad och ElectriCITYs gemensamma frukostmöte hos Smart City Sweden den 8 februari!

Tillsammans med företagen ElBIL 2020, Renault, Hertz och Taxi Stockholm samlades ett 40-tal morgonpigga företagare till ett informativt möte om elbilar och elbilsutvecklingen i Sverige och i Hammarby Sjöstad.

ElBil 2020 och ElectriCITY är de ledande aktörerna i Sjöstan som ligger i framkant och driver utvecklingen av antalet laddplatser för boende i Sjöstan. Bensinbilarna är på väg ut och intresset för elbilar/hybrider är stort hos privatpersoner och företag. Försäljningsstatistiken pekar uppåt. För stimulera intresset och drivkraft föreslår regeringen en premie om 60 000 kr för elbilar och 45 000 för hybrider.

Det ska vara enkelt att ladda en elbil och tillgången till laddningsmöjligheter är en avgörande faktor för att byta till elbil. Men för att få en hävstångseffekt på försäljning krävs en kraftfullare utbyggnadstakt av laddningsmöjligheter hos de kommunala aktörerna och övriga aktörer. Hammarby Sjöstad är Stockholms laddtätaste stadsdel.

Allan Larsson, ordförande i ElectriCITY, konstaterar att elektrifiering och digitalisering ger oss ökade möjligheter att utveckla och utforska en väg mot hållbar utveckling.

Hertz – Nya smarta former av bilanvändande utvecklas. Elbilspooler är ett smart sätt att få tillgång till bil utan att äga en och samtidigt slippa de krav som finns med ett bilägande. Med hjälp av bokningsapp i mobilen bokar du enkelt bilen.

Taxi Stockholm berättade om Nollzon Taxi – Genom att registrera ditt företag på www.nollzon.se får man automatiskt förtur till elbilstaxi. Om elbilen inte finns i närheten skickas en vanlig taxi. Här skapas en ny taxipolicy som driver fram efterfrågan på elbilstaxi. Att alltid välja en elbilstaxi, så bygger vi en renare och tystare stadsmiljö. Vem kan säga nej till en sådan sak.

Renault som är en av de ledande aktörerna i Sverige med att driva på elbilsutvecklingen berättade om sina eldrivna bilmodeller och om kommande utvecklingstakt. Tidigare räckvidder har länge varit en barriär, men nu har bilarna uppdaterats. Med den uppdaterade elbilen ZOE så har man fördubblat tidigare räckvidd från 200 km till 400 km.

Testkörning - Det var stort intresse att provköra elbilarna Renault ZOE och Volvos laddhybrid XC60. Efter att ha provkört båda bilarna kan jag konstatera att det känns rätt coolt att kunna köra elbil med gott samvete utan att behöva må klimatdåligt när man sätter sig i en bil. En häftig funktion som jag uppskattade är möjligheten tidsinställa uppvärmningen av elbilen med mobilen, så den är varm när man sätter sig i den en kall vintermorgon i januari - härligt.

Thomas Windahl,

verksamhetssamordnare Företagsgruppen Hammarby Sjöstad

På VHV:s nätverkslunch den 18/1 presenterade Patrik Hamberg från Trafikverket vad som händer med Förbifarten. 

Vi fick se bilder från tunnlarna och Patrik berättade att man har nått fram till Hässelby Gård nu.

Det innebär att man snart är framme vi huvudtunnlarna och då kommer sprängningarna att närma sig Vinsta igen.

Presentationen med bilder från tunnlarna, vad som händer i år och information om hur du kontaktar Trafikverket hittar du i bilagan.

 

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (180118 VHV Företagarförening PH Förbifarten.pdf)180118 VHV Företagarförening PH Förbifarten.pdfPresentation från Trafikverket av läget med Förbifarten3349 kB2018-01-19 09:04

Dagens Industris seminarium Världen 2018.

Onsdagen den 17 januari hölls seminariet Världen 2018 på Grand Hotel med ett imponerande antal prominenta deltagare. Vi var 360 personer i publiken som fick lyssna till två ministrar, Ericssons forskningschef, utrikeskorrespondenten på The Economist, tre IT-entreprenörer från de baltiska länderna, chefen för Nasdaq i Stockholm, biträdande finansborgarrådet i Stockholm, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Dagens industris korrespondent i Silicon Valley på direktlinje från Kalifornien och många fler. Vi fick lära oss om IT-säkerhet, andra länders syn på Sverige och om framtiden. Man var ganska överens om att 2018 bör bli ett bra år. Konjunkturtoppen är inte nådd ännu. Nedan några korta referat från konferensen.

EU- och handelsminister Ann Linde.

Ann Linde målade upp en ljus bild av Sveriges situation som ett av de mest konkurrenskraftiga länderna i världen. Vår export till EU växte med 14% förra året men exporten till Kina växte med 50% men vi borde kunna exportera mer. Sverige är den sjätte största bidragsgivaren till FN och svarar därmed för 1% av FNs budget, men FN köper bara 0,01% från Sverige. America first har hindrat en del affärer. EU vill skapa en digital inre marknad men många länder tvekar till att dataflödena skall få fritt spelrum. Sverige måste ta ledningen i digitaliseringsracet. England svarar för 7% av både vår export och import och det vill vi behålla även efter Brexit. Men hur sade inte Ann Linde. Angående Kinas eventuella investering i hamnen i Lysekil sade Ann Linde att lagarna kan komma att förändras. Men hur sade hon inte.

Generaldirektör Annika Rembe från Svenska Institutet.

Sverige har 0,14% av världens befolkning och vi är som en mycket liten stat beroende av ett gott omdöme i övriga länder. Och Sverige ligger bra till. Annika Rembe visade ett tiotal olika index över världens länder och Sverige var bland de fem eller tio bästa i alla indexen. Trumps uttalande Last night in Sweden gav överlägset flest artiklar i pressen över hela världen. Ironiskt nog fick alla talare fotoboken Last night in Sweden som visar vad som händer under en dag i Sverige, för det mesta lugnt och stillsamt för det mesta i familjemiljö.

 

20180117 IMG 1628 2

Magnus Kempe, Director Retail & Finance på Kairos Future.

Magnus försökte i en rasande fart att förklara blockchain-tekniken där bland annat Bitcoin är ett exempel. Finansiella transaktionskostnader är mycket stora i världen, 70% av BNP, och de kan sänkas drastiskt med blockchain. Det gäller att skapa digitala original och digitala underskrifter och det görs med hjälp av Scrive, ett svenskt bolag. För att tekniken skall slå igenom behövs en del lagändringar. På gång att utnyttja tekniken är fastighetskontrakt, bokföring och bolån. Den som är mer intresserad kan studera bilden ovan som Magnus visade.

20180117 IMG 1630 2

Alasdair Ross Editor, The Economist Intelligence Unit

Alasdair Roos är en rolig man och framhöll bland annat att Japans kejsare kommer att avgå mot slutet av detta år. Han kommenterade detta med att fler borde fundera på att göra detsamma. Under 2018 kommer Kina att bromsa in till 6% BNP-ökning medan Indien ångar på med 8% och skulle antagligen nå ännu högre men den medelklass som finns där är fortfarande för fattig. 2018 blir ett återhämtningens år för Europa. USA kommer att fortsätta på nuvarande nivå men kommer att mattas av under 2019-2020. Robotisering kommer. År 2026 kör robotar lastbilar, år 2050 skriver de ledare i NY Times och år 2140 sköter de produktionen helt och hållet.

Paneldebatt om trender.

I panelen ingick Katarina Lundahl, samhällspolitisk chef på Unionen, Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, Lauri Rosendahl VD på Nasdaq och Stefan Hansson, biträdande finansborgarråd i Stockholm.

Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, önskar att Riksbanken verkligen börjar höja räntan under 2018. Anna framhöll också att om nu bostadsbyggandet börjar minska så kommer vi snart att få ökande problem i Stockholm. Lauri Rosenthal, VD på Nasdaq, sade att 2018 blir minst lika bra som 2017. Vi har en globalt synkroniserad tillväxt vilket är mycket ovanligt. Senast vi hade det var 2006. Vi kan leva med en viss politisk turbulens. Men vi måste förstå att vi alla är dopade (av den låga räntan). Statsskulderna ute i Europa är för höga, därför behöver fler år med god ekonomisk utveckling. En skuldkris kan komma i Kina.

New Nordic.

Deltagare var Adam Rang, Estlands e-Residency program, Aurelija Petrauskyte, Transfergo och Davis Krastins, Aerones.

Detta var ett nytt begrepp bestående av de baltiska staterna. De tre representerade start-up-aktiviteterna i de baltiska länderna som bland annat handlar om förbilligade pengatransaktioner och drönare som tvättar vindkraftverk, släcker bränder och putsar fönster. New Nordic vill visa att de kan något, att vi är mer lika än olika. En fördel för dessa små länder är att de är snabba på att anpassa lagarna, t ex för tester av nya produkter.

Silicon Valley.

Andreas Cervenka är Dagens Industris man i Silicon Valley. Han konstaterade att livet i Silikon Valley domineras av de stora IT-bolagen. Men de har fått dåligt rykte, speciellt under 2017, då t ex Facebook har fått problem med trovärdigheten och vad som publiceras på sidorna. Man skäms. I Facebook och Google är det vi människor som är både kunden och produkten. Genom att allt vi gör registreras så vet företagen vilka intressen vi har och kan styra informationen, dvs reklamen, till oss. Det finns sju dominerande molnverksamheter i världen, fyra i USA, två i Kina och ett i Indien. IT-bolagen har blivit system viktiga, som bankerna, de får inte gå omkull. Makten i USA har förskjutits från Wall Street till Silicon Valley.

Cyberhotet.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på IIS.

IIS = Internetstiftelsen i Sverige. De ansvarar för domännamnen .se och .nu. Anne-Marie pratade om hur dåliga vi är på att skydda våra lösenord och vi har för enkla lösenord. Hur gör hon själv då. Hon använder en lösenordsgenerator på nätet som väljer lösenordet och sedan sparar hon det i sin egen lösenordsbank på nätet.

Önskelista-Sverige efter valet.

Therese Guovelin, förste vice ordf LO, Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, Lena Apler, grundare och styrelseordf i Collector Bank.

Uttalanden utan någon ordning.

Ny översyn av skattesystemet kommer. Fastighetsskatten ökar kanske. Optionsprogrammen utvecklas. Ingen tror på ett högre totalt skattetryck. Instegsjobb kommer. Nya regler för invandring, vi kan inte ha samma regler för IT-personer och bärplockare. Dieselbilar kommer kanske att förbjudas. Omställningstakten för ändrad energianvändning och större miljöhänsyn kommer att öka därför att företagen vill det av konkurrensskäl. Under nästa mandatperiod sker stora förändringar.

Kultur i affärslivet.

Jan Gradvall intervjuades.

Jan poängterade hur viktigt det kan vara med kultur i affärsumgänget. Han berättade att i Frankrike så drar fransmännen lott och den som förlorar får gå ut och äta middag med svenskarna. Svenskarna är tråkiga, vill bara prata golf och pengar.

5G är bara början.

Sara Mazur, forskningschef på Ericsson.

Idag har vi 7,5 mdr mobilabonnemang, år 2022 9mdr och 2023 30 mdr. 5G kommer 2020. 5G är nödvändigt för självkörande bilar och för avancerad maskinkommunikation. All kommunikation kommer att vara omedelbar, skall bilen bromsas måste det ske på en bråkdel av en sekund, inte efter en sekund för då smäller det.

Håkan Rosander

100 % grön el

Fastighetsbolaget Fabege har bytt ut alla sina servicebilar till eldrivna Renault Kangoo. Sedan i september 2017 använder de bara elbilar. De nya bilarna  innebär att Fabege kan minska sina koldioxidutsläpp med över sex ton per år – motsvarande 1,3 varv jorden runt i fossilbil. Här kan du läsa mer.
 
//Thomas Windahl

Farsta Företagsgrupp gästade Svenskt Näringslivs frukostmöte den 8 december. Här debatterades företagsklimatet i Stockholm stad av både företagare och ledande politiker inom staden. Under 3 år har Stockholm halkat ned 100 placeringar till 123:e plats i Svenskt Näringslivs stora ranknings undersökning av Företagsklimatet i staden. Olle Nylund från Svenskt Näringsliv modererade samtalet. Parkeringsbrist, problem med varuförsörjning till butiker i staden, stadens tjänstemän och kommunpolitikers attityd till stadens företagare har försämrats, långa handläggningstider av bygglovs- och alkoholutskänkningsärenden, och vinstbegränsningarna i välfärden var några av de frågor som diskuterades livligt. Flera av de närvarande företagarna berättade om att de är ständigt uppvaktade av närliggande kommuner med erbjudande om bättre villkor och möjligheter. Tydligt framkom att företagen vill ha bättre service och attityd till företagande, ökad dialog och snabbare ärendehanteringar. Stadens majoritetspolitiker berättade om SBR:s (Stockholm stads näringslivskontor) arbete med att upprätta lokala näringslivsdialoger i stadsdelarna. Oppositionen menar att det räcker inte utan pekar på att det behövs kraftfullare satsningar för att hjälpa företagare och att staden behöver ta ett tydligare grepp om näringslivsfrågorna. Politiskt paneldiskussion av Jan Valeskog (S), Daniel Helldén (MP), Erik Slottner (KD), Anna König Jerlmyr (M).

//Thomas Windahl

Bild från Svenskt Näringsliv

Svenskt näringsliv

IMG 0236

Den 17 november hölls Unga Företagare i Sjöstadsskolan. Ett femtio tal elever samlades för att presentera sina företagsidéer under temat hållbarhet inför Företagsgruppen och ElectriCITY. Initiativtagare till projektet är Per Andersson från ElectriCITY. Fler av Företagsgruppens medlemmar har bidragit med kunskap och erfarenhet under projektets gång. Elever från årskurs 7-9 har under oktober månad arbetat fram egna företag med miljön i fokus. Inför en företagsjury visades affärsidéerna upp, det var allt ifrån mobilappar, uthyrning av cyklar, ekologiska klädmärken och en smart dammsugare. De tre mest innovativa idéerna fick pris - och tröstpriser till alla som framförde sina bidrag.

Ett lyckat samarbete mellan skola, Företagsgrupp, Sjöstadsföreningen (sammanslutning av bostadsrättsföreningar i Sjöstaden) och initiativtagare ElectriCITY.

 

 

/Thomas Windahl

 

20171127 Förbifarten

 

Vid medlemsmöte den 27 nov 2017 informerade Patrik Hamberg och Magnus Enblom från Trafikverket om byggandet av Förbifarten.

Trafikleden kommer att öppnas år 2026. Under byggtiden kommer som mest 300 lastbilar per dag att forsla bort bergmassorna. Idag kör det cirka 3000 lastbilar per dag på Bergslagsvägen.  Det råder borrförbud mellan klockan 22 och 07. 

När Förbifarten är klar beräknas den södergående trafiken på Bergslagsvägen vara kvar på nuvarande nivå och den norrgående trafiken att ha halverats från cirka 33.000 fordon per dag till 15.000.

Mer detaljer om bygget kan ses HÄR.

Håkan Rosander

 

20171128 IMG 1520 2

20171128 IMG 1528 2

Den 28 november deltog FGS i evenemanget Mitt Företag i den gamla kyrkan på Folkungagatan 90. 250 företagare som varit igång i några år fick här inspiration till att vidareutveckla sina företag. Evenemangets skapare Gustaf Oscarsson berättade om sin egen utveckling som företagare. Tio utställare visade vad vi kan hjälpa entreprenörerna med. En av dem var Företagsgrupperna Stockholm som samarbetade med Invest Stockholm. Företagarna får en kort där man skall redovisa sina besök hos utställarna eller kontakter som man skapat. Det sätter fart på besökarna eftersom man deltar i en tävling då man redovisat minst tio kontakter. Under dagen utsågs också årets stjärnföretagare Joyvoice World Choirs, som drivs av Hanna Rydman och Calle Bäck från Linköping. Joyvoice vill genom körsång få människor att må bättre, bli stärkta och få mer positiv energi i sina liv. Kul val! Dagen avslutades med att företagaren Charlie Söderberg talade om hur man blir en rikare företagare. Under hela dagen betonades hur man blir rik på flera plan, rik på pengar, rik på tid och får balans i livet.

Håkan Rosander

 

  

Här byggs framtida biljetthall

Just nu är det full aktivitet inne på byggområdet vid Mårtensdal i Hammarby Sjöstad. Här ska det stå ett 109 meter högt kontorshus. Under jord byggs en biljetthall för tunnelbanan.

Redan nu pågår förberedelser inför de stora arbetena med tunnelbanan. Det mesta handlar om att lägga om ledningar i marken, men här i Mårtensdal pågår ett större arbete, här byggs en biljetthall:

- Det är just nu, när de nya husen grundläggs, som vi har möjlighet att bygga stommen till den nya biljetthallen, säger Anna Sandahl, projektchef för nya tunnelbanan i söderort.

Även den övre delen av det kommande rulltrappsschaktet kommer att sprängas ut under vintern.

- Nu byggs de 15 översta metrarna. Så småningom kommer vi att spränga ut resten av schaktet nerifrån plattformen och uppåt och koppla samman schakten, säger Anna Sandahl. Här kan du läsa mer.

annas red 700x440

 

Gång- och cykelvägen mellan Barkarby och Spånga fortsatt avstängd

Vi för just nu en dialog med berörda kommuner, men vi kommer på grund av pågående arbeten och av säkerhetsskäl behöva hålla gång- och cykelvägen stängd fram till senare i vår.

Vi ska bland annat färdigställa grundläggningsarbeten för bron och spränga för det stora schakt som vägbanorna ska gå i.

Under somrarna 2018 och 2019 måste vi stänga av cykelvägen en månad samtidigt som Mälarbanan stänger av järnvägen för att kunna bygga bron över spåren. Dessa arbeten kräver att tågbanan är spänningsfri och fri från trafik.

Vi återkommer med mer detaljerad information om hur länge vi stänger av gång- och cykelvägen och när vi kan öppna den igen.  Gående och cyklister hänvisas med skyltning.

Nyhet ligger på webben www.trafikverket.se/forbifartstockholm-Hjulsta

./a

Med vänlig hälsning

Anna Weston

Projektkommunikatör

E4 Förbifart Stockholm

anna.weston@trafikverket.se

Direkt: 010-123 02 87

Mobil: 072-147 22 69

Trafikverket

Solna Strandväg 98

172 90 Stockholm

Besöksadress: Finspångsgatan 42 (Lunda)

Telefon: 0771-921 921

www.trafikverket.se

Konferensen med Klimatpakten och Fossilfritt Sverige hölls i Stadshuset den 7 november 2017. 

20171107 IMG 1482 2

Klimatpakten startades år 2007 av dåvarande miljöborgarrådet Ulla Hamilton och från början ingick sju företag. Nu är 227 stockholmsföretag med i pakten vars syfte är att sprida kunskap och skapa smarta lösningar för ett hållbart företagande. Och i år är det alltså 10-årsjubileum.

 

Värd för mötet var miljöborgarrådet Katarina Luhr, som började med att intervjua Ulla Hamilton om hur det hela startade med att Ulla tyckte att man borde göra klimatinsatser på det lokala planet. Katarina Luhr konstaterade att det blir varmare och varmare varje månad samtidigt som dock Stockholms stad minskat energianvändningen med 50% sedan år 1990.

 

20171107 IMG 1490 2

Svante Axelsson är nationell samordnare för ett Fossilfritt Sverige. Han konstaterade att det numera är hälsofrågan som styr klimatutvecklingen vilket är mycket tydligt i Kina där befolkningen stundtals har svårt att andas. Det finns andra positiva utvecklingstendenser som att år 2026 kan alla bilar vara eldrivna om trenderna håller i sig. Priset på solceller har sjunkit med 80% sedan Köpenhamnskonferensen 2009. Svante Axelsson sammanfattade situationen med att vi troligen underskattar hotbilden men att vi samtidigt överskattar omställningsproblemen. Det är ur flera synpunkter lönsamt att driva klimatarbete. Sverige har större möjligheter än de flesta andra länder. Vi har fossilfri el sedan länge, bergvärme för uppvärmning och nu skall vi fixa transporterna med bioetanol och batterier (Northvolt).

 

20171107 IMG 1485 3 

Klimatarbetet i tre företag redovisades. Annica Ånäs, VD för Atrium-Ljungberg berättade att fastigheter står för 30% av energianvändningen i Sverige. Atrium-Ljungberg har minskat sin energianvändning med 20%. Rosanna Zalbo Lundgren från Avisera har sänkt sina totala utsläpp med 50%. Cathrine Löfqvist från Bring Norden berättade att man samarbetar med Ragnsells vilket innebär att man kör paket på ena hållet och sopor på tillbakavägen och å så sätt undviker att köra med tomma bilar. 

 

Catarina Luhr avslutade med att konstatera att det är viktigt att företagen berättar vad man gör för att sprida idéerna och tala om att det är lättare än man tror att göra omställningen.

 

Håkan Rosander

Inbjudan:

I takten med den snabbväxande ekonomin i Kina har de kinesiska direktinvesteringarna till utlandet ökat i snabb takt. EU har varit en favoritdestination för många kinesiska investerare med Tyskland som största mottagarlandet.

Kinesiska intressen för Sverige och Norden har också ökat. Geelys förvärv av Volvo Cars har visat sig vara en av de mest framgångsrika exempel på inkommande direktinvesteringar från Kina. Detta kommer säkert att  driva ytterligare  intresse för den svenska marknaden.

Hur kan då svenska SME- bolag fånga affärsmöjligheterna i detta sammanhang? Seminariet kommer att ge värdefull information kring hur ditt företag blir attraktivt för kinesiska investerare och vad som gäller kring upphovsrättsliga frågor. Du får en förståelse för hur du bildar partnerskap med kinesiska bolag och samt  hur man hanterar skillnader mellan affärskulturen.

Seminariet är kostnadsfritt.

Länk till anmälan

Fredagen 24 november 08:30-16:00

Lokal: Ljusgården, Invest Stockholm, Drottninggatan 33, Stockholm

Jenny Berthling

Business Development Manager

Invest Stockholm Jenny.berthling@stockholm.se

+46 (0) 8 508 28 008

+46 (0) 7047 28 008

NYHETSBREV – HÖSTEN 2017

Tack alla medlemmar för ert engagemang!

Företagsgruppen är en pådrivande aktör och ett stöd för att främja företagandet och utvecklingen av Farsta. Vi är övertygande om att Farsta vinner på att vi tillsammans med fastighetsägare, polis, politiker och stadens förvaltningar tar ett gemensamt ansvar för utvecklingen och de utmaningar som Farsta står inför. Stockholm är en växande stad och Farsta är ju en del av den utvecklingen.

Nedan följer ett antal utmaningar i ett växande Farsta kopplat till näringsliv som vi vill informera om i nyhetsbrevet.

 

LIVSMEDELSCENTRUM

Att staden bygger ett nytt livsmedelsområde på cirka 30 000 kvadratmeter för ett tjugotal företag som lämnar Slakthusområdet har väl inte lyckats undgå någon. Utformningen av området sker i dialog med företagarna. Klicka här för att fortsätta att läsa.

/Företagsgruppen

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (Nyhetsbrev hösten 2017.pdf)Nyhetsbrev hösten 2017.pdf 362 kB2017-11-06 13:49

Har ditt företag förberett sig för den nya datalagen?

Snart börjar EU:n nya dataskyddsförordning gälla, även kallad GDPR. GDPR börjar gälla den 25 maj 2018. Den ställer stora krav på dig och ditt företag att skydda uppgifter om fysiska personer. EU har i april 2016 beslutat om ett nytt regelverk för behandling av personuppgifter som ska börja tillämpas i medlemsstaterna i maj 2018. Regelverket kommer att innebära en hel del förändringar för de som behandlar personuppgifter. 

Alla företag ska följa de grundläggande reglerna och har nytta att ha det dokumenterat. Men det är bara vissa företag som måste ha dataskyddsombud eller föra register över behandlingar av personuppgifter. På Datainspektionens webb-plats kan du läsa mer vad som gäller för ditt företag, länk till webb-platsen.

Läs även mer i bifogad informations material från Datainspektionen genom att klicka här!

/Företagsgruppen 

 

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (Dataskydd - Bättre regler för små företag.pdf)Dataskydd - Bättre regler för små företag.pdfNya datalagen - GDPR1140 kB2017-11-06 12:02

20171020 SBK möte IMG 1433 2

20171020 SBK möte IMG 1431 2

 

Fredagen den 20 oktober 2017 gästades BUF av Tua Sandberg från Stadsbyggnadskontoret, som redovisade en förstudie över planerade bostadsbyggen i Ulvsunda. Utmed Bällstaån planeras det för bostäder ända fram till Prippsbryggeriet. Planeringen är i ett tidigt stadium än så länge och vad som skall hända med själva Prippsbyggnaden (K-märkt) är inte klart. I kvarteren Archimedes, hörnan vid Karsbodavägen-Gårdsfogdevägen, och i kvarteret Masugnen, mitt emot Archimedes vid Bällstaån, pågår nu detaljplanearbetet för cirka 1.100 lägenheter och en förskola. Vid Solvalla travbana planeras för Solvallastaden med cirka 2.000 lägenheter. Här är detaljplanearbetet inte uppstartat ännu. Utmed Bällstaån vill staden skapa en promenadväg och öppna upp med grönytor. Övriga byggplaner i Bromma omfattar cirka 10.000 lägenheter vid Brommaplan, Alvik, och i de södra delarna av stadsdelen.

Detta var det andra informationsmötet i år av planerade tre möten. Mötet var välbesökt, men vi har plats för flera. Nästa möte skall handla om trafiken i området. Trafikplaneraren för vårt område, Victoria Herslöf, började sin tjänst nu i oktober månad, vilket innebär att vi måste ge henne en chans att sätta sig in i trafiksituationen. Planen är att vi skall ha det tredje mötet i november månad men det är möjligt att vi får skjuta på det till nästa år.

Håkan Rosander

 

 

Nu har vi dragit igång en serie med gratis träning och föreläsning för välmående företag och medarbetare. Hälso- och träningsföretaget True Workout och Företagsgruppen Hammarby Sjöstad bjuder in dig som är företagare till en serie träningstillfällen med föreläsning. Ta chansen att diskutera fördelarna med välmående medarbetares betydelse för företagsutveckling. Träningen ligger inte på att uppnå max-puls utan på insikten vad träning och hälsa kan göra för ditt företag och medarbetare.

Välkomna!


Träning med TRUE WORKOUT

20170929 Martin Lindah från SL

20170929 SL info

 

Idag fick vi information om Tvärbanans fortsatta utbyggnad mot Kista. Martin Lindahl från SL, ansvarig för Teknik och Design av den nya bansträckningen, förklarade hur man arbetar med olika konstruktioner för att få banan att smälta in i omgivningen. När banan går i gatumiljö eller bland gående eller på egen banvall krävs olika typer av skydd samtidigt som banan skall vara tillgänglig på ett smidigt sätt. I Bromma Blocksområdet kommer det att bli två hållplatser, en som går igenom de kommande affärsbyggnaderna vid Ulvsundavägen och en utanför Best Western Hotel. I bästa falla kan den senare hållplatsen bli klar för användning i slutet av år 2020 och hela sträckningen till Kista under år 2023.

Mer information i ärendet kommer att distribueras inom några dagar. 

Efterpresentationen bjöds deltagarna på lunch.

Du kan läsa mer om Tvärbanan HÄR.

Du kan prenumerera på SLs nyhetsbrev om Tvärbanan HÄR.

Deltagarna på dagens möte kommer att få nyhetsbrevet.

Hälsningar

Håkan Rosander

 

 

Håkan Rosander

Tack, alla ni som kom till Företagsgruppens Frukostmöte på Vittraskolan!

Under temat mötesplats för företagare i Sjöstaden samlades ett 25-tal morgonpigga företagare till ett informativt möte. Vittraskolan dukade upp till en trevlig frukostbuffé i skolans matsal.

Thomas Windahl, Företagsgruppen, och Per Andersson, ElectriCITY, var värdar. 

Ole Hass, rektor på Vittraskolan, berättade om skolans satsning på entreprenörskap och hur man vill närma sig företagarna i Sjöstaden. Alexander Wannervik, elev på Vittraskolan, berättade om sin uppfinning som ett led i skolans satsning på entreprenörskap – mobiltelefonen som laddar sig själv.

Henric Gustafson, projektledare ElectriCITY, berättade om vad omställningen till elbilar innebär för energianvändningen och vad företagen kan göra för att påskynda utvecklingen. Intresset är stort från privatpersoner och företagare att investera i en elbil. Här måste Stockholm stad bli mer snabbfotad och pådrivande i omställningen. Vid årsskiftet 2017/18 kommer Sjöstaden att ha minst 250 garageplatser, utöver de publika laddplatserna, utrustade med laddning för elbilar och är då den stadsdel i Stockholm som har bäst utbyggd infrastruktur i förhållande till antalet invånare.

Allan Larsson berättade om satsning på delningsekonomi i Sjöstaden. KTH har valt Hammarby Sjöstad som Stockholms testbädd i ett projekt om delningsekonomin, mao byten av tjänster, bättre användning av lokaler och offentliga ytor. Start höst 2017 och pågår till 2020.

Thomas Windahl presenterade branschstatistik om området. Sjöstaden är det 4:e största företagsområdet i Stockholm. Här finns över 1500 företag registrerade därav 900 aktiebolag. Det finns ett fåtal större företag med över 100 anställda. Din Bil är det största företaget med en nettoomsättning över 10 miljarder. Övrigt företagande har färre än 15 anställda. Inpendlingen är stor till området, främst från de södra förorterna. Vakansgraden är mindre än 5 procent. Tillväxtbolagen väljer att flytta till Sjöstaden. Under 2018/19 flyttar flera spännande företag in i Sjöstaden b la Naturvårdsverket och det snabbväxande spel/animeringsföretaget Goodbye Kansas.

/Thomas Windahl

 

IMG 0185 2

Möte med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr

2017-09-13 i stadshuset.

20170913 IMG 1305 2

Deltagare:

Anna König Jerlmyr            oppositionsborgarråd (M)

Börje Häggman                    kommunfullmäktige (M)

Carolina Zandén                  borgarrådssekreterare (M)

Kent Andersson                  FGS

Leif Nilsson                            FGS

Håkan Rosander                  FGS

Bakgrunden till mötet var att Anna ville veta mer om vad FGS gör. Vi förklarade FGSs arbetsområden alltifrån saknade papperskorgar till stadsplanering i Översiktsplanen. Vi hade en mycket givande diskussion om förutsättningarna för näringslivsarbetet i Stockholm. Något av det vi berörde återges nedan.

FGS framförde önskemål om ett mycket mer aktivt näringslivsarbete i stadsdelarna. Näringslivsråd och näringslivssekreterare, med tillräcklig tid för detta arbete, borde finnas i alla stadsdelarna.

Ulla Hamilton var företagsborgarråd under 2010-2014 och var mycket aktiv och lyssnade på företagens önskemål. Tyvärr fungerar det inte på samma sätt längre. Vi vill gärna se ett nytt företagsborgarråd i framtiden.

Anna informerade oss om att man har studerat olika områdesstyrningar i bland annat New York. Det omfattade områden med företag och boende. Något som alltså kan bli aktuellt att titta på i våra verksamhetsområden och blandstäder.

Trafiksituationen i Stockholm är oundviklig i en sådan här diskussion. Staden planeras mot att bilen inte skall finnas. Bilen kommer alltid att finnas därför att det finns ett mänskligt behov av personliga transporter och godstransporter där endast bilen är det effektiva transportmedlet. Vi framförde önskemål om bland annat en österled, parkeringar och anslutningar från verksamhetsområdena till trafikleder.

Varuförsörjningen till en växande befolkning i Stockholm sker idag huvudsakligen via de stora terminalområdena i Lunda Västberga. Om befolkningen ökar med 50% fram till år 2040 skall varuvolymen också öka med cirka 50% och den kapacitetsökningen finns troligen inte i Västberga och Lunda. Distributionen kommer därför i framtiden att flytta från Stockholm till kranskommunerna. Det innebär längre transporter för en mängd distributionsbilar in mot Stockholm vilket påverkar miljön negativt. Vi framförde vårt önskemål om samdistribution, nattdistribution och distribution på tunnelbanan under nätterna.

Håkan Rosander

070-577 7019

     
 

Nyhetsbrev - september 2017

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

 
  Råcksta träsk

(Bild: Den 2-8 oktober anordnas Hässelby-Vällingbys första våldsförebyggande vecka. Målet är att inspirera fler till att vara med och förebygga våld, för tillsammans kan vi göra skillnad!)

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd sammanträder den 21 september

Välkommen till stadsdelsnämndens sammanträde torsdagen 21 september kl.19.00, på stadsdelsförvaltningens huvudkontor, ingång från Astrakangatan 19 i Hässelby gård. Klockan 18.00 har nämnden en öppen frågestund då du kan ställa frågor till politikerna i stadsdelsnämnden.

Stadsdelsnämnden kommer från kl.19.00 bland annat att behandla följande ärenden: 

 • Tertialrapport 2-2017 Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.
 • Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad 2018-2022, remiss från kommunstyrelsen.
 • Program för ett jämställt Stockholm 2018-2022, remiss från kommunstyrelsen.
 • Utställning av förslag till reviderade föreskrifter för avfallshantering för Stockholms kommun.

Läs mer: Föredragningslista, handlingar, med mer hittar du via Insyn

Ett tryggt Hässelby-Vällingby

Den 2-8 oktober anordnas Hässelby-Vällingbys första våldsförebyggande vecka med start på FN:s internationella ickevåldsdag. Under veckan uppmärksammar vi hur vi tillsammans kan förebygga psykiskt, fysiskt och sexuellt våld. Du kan lyssna på författarsamtal, se på teater och ta del av en massa andra aktiviteter. Vi kan alla bidra till ett tryggt samhälle! Missa inte chansen att få inspiration och kunskaper i hur du kan påverka. Alla aktiviteter är gratis och ingen föranmälan krävs. Kadir Kasirga, ordförande i stadsdelsnämnden, inleder veckan på Vällingby torg 2/10 klockan 16.00.  

Snart kommer mer information och hela programmet på stockholm.se/tryggtHV.

Fästmanssoffan – Nytt center för dig 65+

Måndag den 2 oktober startar Fästmanssoffans aktivitetscenter på Strarbovägen 63 i Nälsta. Du senior i Hässelby och Vällingby är välkommen på roliga aktiviteter och fika här under hela hösten.

Måndagar kl. 13.00-16.00, gympagrupp kl 14.00 
Onsdagar kl. 13.30-16.00, gympagrupp kl 14.30
Torsdagar kl. 12.45-15.00, bingo kl 13.00

Västerorts billigaste loppis!

Fredagen den 22 september kl. 10.00-15.00 är du välkommen till Västerorts billigaste loppis! Den hålls vid träfflokalen Kompassen, Kirunagatan 10, nära busstorget i Vällingby centrum!

Läs mer om träfflokalen Kompassen på stadens webbplats

Västerorts ungdomsmottagning för dig 12–22 år

Välkommen till ungdomsmottagningen i Vällingby. Vi hjälper dig med bland annat med frågor kring sex och samlevnad, graviditetstest, dagen-efter-piller, test för könssjukdomar och samtal med kurator. Vi har tystnadsplikt och alla besök är gratis!

Höstens tider för drop-in: måndagar kl. 9-10.30, onsdagar kl. 14-16, fredagar kl. 8.30-10. Tänk på att drop-in stänger när det är fullt.

Bräckegatan 16, Vällingby, 08-123 360 70. 
Läs mer om ungdomsmottagningen på stockholm.se/vum!

Stresshantering för dig som är ung

Är du 14–23 år? Stressad? Svårt att få tid till det du vill? Välkommen till vår grupp i stresshantering! Gruppen är gratis och ger dig tips i att hantera stress i ditt liv. Anmäl dig via telefon 08-123 360 70 eller via vum@stockholm.se.

Vi träffas fyra gånger: 17/10, 9/11, 14/11 och 28/11 klockan 16.00–19.00.  
Plats: Västerorts Ungdomsmottagning, Bräckegatan 16 i Vällingby.
Läs mer om vår grupp i stresshantering!

Inspiration Hässelby

Välkommen till Inspiration Hässelby! Möt familjejurist Stefan Person från Fonus och ställ frågor kring arv, testamente, fullmakt, pension och begravning. Hässelby hembygdsförening berättar sedan om gamla Hässelby.

När: Tisdag 26 september kl. 10-12
Var: Hässelbystrandskyrkan, Maltesholmstorget 8

Anhörigcirkel med tema demens

Har du en partner med demens och vill träffa andra i liknade situation? Välkommen att ta del av en anhörigcirkel där du får information om avlastning och boende, träffa biståndshandläggare, sjuksköterska och ansvariga chefer. Träffarna är gratis och vi bjuder på kaffe.

När: Fjärde tisdagen i månaden, med start 26/9, klockan 13.00-15.00.
Var: Ångermannagatan 162, Vällingby centrum
Anmälan till anhörigkonsulent peter.forslund@stockholm.se, 08-508 05 407. 

Välkommen till naturen i Stockholms stad

I den stadsnära naturen ryms det ett myller av liv och det är nära till upplevelser och aktivitet eller ro och avkoppling. I Naturkartan hittar du tips på vad som finns att uppleva på respektive plats, som vandringsleder, grillplatser, utsikts- och badplatser och där du kan fiska.

Läs mer om flera av Stockholms naturområden i Naturkartan på http://naturkartan.se/stockholmsstad!

Vi har utökade öppettider!

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltnings reception på Hässelby torg 20-22, 2 trappor, har utökat sina öppettider fram till 30 november. Vi har nu öppet följande tider:

Måndag, onsdag, torsdag klockan 8.00–16.50 
Tisdag klockan 8.00–19.00
Fredag klockan 8.00–16.00

Jobba på höstlovet?

Fredagen den 15 september är sista dagen att söka feriejobb under höstlovet på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning! Du måste vara född år 2001, 2000 eller 1999 och vara folkbokförd inom Hässelby eller Vällingby. Läs mer om feriejobb och gör din ansökan här!

 

Besöksadress

Hässelby torg 20-22, Hässelby gård
Visa på karta

Öppettider

Må-to kl. 8.00-16.50, fre kl. 8.00-16.00

Kontaktperson

Anne-Kaisa Johansson

Telefon växel

08-508 04 000

Telefontider

Mån-tors kl. 8.00-16.00, fre kl. 8.00-15.00

Telefax

08-508 04 099

E-postadress

Webbplats

Hässelby-Vällingby

Ansvarig utgivare

Ulla Thorslund
stadsdelsdirektör

 
     

Vi kan nu se ett bra resultat av områdesvandringen som VHV företagsgrupp gjorde tillsammans med representanter för kommunen och fastighetsägarna i området.

Hässelby-Vällingby stadsdel har röjt dungen mellan Siktgatan och Sorterargatan vid COOP-parkeringen.

Det gör det svårare att gömma skräp och annat.

2017 09 11 Dungen 3 lowres

2017 09 11 Dungen 2 lowres

Vill du vara med och bidra till att skapa Stockholms bästa företagsklimat i Sjöstaden! Besök oss under Sjöstadsdagen, så berättar vi mer. Du finner oss vid LUMA hållplats (Tvärbanan).

Välkommen!

Sjöstadsdagen 2017

Företagsgruppen har nyligen lämnat yttrande på Stockholms stads översiktsplan. Vi ser att stadens tydliga mål om ett fortsatt kraftigt ökat bostadsbyggande är en förutsättning för Stockholms regionen. Stadens invånare förväntas öka med 50% till 1,3 miljoner år 2040. Stadstillväxt är inte synonymt med endast bostäder, utan det är lika viktigt med förutsättningar för nya arbetsplatser och företagande. Men även om bostadsbehovet är akut behöver byggandet av bostäder sättas i ett sammanhang som också belyser förutsättningarna för näringslivet.

Här kan du ladda ned Företagsgruppens remissvar. Ladda ned.

Farsta Företagsgrupp har nyligen lämnat yttrande på Stockholms stads översiktsplan. Vi ser att stadens tydliga mål om ett fortsatt kraftigt ökat bostadsbyggande är en förutsättning för Stockholms regionen. Stadens invånare förväntas öka med 50% till 1,3 miljoner år 2040. Stadstillväxt är inte synonymt med endast bostäder, utan det är lika viktigt med förutsättningar för nya arbetsplatser och företagande. Men även om bostadsbehovet är akut behöver byggandet av bostäder sättas i ett sammanhang som också belyser förutsättningarna för näringslivet.
 
Här kan du ladda ned Företagsgruppens remissvar. Ladda ned.

VHV företagsgrupp har nu lämnat in ett remissvar på översiktsplanen för Stockholm.

I remissvaret trycker vi på de två stora utmaningarna som VHV står inför: införandet av blandstaden där både boende och företagande ska finnas på samma ställe och byggandet av Förbifarten med tillgänglighetsproblematiken under byggandet och de stora möjligheterna som skapas när det är klart.

Läs vårt svar: länk till remissvar

 

Hälsningar

Styrelsen för VHV företagsgrupp

Nu drar hösten igång med full fart och givetvis fortsätter vi med våra frukostmöten där du har möjlighet att träffa andra entreprenörer. Kom och bli inspirerad av likasinnade, hitta samarbeten och utöka ditt nätverk av personer som vill se fler framgångsrika företag växa i Sjöstaden.

Anmälan till: thomas.windahl@foretagsgrupperna.se

 

Frukostbricka i Sjöstaden 20170921

Vi i VHV företagsgrupp har tagit fram en ny folder som används för att presentera föreningen för nya företag och andra intressenter.

Foldern finns på vår hemsida och du hittar den här: VHV Presentationsfolder

Trevlig läsning önskar VHV Styrelse!

 

Här kan du läsa Företagsgruppens sommarbrev till medlemmar och samarbetspartners,

klicka här för sommarbrev!

Ha en härlig sommar önskar Företagsgruppen!

/Thomas Windahl

NDSsommar

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (Soliga hälsningar från Farsta Företagsgrupp.pdf)Soliga hälsningar från Farsta Företagsgrupp.pdf 495 kB2017-06-09 12:03

Entreprenörskap i skolan rustar elever för framtiden

Sverige behöver kunniga unga företagare och innovativa krafter. Ungdomar som vill förverkliga sina egna idéer, starta eller ta över företag och som vågar tro på sin egen innovationsförmåga. För att inspirera och uppmuntra elever till innovativa tankar som för utvecklingen framåt behövs entreprenörskap i skolan. 

I Vittraskolan har elever från årskurs 8 och 9 under maj månad arbetat fram egna företag med miljön i fokus. Inför en företagsjury visades affärsidéerna upp, det var allt ifrån mobilappar, uthyrning av cyklar, ekologiskt klädesmärke och en smart dammsugare. Initiativtagare till projektet är Per Andersson från ElectriCity. Under projektet har Handelsbanken i Hammarby Sjöstad bidragit med uppskattande kunskaper om ekonomi och finansiering i företag.

Företagsgruppen Hammarby Sjöstad har medverkat i företagsjuryn och korat vinnarna i tävlingen. I samtliga förslag fanns många intressanta idéer till ökat miljömedvetande. Omdömen var positiva från både elever och lärare - "Det bästa vi gjort under hela högstadiet", sa en elev.

Fredag den 2 juni ska elever från årskurs 4 - 6 presentera sina framtidsspaningar kring smarta uppfinningar som kan förenkla tillvaron och förbättra miljön.

Här kan du läsa mer om projektet.

Thomas Windahl/Företagsgruppen Hammarby Sjöstad

 

Ett stort Grattis till alla som arbetat med detta projekt!

Företagsgruppen Hammarby Sjöstad - stolt samarbetspartner till ElectriCity!

Goa nytt HS

Foto: Pixabay

Läs mer i Sjöstadsliv artikel nedan:

Ännu en gång är Hammarby Sjöstad förebild för framtidens städer. Bland sex länder är Sverige en av de som ska hjälpa Indien att utveckla klimatsmarta städer. 

Under ett möte i Indien, tillsammans med bland annat Confederation of Indian Industries och flertalet bygg- och teknikföretag, slöts i veckan ett avtal om att Sverige ska bidra till Indiens arbete med att utveckla 100 städer till klimatsmarta.

Med i projektet är Sjöstadsbaserade föreningen ElectriCity, som bidrar i arbetet med de två Indiska delstater som Sverige tilldelats arbete: Goa och Uttar Pradesh. Även IVL svenska miljöinstitutet skrev på avtalet tillsammans med ElectriCity och handelsminister Ann Linde (S) deltog som svenska regeringens representant.

”Indien ska bygga 100 nya smarta städer under de kommande fem åren. Ombyggnation av medelstora städer som ett led i den modernisering som regeringen Modi vill genomföra och som ett sätt att uppfylla klimat och FN-målen. Sammanfattningsvis: Vi tar Hammarby Sjöstad till Indien”, skriver Allan Larsson, ordförande i ElectriCity, bland annat i en sammanfattning om mötet.

För ElectriCitys, och Sjöstadens, del så hoppas de att för första gången kunna nyttja den nyligen invigda exportplattformen för Sveriges klimat- och miljöteknikföretag kallad Smart Cities Sweden, som Sjöstadsliv tidigare skrivit om (läs mer här).

Deltar gör även Swedish-Indian Business Council, en organisation bestående av svenska företag som är verksamma i Indien. Organisationens VD, Robin Sukhia, är dessutom sjöstadsbo.

Allan Larsson tror att organisationen kommer att vara en viktig del för Sveriges inflytande i projektet.

– De är, tror jag, avgörande för att svenska företag ska kunna spela en roll i det stora indiska stadsbyggnadsprogrammet.

Projektet finansieras och är på initiativ av den Indiska regeringen. Övriga länder som är delaktiga i projektet är USA, Japan, Spanien, Frankrike och Tyskland.

–Indierna har valt ut länder som de anser har kompetens och teknik. Hedrande för Sverige att som ett litet land bli inbjuden, säger Allan Larsson.

Text: Philip Erdtman

Läs artikeln i sin helhet i Sjöstadsliv, här.

Tack, alla ni som kom och bidrog till en informativ Företagslunch i Fryshuset!

Under temat HÅLLBARHET i Sjöstaden samlades ett 20-tal företagare till ett informativt möte och diskussion. Fryshuset dukade upp till en trevlig lunch.

Anja Frey, Fryshuset, och Thomas Windahl, Företagsgruppen, var värdar.

Filip Lundin grundare och vd för Sopköket berättade om sin resa. Han beskrev resor och situationer som påverkat hans syn på hållbarhet i samhället. Efter en längre resa i Indien grundades Sopköket sommaren 2015. Här lärde sig han recept som sauterat bananskal men framför allt vikten av att ta tillvara på varje råvara. Tillbaka i Stockholm började han studera Retail Management på Handelshögskolan och fick upp synen för branschens utmaningar.

I dag har Sopköket cateringsuppdrag för flera kända företag b la H&M. Sopköket är mer än bara catering. Här tar företaget ett totalgrepp om svinnet man lagar högkvalitativ catering av råvaror som annars skulle slängas. Även lokalsvinn, arbetskraft och materialsvinn tillvaratas. I köket arbetar nyalända tillsammans med volontärer och mästerkockar i svensktalande miljö. Idag har man 40 volontärer, 2 kockar på michelin-nivå och partners med ICA, Paradiset och Refugees Welcome Stockholm.

Därefter fördes en intressant diskussion om hur vi kan synliggöra och möjliggöra det lokala näringslivet i Hammarby Sjöstad bl a hur speed-dating, mötesplattformar och möten med utländska delegationer som besöker Hammarby Sjöstad kan vara en möjlighet för att synliggöra företagande. Inspelen gav upphov till reflektion och funderingar för Företagsgruppen - mycket bra och energigivande.

Vill du veta mer om Sopköket, kontakta Filip Lundin

Thomas Windahl/Företagsgruppen Hammarby Sjöstad

 

sopköket

Välkommen på Företagslunch på Fryshuset den 18 maj!

500 000 ton mat slängs varje år hos butiker och leverantörer enbart i Sverige. Samtidigt står många utan arbete. Likaså står många lokaler och kök outnyttjade. Hur kan vi ta tillvara på detta resursslöseri?

Filip Lundin på Fryshuset har ägnat stor del av sin tid med att söka lösningar.

Anmälan till thomas.windahl@foretagsgrupperna.se

Företagslunch med mingel den 18 maj på Fryshuset

Välkommen till Företagsgruppens företagsmingel på Fryshuset!

Anmälan till: thomas.windahl@foretagsgrupperna.se

 

Inbjudan till Företagsmingel 27 april

Axplock från Sjöstadsliv: Den 25 mars stängs tvärbanan av fram till oktober för ett omfattande arbete. Bland annat ska hela signalsystemet bytas ut, för att tvärbanan ska kunna gå hela vägen till Solna station. Vi på Sjöstadsliv har tagit reda på vad som gäller för sjöstadsborna inför avstängningen.

Den 25 mars stängs Sicklalinjen av, som är tvärbanetrafiken mellan Sickla Udde och Alvik. Det är för att byta ut signalsystemet till ett modernare, som gör att tvärbanan kan kopplas ihop med linjen mot Solna Station – detta trots att det nuvarande signalsystemet installerades så sent som 2009.
Arbetet påbörjas i slutet av månaden.
– Även fast det kan vara tufft med ersättningstrafik så kan de dra nytta av det i slutändan, säger Ronnie Johansson, presskontakt hos SL, om avstängningsperioden. Läs mer i Sjöstadsliv, här!

 

tvärbanan bro e1393882273383 650x400

Den 23 mars höll VHV Företagsgrupp årsmöte i förenings hörsal. Totalt var 21 personer närvarande varav 17 var röstberättigade.

Mötet inleddes att  Patrik Hamberg, Kicki Man och Magnus Felldin från Trafikverket berätta om arbetena med Förbifart Stockholm (framtida E4). Deras presenation biläggs.

 

Vid årsmötet (alla handlingar hittar du under fliken dokument) valdes följande styrelse och förtroendevalda personer: 

Marie Engström, Ordförande (vald till 2018)

Johan Lilja, Vice Ordförande (vald till 2018)

Åsa Eriksson-hedensiö (vald till 2018)

Ulf Ekenman (vald till 2018)

Eva Refsgaard (fyllnadsval till 2018)

Niklas Gahm (omval till 2019)

Ewa Månsson-Brandt (nyval till 2019)

Henrik Andersson, Revisor (ett år)

Tom Mellkvist,  Valberedning (ett år)

Lars Jakobsson, Valberedning (ett år)

 

 

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (170323 Info VHV företagarförening.pdf)170323 Info VHV företagarförening.pdf 5334 kB2017-03-25 18:40

Tack, alla ni som kom till Företagsgruppens Frukostmöte i LUMA!

Under temat mötesplats för företagare i Sjöstaden samlades ett 40-tal morgonpigga företagare till ett informativt möte. LUMA Sodexo dukade upp till en trevlig frukostbuffe i restaurangen.

Per Andersson, ElectriCITY och Thomas Windahl, Företagsgruppen, var värdar. Jan-Erik Lundberg, Mäklarhuset, berättade om bostadsmarknaden – det är populärt att bo i Sjöstan, stor efterfrågan på bostäder, inte så många som vill sälja, var tredje bostadsrätt som säljs köps av någon som redan bor i Sjöstan! Per Andersson, informerade om ett projekt för att intressera ungdomar för entreprenörskap – Vittraskolan är redan med. Selene Samuelsson informerade om projektet Nattvandring som snart ska starta. Bertil Stockhaus gav en kort rapport om förberedelserna för Valborgsbrasan i Hammarbybacken – i år med ”olympisk eld” på toppen för att uppmärksamma SOKs och Stockholm stads planer på vinter-OS 2026. Mattias Andersson informerade om Fryshusets framgångsrika verksamhet för ungdomar. Magnus Svenningsson talade om media i Hammarby Sjöstad - papperstidningar och digitala medier som en väg för företagen att nå ut. Allan Larsson presenterade Hammarby Sjöstad 2.0, det arbete som ElectriCITY driver för att omsätta klimatavtalet i Paris i handfasta energiåtgärder i Hammarby Sjöstad – ladda hemma, energi hemma och återvinning hemma.

luma2

Tack, Stockholms stad, för informativt möte om Södra Värtan!

Företagsgruppen Norra Djurgårdsstaden genomförde den 9:e mars en tretimmars workshop om Södra Värtan. Ett informativt och välbesökt workshop av ett 30-tal företagare från området på Scandic Ariadne. Martin Ottosson, Exploateringskontoret/Stockholms stad och Thomas Windahl, Företagsgruppen, var värdar. Efter presentationen delades deltagarna in i arbetsgrupper.

Målet för workshopen var att ge inspel till planförslaget om möjligheter och farhågor med det nya området.

Ett axplock från diskussionerna – företagarna såg möjligheter med området då det blir attraktivt att bo i Värtan med liv och rörelse under dygnets alla timmar, området blir mer tillgängligt och öppnas upp, tryggheten och säkerheten ökar, ökat kundunderlag, fler företagsetableringar då området blir en hot spot. Det finns även farhågor – kollektivtrafiken behöver byggas ut och förstärkas, oro för att antalet p-platser är underdimensionerat, prisnivån blir hög för att nå rätt målgrupper till området, området måste vara tillgängligt för kunder och leveranser under byggtiden, fotbollsplan och aktivitetsområden för äldre ungdomar behöver finnas i området.

Hälsningar, Thomas Windahl

sodra vartan projekttopp

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (170309 stadens presenatation företagardialog Södra Värtan.pdf)170309 stadens presenatation företagardialog Södra Värtan.pdf 4380 kB2017-03-15 09:58

Tack, för ett informativt möte!

I tisdags, 14:e mars, ordnade Farsta Företagsgrupp ett informativt och välbesökt årsmöte för ett 30-tal medlemmar och samarbetspartners på restaurang Lucky Asian. Margareta Widholm, ordförande i Företagsgruppen, var värd.

Per Högdin, Telestaden, berättade om den nya stadsdelen som kommer att innehåll ca 3 000 lägenheter, grundskolor, förskolor, service, handel och verksamheter, ca 80% bostadsrätter och 20% hyreslägenheter. Gustaf Kukacka från NordFastighet informerade om planerna med gamla hotellet – här planeras 1 000 nya lägenheter med spännande fasadlösningar som kan ge liv åt området, förslaget kräver ändring av detaljplanen från hotellverksamhet till bostäder. Thomas Levander från Atrium Ljungberg och ny styrelseledamot i Företagsgruppen, informerade om hur Farsta Centrum växer, plats för nya butiker då kundunderlaget växer i Farsta, omvandlingen av Farsta Centrum innebär en blandning av funktioner och verksamheter, ökad yta för handel, yta för arbetsplatser och samhällsservice mm. Kevin Kors från Arbetsförmedlingen informerade kort om den rådgivning och de tjänster som Arbetsförmedlingen kan hjälpa företagen med att hitta rätt personer.

Jag presenterade kort Stockholms nya Livsmedelscentrum i Larsboda, Fastighetskontorets största investering om 1,3 miljarder kr, beslut tas i kommunfullmäktige i början på april, därefter kommer projektering med systemdokumentation att tas fram innan hyreskontrakt kan tecknas under 2018, livsmedelsföretagen är intresserade av att flytta till Larsboda, osäkerhet kring den höga hyresnivån om 3000 kr/kvm att jmf med dagens ca 1200 kr/kvm, beräknad inflyttning i området sker etappvis 2021.

Hälsningar och ha en fin dag!

Thomas Windahl (Verksamhetsutvecklare i Farsta Företagsgrupp)

 Visionsbild Farsta Centrum

 

Välkommen till Företagsgruppens årsmöte!

Vad händer i Farsta Företagsområde? Här hittar du en ny stadsdel, Telestaden, där Ikano och Rikshem bygger 3 000 nya bostäder. Farsta centrum utvecklas. På Företagsgruppens årsmöte får det veta mer ....och lite till.

Välkommen!

Företagsgruppens årsmöte 2017 14 mars

Obs! Ny plats: H2 Health hub, Hälsingegatan 45.

Alla är välkomna och vi bjuder på lätt lunch.

Anmäl dig till klara.gustafsson@ssci.se.

Lounge_530x345_01.jpg

Nu kan du läsa tidningen Västerort Vinner digitalt.

Klicka här.

Stort tack till alla som hade möjlighet att komma på Företagsgruppens lunchmöte hos Infront IT-Partner. Här hittar du, Karin Olofsson och Dan Bergmans inspirerande presentation om utbyggnaden av T-banan till Hammarby Sjöstad. Tack även till Fredrik Pürkner, Infront IT-partner, för att vi fick kika in i ett spännande företag och miljö. 

/Thomas Windahl

 

ladda ned guide

 

 

 

Innovationsprogrammet Smart Sustainable Cities - med KTH som samordnare - har fått klartecken om finansiering från Energimyndigheten, Vinnova och Formas.  Programmet har en ram på 120 milj kr för de fyra första åren, kan sedan förlängas upp till 12 år beroende på resultat av verksamheten.

- Detta kommer att blir en kraftsamling som har potential att få stor betydelse för området, både i Sverige och globalt, och vi är väl förberedda att starta programmet. KTH har redan under arbetet med ansökan inlett samarbeten med ett stort antal aktörer i branschen, säger Olga Kordas, programchef för Smarta och hållbara städer vid KTH

ElectriCITY är en av medlemmarna i det konsortium som nu får ansvaret för att genomföra programmet.

Från Företagsgruppen vill vi gratulera vår samarbetspartner till ett imponerande arbete. Projektet utgör en bra hörnsten för att Sverige med Hammarby Sjöstad ska kunna bli en världsledare i transformationen till hållbara, fossil-fria städer genom digitalisering som en nyckelstrategi.

Tack för alla ni som kom på Företagsgruppens Jul pub den 8 december i VHV´s lokaler. Det var en hög stämning och bra underhållning av coverbandet, Sound Like Us.

Styrelsen för VHV

 

Grimstaskolan (medlem i VHV) fick i går, den 9 december,  fint besök då Nobelpristagaren i Kemi Ben Feringa var på besök och förläste om sin forskning.

 

Grattis önskar styrelsen för VHV

Grimstaskolan (medlem i VHV) fick i går (9 december) fint besök då nobelpristagaren i Kemi Ben Feringa röreläste som sin forskning.

Vi i styrelsen inom VHV vill passa på att gratulera Grimstskolan för det fina besöket.

 

Nu finns hela Novus-undersökningen tillgänglig om Sjöstadsbornas syn på elbilar, återvinning, energi, klimat och trygghet.

Här är några av resultaten:

 • Mer än åtta av tio sjöstadsbor rekommenderar sina vänner att flytta hit, nio av tio av männen
 • Nio av tio känner sig trygga att vara ute sena kvällar i Sjöstan
 • Sex av tio är engagerade i klimatfrågan
 • Nästan sju av tio sjöstadsbor har tillgång till elbil, egen bil, eller i bilpool; åtta av tio använder den minst en gång i veckan eller oftare
 • Sex av tio säger att de sannolikt skulle köpa en elbil, nästa gång det är dags för byte, om det fanns laddutrustning vid deras p-plats hemma

Det är ElectriCITY Stockholm i samarbete med ElBil2020 och Envac som låtit Novus undersöka de boendes syn på Sjöstaden. Undersökningen genomfördes den3-26 juni. Sammanlagt 294 Sjöstadsbor intervjuades. Undersökningen kommer bland att användas i arbetet på att förbättra användningen av energi i bostadsrättsföreningarna

Hela undersökningen finns att läsa här

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (Novusrapporten-för-Hammarby-Sjöstad-2016.pdf)Novusrapporten-för-Hammarby-Sjöstad-2016.pdfSjöstadsborna om klimat, energi och säkerhet643 kB2016-10-24 09:44

I samarbete med Företagsgruppen / Infront IT Partner / Food Village

Vill du veta mer om utbyggnaden av T-banan till Sjöstaden?

 

Planen är att bygga 2 mil ny tunnelbana och 10 nya stationer i Stockholm. Sll berättar hur det

ska gå till och vad det innebär för Sjöstaden.

Därutöver får vi en kortare presentation av våra värdar. Här träffar du grannföretagen över en lunch

och får höra vad som är på gång i området. 

När: Torsdag den 10 november kl 11.00 – 13.00.  

Var: Samling hos Infront på Hammarby Allé 93 kl 11.00

Anmälan senast den 7 november till: thomas.windahl@foretagsgrupperna.se eller sms:a till 070-470 05 41

Vi bjuder på lunchen och tillämpar principen ”först till kvarn”

Välkommen!

Inbjudan till Företagsgruppens lunchmöte den 20 okt

Den 21 oktober släpps biljetterna till Hammarby Sjöstads största evenemang, missa inte det! Du finner hela programmet här. Den 31 januari 2017 tänds rampljuset för andra gången. Årets adrenalinkick 2017 närmar sig. Man mot man, kvinna mot kvinna, sida vid sida.. parallellslalomtävling,  2 miljoner kronor i prispotten.  Nu är det åter dags för World cup Stockholm och Hammarby Sjöstad att bjuda in till en kväll i … snabbast ner för Hammarbybacken i Hammarby Sjöstad. Läs mer här!

slalom888

Nyhetsbrev för dig som är företagare i Stockholm - läs mer om konjunkturen, inspirerande möte etc

Till nyhetsbrevet här

Välkommen på frukostmöte den 13 oktober med Farsta Företagsgrupp och Atrium Ljungberg.

 

Frukostmöte3

NYHETSBREV 1

Tillsammans – snacka om magiskt!

Smaka på ordet tillsammans – vad väcker det för känslor hos dig? Hos oss på Företagsgruppen väcker det något positivt, något meningsfullt och kraftfullt, något som skapar en skön känsla i kroppen. Jag tycker att det är en intressant fråga att ställa sig, särskilt nu när många människor upplever utanförskap och svårigheter i tillvaron. I Företagsgruppen är vi övertygande om att Farsta vinner på att tillsammans med företagare, fastighetsägare, politiker tar ett gemensamt ansvar för utveckling och de utmaningar som Farsta står inför.

Vi vill med detta nyhetsbrev hälsa alla medlemmar välkomna till ett nytt spännande 2016 i Företagsgruppen. Under året kommer vi att fortsätta vårt arbete med att Företagsgruppen är en pådrivande aktör för att främja ett blomstrande företagsområde. Några av fokusområdena under året kommer bl.a. att vara behovet av flera företag och arbetstillfällen till Farsta.

Det händer mycket i vårt område just nu och från Företagsgruppen vill vi börja året med att informera om vårt arbete under året som varit.

 

Stokab

Stokab (Stockholms stads IT-infrastrukturbolag) har under året som varit dragit in fiber till flera företag som anmält sig till fiberanslutning. Kostnaden för företaget som fått fiber indraget har varit 0 kronor. På Stokabs hemsida, www.stokab.se, framgår vilka operatörer som finns. Du kan även kontakta Företagsgruppen för en rekommendations-lista över operatörer.

Larsboda (Krosstomten)

Äntligen kom det efterlängtade beslutet i Stockholms kommunfullmäktige om Livsmedelscentrum till Larsboda (Krosstomten) – ett välkommet beslut för utvecklingen av Larsboda. Företagsområdet blir då en viktig och tydligare resurs i utvecklingen av hela Farstaområdet.  Ingen har väl undgått Företagsgruppens dröm om att Larsboda ska bli ett blomstrande företagsområde. Vi har bearbetat, skrivit brev, haft otaliga diskussioner med

våra politiker och tjänstemän i stadshuset - små stegens väg ger till slut utdelning. Nu startar arbetet med att bygga ett modernt livsmedelscentrum för Slakthusområdets livsmedels-företag.

 

 

 

Farsta Centrum

Både Hemköp och Coop har byggts om till nya fräscha mataffärer som ger matinspiration. Garaget har fått nya ingångar upp Centrumet. En matpiazza har byggts på torget mellan Systembolaget och mataffärerna. Passa på och avnjut en härlig lunch.

Teliaområdet

När TeliaSonera flyttar sitt huvudkontor från Farsta till Solna, med start under 2016, så försvinner ca 3 000 arbetsplatser i Farsta. Samtidigt påbörjas en förvandling av området från kontorslokaler till bostäder. Rikshem och Ikano Bostad har förvärvat fastigheten av Nordisk Renting. Ambitionen är att bygga minst 3 000 bostäder, varav minst 1 000 hyresrätter.

– Vi ser en oerhörd potential i detta område och ser fram emot att utveckla det tillsammans med Ikano Bostad, säger Ilija Batljan, vice vd och chef för affärsutveckling på Rikshem. Vi vill bygga ”den moderna ABC-staden” genom att skapa attraktiva bostäder i en fin miljö med handel, samhällsservice och bra kommunikationer.

Tillträde sker den 1 juli och byggstart planeras ske under 2017-2018.

Tyngdpunkt Farsta

Fram till år 2030 planeras Stockholm växa med 140 000 nya bostäder, varav 8000 av dessa bostäder är förlagda i Farsta. Företagsgruppen har under året som varit ingått i Stockholms stads programgrupp som arbetat med att utveckla Farsta till en tyngdpunkt – en komplett, modern och promenadvänlig stadsdel. Utöver bostäder föreslår programmet handel, verksamheter, service, arbetsplatser, skolor, parker och grönområden.

Sjukhus till Farsta

Ett nytt akutsjukhus ska byggas – frågan är var det hamnar. Det finns tre tänkbara platser och under första kvartalet 2016 ska politikerna besluta var det nya storsjukhuset ska ligga - i Älvsjö, Årsta eller Larsboda. Självklart vore det ett välkommet inslag med ett akutsjukhus till Larsboda. Vilket skulle främja arbetstillfällena.

Årsmöte 16 mars kl 15.30

Och så avslutar jag med att påminna om årsmötet. Vill du höra mer om vad som händer i vårt område och kanske träffa några av våra politiker – Hur ska de locka nya företag till Farsta och vad gör de för oss företagare? Välkomna! – program och inbjudan kommer inom kort.

Vi ser fram emot att höras och ses under året!

Margareta Widholm

Ordförande i Farsta Företagsgrupp

Välkommen på öppet hus i Fortum Värmes nya biokraftvärmeverk den 1 oktober

Lördag den 1 oktober klockan 12.00–16.00 bjuder vi på guidade turer och

andra aktiviteter i vårt nya kraftvärmeverk i Hjorthagen.

FortumVärme biokraftvärmeverk 160831 PerMyrehed 002

 

Det har tagit drygt tre år att bygga världens största biokraftvärmeverk i stadsmiljö och nu är

el- och värmeproduktionen igång. Anläggningen kommer att värma 190 000

lägenheter per år och är helt baserad på förnybara bränslen. Det innebär att

koldioxidutsläppen varje år kommer att minska med lika mycket som vägtrafiken

i Stockholm släpper ut under 1,5 månad. Det nya biokraftvärmeverket

är en milstolpe i arbetet mot 100 procent förnybar eller

återvunnen energi.

Varmt välkommen att fira med oss!

Vi bjuder på fika och svarar på frågor.

 

Plats: Fortum Värmes biokraftvärmeverk

i Hjorthagen, Jägmästargatan 2.

Tid: Lördag den 1 oktober klockan

12.00–16.00.

Guidade turer: Ingen föranmälan

behövs till rundturerna. Först till kvarn

gäller. Det finns ingen åldersgräns,

men om du vill gå en rundtur i

anläggningen så behöver skyddshjälmen

passa, du ska kunna gå i

trappor själv och klara av höga höjder

samt trånga utrymmen.

Övriga aktiviteter: Utställning om

kretslopp och energianvändning. Våra

experter är på plats för att svara på

dina frågor.

Klädsel: Klä dig efter vädret och ha

promenadvänliga skor.

Hitta hit: Promenad, cykel eller

kollektivtrafik rekommenderas. Ta

tunnelbanans röda linje till Ropsten

eller Gärdet.

Frågor: Kundservice tel 020-46 00 00

(knappval 6) eller kundservice.varme@

fortum.com måndag–fredag klockan

8.00–16.30.

Information: 

www.fortum.se/biobransle

 

 

 

 

NDS svarar på stadens remiss om inriktning på företagsområden.

Norra Djurgårdsstadens Företagsgrupp är en medlemsorganisation som består av ca 100-tal företagare som tillsammans representerar mer än 3 000 arbetsplatser. Vår främsta uppgift är att verka, för att Norra Djurgårdsstaden blir en ännu bättre plats för företag, företagande och företagsamhet. Stockholm växer och Norra Djurgårdsstaden är en naturlig del av den utvecklingen. Både bostäder och ett dynamiskt näringsliv behövs för att skapa tillväxt och en hållbar stadsutveckling.

Företagsgruppen välkomnar därför det angreppssätt som presenteras i ”inriktnings”förslaget ”Strategisk inriktning för företagsområden” med att ta fram övergripande planeringsinriktningar för framtida och långsiktigt hållbar utveckling av näringslivet i Stockholms stad, med fokus på stadens företagsområden.

Företagsgruppen finner dock en oro för att nuvarande ambitionsnivå i materialet är för låg, framförallt när det gäller utvecklingen av nuvarande blandstad och de företagsområden som ska utvecklas till blandstad. I allt större utsträckning förändras förutsättningarna för Norra Djurgårdsstaden då det planeras 35 000 nya arbetsplatser och 12 000 nya bostäder.

Hållbar stadsutveckling är en fråga av största vikt för Norra Djurgårdsstaden. Utvecklingen till blandstad sker oftast genom ett intrikat samspel mellan beslut i staden och marknadsbeslut. Läs mer här:

Tisdagen den 21 juni öppnade delar av Värtaterminalen, den nya passagerarterminalen i Värtahamnen. Värtaterminalen nås som tidigare enklast från Gärdets t-bana, följ skyltarna. Tallink Siljas anslutningsbussar och Båtbussen från Cityterminalen ankommer direkt till Värtaterminalens entré. Arbeten pågår fortfarande runt terminalen och på de övriga våningsplanen.

Bistro Bar öppnar i oktober. Fram till dess finns det möjlighet att köpa vatten, läsk och enklare förtäring via automater. Här kan du läsa mer om Värtaterminalen, klicka här!

vartaterminalen oppnar tisdagen den 21 juni

Klocktornet, som var en del av stationsbyggnaden i Norra station, ska enligt planerna återuppbyggas vid ingången till den blivande Norra Stationsparken i hörnet Hälsingegatan/Norra stationsgatan. 

Just nu projekterar stadens projektorganisation hur klocktornet mer exakt ska byggas upp. Originalritningen finns kvar och det gamla teglet ligger lagrat i väntan på att byggas upp, men en del av fasaden kommer att få en ny utformning.

- Den del av tornet som var hopbyggd med stationshuset ska inte vara ett hål utan måste ju utformas på något sätt. Det är viktigt att markera vad som inte är det gamla utan nytillverkat, samtidigt som det nya och gamla estetiskt ska smälta ihop och få en fin gestaltning, säger projekteringsledare Stefan Lundberg, Stockholms stad.

Det löser man genom att använda ett specialtillverkat ljusgrått tegel av det äldre storformatet som täcker den tomma delen. Projekteringen av klocktornet ska vara klart i sommar men själva uppbyggnaden kan inte bli aktuell förrän Norra stationsparken kommit så långt i färdigställandet att det är tekniskt möjligt, någonstans 2018 eller 2019. Sedan överlämnas byggnaden till stadens fastighetskontor som har planer på att hyra ut det till någon som vill driva caféverksamhet i tornet, och det blir en levande del av det nya Hagastaden.

Ritande arkitekter är ON arkitekter.

Till Stockholms stads webbplats för Hagastaden

Genom att flytta till moderna lokaler i anslutning till Nya Karolinska Solna och Karolinska Institutet kommer S:t Eriks Ögonsjukhus att kunna erbjuda en större andel specialiserad och högspecialiserad vård än idag. Flytten innebär en möjlighet för sjukhuset att samverka än bättre kring multisjuka patienter med ögonproblem samt främja forskning och utveckling.

S:t Erik väntas kunna flytta in i de nya lokalerna i Hagastaden år 2020. Då kommer all verksamhet vara samlad till ett centrum för ögonsjukvård som är tänkt att främja ännu närmare samverkan med akademi, privata vårdgivare och näringsliv.
Enligt ett färskt beslut i landstingsstyrelsen ska lokalerna hyras ut till landstinget av Oslo Naeringseiendom AS. Tilldelningsbeslutet är överprövningsbart till och med 22 april.

Fakta
Invånarna i Stockholms län blir allt äldre. Utifrån prognoser för befolkningsutvecklingen beräknas därför antalet besök och vårdtillfällen inom ögonsjukvården öka med cirka 20 procent de kommande 10 åren. Huvuddelen av det ökade antalet patienter kommer att kunna tas om hand av vårdvalsaktörer. Det finns också vård som idag utförs av S:t Erik och Södersjukhuset som skulle kunna utföras av vårdvalsaktörer.
Även behoven av ögonsjukvård som behöver S:t Eriks kompetens och resurser kommer att öka, dels på grund av den äldre befolkningssammansättningen men också på grund av förbättrade behandlingsmetoder.
Landstinget drar därför slutsatsen att det kommer att bli en tyngdpunktsförskjutning på S:t Erik mot en högre andel specialiserad och högspecialiserad ögonsjukvård men att antalet patienter som behandlas vid S:t Erik inte kommer att öka.

Senaste nytt i Norra Djurgårdsstaden, klicka på bilden!

ndsnytt

I maj startar folkfesten Eurovision Song Contest i Stockholm - ett av världens största musikevenemang. Bara i Europa väntas över 200 miljoner tittare se de nio tv-sända föreställningarna från Stockholm Globe, samtidigt som 2 000 journalister och fans intar staden under två festfyllda veckor. Läs mer om vad som händer  och är på gång i staden, här!

Stort Tack till alla som medverkade vid Företagsgruppen Hammarby Sjöstads årsmöte. Här finner du Andreas Burghausers, Stadsbyggnadskontoret, presentation vid årsmötet den 28 april i LUMA Restaurang och Konferens.

ladda ned guide

Stort Tack till alla som medverkade vid Företagsgruppen Liljeholmens årsmöte. Här finner du pågående planprojekt för Liljeholmen som presenterades vid årsmötet den 21 april hos Danske Bank.

 

ladda ned guide

Nytt presentationsmaterial för Företagsgruppen Liljeholmen finner du här.

Välkommen till Företagsgruppen Hammarby Sjöstads årsmöte 2016!

Program:

 • Martin Dworén, ordförande i Företagsgruppen Hammarby, hälsar alla välkomna till årsmötet och berättar tillsammans med styrelsen om vad som händer i Företagsgruppen. Företagsgruppen har funnits i området sedan 1978.
 • Andreas Burghauser, projektchef på Stadsbyggnadskontoret, berättar om arbetet med att förvandla ett industriområde till en modern stadsdel och hur det kommer se ut helt ”färdigställt” 2020.
 • Cecilia Falk, forskningschef för stressmedicin vid KI ger oss en inblick i sin värld. Att arbeta och att ha mycket att göra är OK. I alla fall om du är medveten om det och pausar mellan varven. Vad händer annars i kroppen?

När: Torsdagen den 28 april, kl 11.30. Vi bjuder på lunch och kaffe. Ta gärna med dig din företagsgranne!

Plats: Luma Restaurang och Konferens, Lumaparksväg 7

Anmälan: anmäl dig till thomas.windahl@foretagsgrupperna.se eller med vändande mail.(Glöm inte att ange antal, så att vi kan beställa lunch

Årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga på vår hemsida from fredaghttp://fgs.nu/hammarby-omoss/dokument

(Ser mailet konstigt ut, så klicka upp bifogad inbjudan)

Varmt välkomna!

Företagsgruppen Hammarby Sjöstad

Martin Dworén, ordförande

 

 

 

Inbjudan till Företagsgruppen Hammarby Sjöstad 2016

 

Kulturnatt sjöstaden

 

Välkommen till kulturnatten i Hammarby Sjöstad

den 23 april, kl 18-24
en del av Kulturnatt Stockholm.

På kvällen den 23 april sjuder hela vår vackra stadsdel av kultur och roliga evenemang; sång, musik, föreläsningar, konst, kultur och mycket mera. Allt är gratis och du är förstås hedersgästen. Det är nu andra året i rad som Hammarby Sjöstad är med på Kulturnatt Stockholm. Kolla in programmet här och ta med familj, släkt, grannar, kollegor och vänner på en kulturspäckad kväll. Var med och tävla i vårt roliga bokstavspussel. Varje medverkande har gömt en bokstav som tillsammans bildar ett ord. Tävlingstalong hämtar du hos de medverkande. Inlämning till Kultur i Sjöstan på hotell Park Inn. Finfina priser utlovas. Var med och gör kvällen oförglömlig!

 

 

 

 

Enklare och säkrare gång- och cykelpassage i Marievik

En av de frågor som Företagsgruppen i Liljeholmen drivit under en längre tid är säkrare gång- och cykelpassage i Marievik.

Trafikkontorets pressmeddelande

Den här veckan startar vi arbetet med att höja säkerheten och förbättra framkomligheten vid korsningen mellan Marievik och Liljeholmen. Det ska bli enklare och smidigare för gående och cyklister att passera den hårt trafikerade korsningen på ett trafiksäkert sätt.


Korsningen mellan Marievik och Liljeholmen över Södertäljevägen är en av Sveriges mest trafikerade korsningar med både motortrafik, spårtrafik, cyklister och gående. Många trafikanter upplever att passagen är otrygg. I rusningstrafik är trafiksituationen särskilt ansträngd för de som går och cyklar, då Södertäljevägen också är ett prioriterat cykelstråk för pendling i Stockholms län.

– Vi ber om förståelse för att det kan bli trångt vid passagen medan arbetena pågår, säger Christina Bengtsson som är projektledare. Under denna vecka kommer vi att börja att förbättra framkomligheten och öka trafiksäkerheten vid korsningen med ett antal åtgärder: 

 • Gångfållorna över järnvägsspåret tas bort.
 • Ny bredare trappa byggs från Årstaängsvägen mot Liljeholmen.
 • Mer plats för gående vid trafikljuset och bredare passage över vägen, då ett av två körfält för bilar tas bort på Södertäljevägens påfart till Liljeholmsbron.
 • Ny påfart för gående och cyklister från Marievik till gång- och cykelstråket mot Södermalm.
 • Cykelbanan separeras från gångbanan.
 • Busshållsplatsen får en bättre utformning.
 • Ny belysning för att skapa ökad trygghet och trivsel.

Arbetet kommer att vara klart under hösten 2016.
Du kan följa arbetet på www.stockholm.se/marievik


Mer information: Kontaktperson: Christina Bengtsson, projektledare på trafikkontoret, Stockholms stad Telefon: 08-508 263 67 E-post: christina.bengtsson@stockholm.se
Pressjour: 08-508 262 82

 

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (Södertäljevägen_Marievik_FAQ_160415_slutlig.docx)Södertäljevägen_Marievik_FAQ_160415_slutlig.docx 16 kB2016-04-19 10:35
Ladda ner den här filen (Karta_liljeholmen_web.png)Karta_liljeholmen_web.pngSäkrare gång- och cykelpassage668 kB2016-04-19 10:34

Välkommen till Norra Djurgårdsstadens vårmarknad den 24:e april i Hjorthagen!

 

Vårmarknad i NDS 2

År 2015 och 2016 har Stokab (Stockholms stads kabelaktiebolag) gjort stora investeringar genom att ansluta alla kommersiella fastigheter till sitt fibernät utan kostnad för fastighetsägarna. Det innebär att företagen får snabba och säkra IT-förbindelser. I de flesta fallen också till en lägre driftskostnad än tidigare. Stokab vill gärna komma i kontakt med företag som sett fördelar med fiberanslutningen. Den kanske har utvecklat affärerna i ditt företag? Den kanske har möjliggjort bättre information till kunderna? Interaktiva kontakter? Lägre kostnader genom nätkonferenser?

Stokab och vi i FGS vill att vi lär av varandra hur företagen kan utvecklas. Ni som vill vara med på detta kontakta gärna Håkan Rosander på FGS,info@fgs.nu, 070-577 7019

Lars-Åke Davidsson har beslutat sig för att avgå från styrelsen. Vi tackar Lars- Åke för de år och det arbete han lagt ner i föreningen och önskar honom lycka till i nya uppdrag och nya äventyr. 

/ Marie Engström Ordförande  VHV företagsgrupp 

 

Inbjudan till inspirationsdag hos IDÉ House of Brands

En av Företagsgruppens samarbetspartners bjuder in till en inspirationsdag. På plats kommer några utvalda leverantörer för att inspirera oss inför sommaren, med allt härligt det bjuder på! Vänligen se PDF bifogat!

När: Torsdag den 7 april kl 11.00-14.00

Var: Hangövägen 25 (i ljusgården)

Anmälan: stockholm@idegroup.se

Behöver du veta mer kontakta Jeanett Nygård på IDÉ House of Brands, Jeanett.nygard@idegroup.seeller 076 635 58 26

Sommar 7 april

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (Sommar 7 april.pdf)Sommar 7 april.pdf 3152 kB2016-03-31 08:54

Virus och elakheter kan drabba både människa och dator

Virus kan drabba både människor och datorer. Många har säkert hört talas om Zika och Ebola – men även om Trojaner och så kallade RansomWares

Det som har fått mest utrymme i press och som till och med Myndigheten för Kris och Beredskap hade uppe på sin hemsida gällde just ett sådant RansomWare för PC som kallas Cryptolocker.

Virus med posten

Denna elaka företeelse kommer som e-post med Postnord som avsändare.

(Det är inte Postnord som skickat mailet).

I mailet står det i stil med att din försändelse som du väntat på har blivit försenat men om du klickar på den här länken och startar programmet så kan du se vad statusen är…

Vad som egentligen händer då är att alla dina Word-filer, Excel-filer, bilder med mera, på din lokala hårddisk och anslutna USB-stickor, USB-hårddiskar och nätverksenheter blir krypterade.

Alla filer som du producerat själv blir oanvändbara och du kommer inte åt innehållet i dem. Riktigt elakt.

Ett vanligt sätt att få tillbaka sina filer är att återställa datorn till ett tidigare datum, men det fungerar inte om man råkat ut för ett RansomWare.

Få tillbaka sina filer

Två sätt att få tillbaka sina filer:

 1. Läsa tillbaka dem från en icke infekterad backup (efter det att du har installerat om hela datorn)
 2. Betala skurkarna i s.k. Bitcoins. 1 Bitcoin är idag ca 3000 kr och de vill ha 1 – 2 bitcoins för att - i bästa fall - få en nyckel som du kan dekryptera filerna med.

Så här kan du undvika problemet

Det enklaste sättet är ju att undvika att klicka på länkar som kommer i e-post. Inte ens om de kommer från en avsändare som du känner och litar på.

Ett annat alternativ är att införskaffa ett riktigt bra antivirus system och installera detta på din dator

Jaha, tänker du som sitter med en Mac-dator, det där gäller ju bara de som använder PC. Jag kommer inte att drabbas.

Jo, nu är det dags att tänka om även för Mac-användare.

Även Apples produkter börjar bli infekterade med sådant som vi inte vill ha på våra datorer.

Så sent som i början av mars 2016 rapporterades om ett liknande RansomWare som infekterat ett antal Mac datorer. Också här krypterades filer och bovarna krävde Bitcoins för att man skulle få en nyckel att låsa upp de krypterade filerna med.

Vill du läsa mer

Surfa till www.idg.se och sök efter ransomware

Ännu mer nyligen rapporterades om en s.k. Trojan för Mac som kallas Acedeciever.

Den smittar inte bara din Mac-dator utan även alla dina andra Apple-produkter (iPhones och iPads) och tar dina lösenord som du har i nyckelknippan på de enheterna.

När skurkarna fått tillgång till lösenorden så kan de hitta på vad de vill.

Även detta står omskrivet hos www.idg.se och om man söker på acedeceiver

Slutligen vill jag, i min roll som ”webbpolis”, citera polischefen i en gammal TV-serie som hette Hill Street Blues:

”Lets´s be careful out there”

Bernt Silvhagen

Silvhagen IT

bernt@silvhagenit.se

www.silvhagenit.se

Stockholm 3 mars 2016

Trafikkontoret i Stockholm

parkeringsplan.tk@stockholm.se

Svar på remiss angående Parkeringsplanen 2016.

Pengar styr människors beteende och det är nödvändigt att styra utnyttjandet av gatorna i Stockholm. Det gäller i högsta grad våra företagsområden. Idag saknas alltför ofta parkeringsplatser för kunder och leverantörer vilket orsakar stora tidsförluster och ökar kostnaden för distributionen av varor. Därför tycker vi att planen med högre kostnader för parkering och utvidgade områden med P-avgifter i princip är bra. Det kommer att minska parkering av ”obehöriga” fordon i företagsområdena.

Samtidigt är det så att det är svårt att ha samma principiella system i centrala staden och i ytterstadsområdena. Ju längre ut från stadens mitt man kommer ju mer beroende blir man av att använda bilen eftersom de allmänna kommunikationerna glesar ut och cykelavstånden blir för långa för att det skall vara effektivt. Att höja avgifterna betyder högre kostnader för personalen som de kommer att kräva kompensation för av sina arbetsgivare. Företag i ytterstaden kan därvid lockas att flytta till grannkommunerna, som har lägre p-avgifter eller inga alls och heller inga trängselavgifter. Parkeringsavgifter i ytterstaden är inte aktuellt just nu men finns ju med i de framtida planerna och då gäller det att hitta rätt nivåer på avgifterna. De kanske skall vara 0 kr.

Förslag 1.

För anställda kan det dock på samma sätt som för boende bli en alltför kraftig belastning att behöva betala ”full” parkeringsavgift. Vi vill därför föreslå att anställda får en arbetsplatsparkeringsavgift på samma nivå som boende i omkringliggande område.

Förslag 2.

Små bilar – små parkeringsplatser. Många av de nya småbilarna tar bara hälften så stor plats som vanliga bilar. Förslaget innebär att ett antal mindre platser reserveras för småbilar med halva parkeringsavgiften. Det skulle främja användandet av små energisnåla bilar.

Förslag 3.

Vi vill understryka vikten av att gång- och cykelvägar till våra företagsområden görs säkra och bekväma att utnyttja. Cykel- och gångplanerna måste fullföljas. Vi måste också lära cyklisterna att följa trafikreglerna via både morot och piska.

Förslag 4.

Vissa gator fungerar idag som infartsparkering vid T-banestationerna. Här skulle det vara rimligt med en infartsparkeringsavgift på samma nivå som boendeparkering. Detta skulle stödja användandet av de allmänna kommunikationerna och minska bilåkandet in i stadens mitt.

Med vänlig hälsning

Företagsgruppen Norra Djurgårdsstaden

Kent M Andersson

Ordförande

 

 

SBR bjuder in till gratis frukostmöten för företagare

Här kan du läsa om kommande frukostmöten som SBR anordnar under våren.

Missa inte våra evenemang "Lotsen bjuder in" och våra populära och kostnadsfria frukostmöten. Till våra frukostmöten bjuder vi in spännande gäster från näringslivet och Stockholms stad och du får konkreta tips, nya infallsvinklar, inspiration och tillfälle att nätverka.

Frukostmöten

Stockholm Business Region Development arrangerar regelbundet frukostmöten som riktar sig till företagare i Stockholm. Frukostmötena berör olika ämnen som är aktuella för näringslivet och utvecklingen av Stockholm. Infrastruktur, utbildning, innovationer och nyheter som påverkar företagandet t ex nya klausuler i offentlig upphandling eller nya sätt att finansiera sin verksamhet är exempel på områden vi tar upp och diskuterar. Frukostmötena genomförs oftast i våra lokaler på Drottninggatan 33.

Har du frågor eller vill prenumerera på våra frukostmötesinbjudningar är du välkommen att kontakta frukost@stockholm.se.

Film från tidigare möten

Gå med i vår LinkedIn-grupp för frukostmöten (Länk till annan webbplats, https://www.linkedin.com/grps/Frukostm%C3%B6ten-Stockholm-Business-Region-Development-7455186/about)

Frukostmöten våren 2016

SOCIALT FÖRETAGANDE OCH SOCIALT ENTREPRENÖRSKAP

Datum: 25 februari 2016

Plats: Drottninggatan 33, 1 trappa

Tid: kl 8 – 9 med frukostmingel från 7.30

Förlängt mingel efteråt fram till kl 9.30 då chansen finns att ställa ytterligare frågor till talarna.

Inbjudan till frukostmötet 25 februari,

http://foretag.stockholm.se/Natverk--Moten/moten-och-evenemang/

Vad är ett socialt företag? Vad är skillnaden mellan socialt företagande och socialt entreprenörskap? Går det att tjäna pengar på sociala idéer? Och hur gör andra länder? Dessa frågor om många fler kommer vi ta upp den 25 februari då ni får träffa medverkande från

Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholms stad och Center för Socialt Entreprenörskap Stockholm (CSES) inom SU innovation samt företagare och entreprenörer som kommer berätta hur de gjorde för att lyckas i sina verksamheter.

STOCKHOLMS STADS INNOVATIONSSTIPENDIUM 2015 - VAD HÄNDE SEDAN?

Datum: 5 april 2016 

Plats: United Spaces, Waterfront Building, Klarabergsviadukten 6

Tid: kl 8 – 9 med frukostmingel från 7.30

Förlängt mingel efteråt fram till kl 9.30 då chansen finns att ställa ytterligare frågor till talarna.

Bakom alla idéer, företag och innovationer står en eller flera personer. Genom Stockholms stads Innovationsstipendium vill staden premiera och stimulera idérika personer att gå vidare med utvecklingsarbetet. Vid frukostmötet den 5 april får ni möta vinnarna av Stockholms stads Innovationsstipendium 2015 och ta del av deras berättelser och framgångar, kanske får du några värdefulla tips till eget innovationsarbete? Mötet modereras av Gunnar Björkman, Innovationsdirektör, Stockholms stad. Programmet är preliminärt. Möjlighet att anmäla sig kommer i början av mars.

Är du nyfiken på Stockholms stads Innovationsstipendium?

Information om Stockholms stads Innovationsstipendium (Länk till annan webbplats, http://www.innovationsstipendiet.se/)

OFFENTLIG UPPHANDLING MED FOKUS PÅ NYA SOCIALA KLAUSULER OCH VILKEN PÅVERKAN DE HAR PÅ FÖRETAG

Datum: 17 maj 2016 

Plats: Stockholm Business Region Development, Drottninggatan 33, 1 tr. 

Tid: kl 8 – 9 med frukostmingel från 7.30

Förlängt mingel efteråt fram till kl 9.30 då chansen finns att ställa ytterligare frågor till talarna.

Medverkande från Arbetsmarknadsförvaltningen och Upphandlingsenheten i Stockholms stad.

Programmet är preliminärt och fler talare tillkommer. Möjlighet att anmäla sig kommer i mitten av april.

Lotsen bjuder in

"Lotsen bjuder in" är en utåtriktad verksamhet som vänder sig till stadens medborgare som är intresserade av att starta eget företag. Aktiviteten äger rum både i de centrala delarna av staden, men framför allt i de yttre stadsdelarna.

Träffarna sker i samarbete med Start-Up Stockholm, Skatteverket, stadsdelsförvaltningarna och långivare av olika slag. Syftet är att förse framtidens företagare med korrekt information redan från början samt att öka deras kunskap om regelverk, skattesystem och vilka tillstånd som behövs för den tänkta verksamheten.

Mer information om tid och plats för vårens träffar kommer att läggas ut inom kort.

Årsplanering 2016

 

Januari

 • Nätverkslunch torsdag 28 jan
 • Styrelsemöte VHV 14 januari
 • Redaktionsmöte tisdag 19 jan

 

Februari

 • Styrelsemöte FGS 3 feb 09:00 - 10:30
 • Styrelsemöte VHV onsdag 24 feb
 • Nr 1 Tidningen Västerort Vinner trycks fredag 26 feb  

 

Mars

 • Styrelsemöte FGS tisdag, 01 mars 09:00 - 10:30
 • Redaktionsmöte Västerort Vinner 2 mars
 • VHV årsstämma 30 mars 15.00 - 17.00

 

April

 • Styrelsemöte FGS onsdag, 13 april, 15:00 - 16:00
 • Årsmöte FGS onsdag, 13 april 2016, 16:30 - 18:00 
 • Nätverkslunch 14 april
 • Styrelsemöte VHV torsdag 21 april

 

Maj

 • Städdag
 • Bevakningsmöte med Rapid

 

Juni

 • Nr 2 Tidningen Västerort Vinner i juni onsdag (tryck) utdelning 3 juni
 • Styrelsemöte VHV torsdag 9 juni
 • Redaktionsmöte Västerort Vinner 1 juni onsdag

 

Juli

 • Almedalsveckan (första veckan i juli)
 • Semester

 

Augusti

 • Redaktionsmöte Västerort Vinner uppföljning torsdag den 18
 • Styrelsemöte 24 augusti

 

September

 • Nätverkslunch 8 september
 • Nr 3 Tidningen Västerort Vinner måndag 26 tryck (utdelning 28 onsdag)
 • Styrelsemöte VHV onsdag 21 september

 

Oktober

 • Redaktionsmöte 5 onsdag
 • Höstmöte/medlemsmöte tisdag 25 oktober
 • Trygghetsvandring i Vinsta med staden
 • Höstmöte med FGS

 

November

 • Mässa/ Marknad onsdag 23 nov
 • Verksamhetsplanering 2017 revidering 2016 onsdag den 30 nov
 • Bevakningsmöte med Rapid

 

December

 • Nr 4 Tidningen Västerort Vinner 1 december
 • Budget 2017 torsdag 1 december
 • Jul Pub 8 december
 • Styrelsemöte VHV onsdag 16 dec
 • Jullunch för medlemsföretag på SBRD
 • (stadens näringslivsbolag, Stockholm Business Region Development)

 

Övrigt

 • Politiker möten, Informationsmöten, Förbifartsmöten m.m.
 • Fastighetsägarmöten och Gestaltningsprogram
 • Näringslivsråd

Marie Engström som är ordförande för VHVs företagsgrupp och representanter från Grimsta skolan har blivit inbjudna av Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm för att prata om närsamhällets betydelse för goda skolresultat.

Här är en summering av det som diskuterades:

Att få fler elever att fullfölja sina studier, uppnå skolans kunskapsmål och få ett arbete är några av de viktigaste områdena för att Stockholm ska bli en socialt hållbar stad.  Vilken betydelse kan närsamhället ha för att skapa en skola där eleverna har lika möjligheter till goda studieresultat? Hur kan skolan och det civila samhället tillsammans verka för en socialt sammanhållen stad?  Vilka är nycklarna till framgång för en utvecklad lokal samverkan?

VHV och Grimsta skolan kommer att arbeta för att minska gapet mellan skolan och näringslivet för att utveckla vårt närsamhälle. 

Samverkan mellan skola och näringsliv

I går, 2016-01-25, fattade Kommunfullmäktige i Stockholm följande beslut http://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=1826404 med anledning av Larsboda. Det formella beslutet är under justering. Återkommer med information.

 

Den 10 december är det Jul Pub på sthlm mat!

 

Att fira julen med dina kollegor behöver inte vara dyrt eller tidskrävande. För endast 200 kr får ni uppleva Bandet Sounds Like Us, 1 öl/vin, sthlm mat goda julskinka med tillbehör och kaffe med gottebord. Ett enkelt och trevligt sätt att fira in julen i god gemenskap!  

Boka biljetter genom att skicka till info@vinsta.com eller ring 08 739 24 80.Jul Pub 10 dec

Ett nytt akutsjukhus ska byggas – frågan är var det hamnar. Det finns tre tänkbara platser och i januari ska politikerna besluta var det nya storsjukhuset ska ligga - i Älvsjö, Årsta eller Larsboda.

Text av Anders Sundström anders.sundstrom@dn.se

 

Stockholm växer snabbt, de äldre blir allt fler och Södersjukhuset är i grund och botten ganska ålderstiget. Det är tre skäl till att landstinget beslutat att bygga ett nytt akutsjukhus i söder eller sydost om Stockholms innerstad.

– Ett alternativ var att bygga om Södersjukhuset. Men det visade sig att det skulle bli mycket dyrare att bygga om det till hög nutida standard än att bygga nytt, säger fastighets- och investeringslandstingsrådet Paul Lindquist (M).

 

Nu byggs Södersjukhuset i stället om till ett lite mindre akutsjukhus än dagens som kommer att ligga i den västra delen av sjukhusområdet. Nya SÖS får omkring 500 vårdplatser mot dagen 700. Att SÖS bantas är huvudskälet till att landstinget letar efter en tomt för ett sjukhus med 300-400 vårdplatser - och goda expansionsmöjligheter söder och sydost om innerstaden.

Landstingets experter har letat efter en tomt som inte bara ska vara tillräckligt stor och gå att bebygga på ett ekonomiskt rimligt sätt. Den ska också ligga så till att den är lätt att nå med kollektivtrafik och för ambulanser. Dessutom ska helikoptrar både ha bra inflygningsrutter och kunna landa på sjukhustaket.

– Ett viktigt kriterium har också varit att sjukhuset ska ligga väl till för besöksströmmarna. Det betyder att vi inte letat efter tomter som ligger i närheten av Huddinge sjukhus, betonar Paul Lindquist.

Landstinget har bland annat undersökt om det är möjligt att bygga ett nytt akutsjukhus vid Dalens sjukhus eller Nacka sjukhus, men de alternativen har avfärdats liksom fem andra tänkbara lägen. De berörda kommunerna har varit aktiva med förslag till olika lokaliseringar. Skälet till aktiviteten är förstås att ett sjukhus betyder flera tusen nya arbetsplatser - plus underlag för service och arbetsplatser som bara indirekt har med sjukhuset att göra.

Nu ska en grundligare utvärdering göras av tre platser - Älvsjö idrottsplats, Larsboda industriområde i Farsta och kanten av industriområdet vid Årstafältet.

I slutet av januari ska landstingsförvaltningen lägga fram sitt slutgiltiga förslag till lokalisering för politikerna. Då ska även en utredning om vårdinnehållet i det nya sjukhuset vara klar.

 

– I princip ska det vara ett modernt akutsjukhus med den vård som finns på ett sådant. Men det kan ju vara så att olika specialiteter inte finns på alla sjukhus. Några kanske finns på Södersjukhuset, andra på det nya sjukhuset, säger Paul Lindquist.

Planen för nybygget är att det ska starta 2018 eller 2019 och vara klart för invigning 2022 och 2023. Vid det laget ska SÖS vara ombyggt, Nya Karolinska igång sedan flera år, Södertälje sjukhus och Danderyds sjukhus ska också vara ombyggda. S:t Görans sjukhus ska vara utbyggt och nya vårdenheter öppnade på nuvarande Karolinska sjukhusområdet.

Investeringarna i nybyggda och ombyggda akutsjukhus kommer totalt att bli större än de 22,8 miljarder som det kostar att bygga och utrusta Nya Karolinska. Men det kommer inte att räcka för att klara framtidens behov av vårdplatser. Därför byggs även flera närsjukhus om för, i huvudsak, geriatri och psykiatri.

– Sollentuna sjukhus byggs som bäst om och vi har beslut om att bygga om Löwenströmska i Upplands Väsby och Handens sjukhus, säger Paul Lindquist.

Foto: DN

Välkommen till årets Företagsmarknad den 25 november!

Snart är det dags för årets företagsmarknad! Företagsgruppen anordnar företagsmarknaden för tredje året i rad tillsammans med Västerorts Yoga & Rehab Center. 2013 började VHV företagsgrupp och företaget Sequitur anordna en företagsmarknad för boende och företagare i Vinsta-Hässelby- Vällingby.

Syftet med marknaden är att skapa en arena för företag där de kan göra affärer eller nätverka med varandra. Vi ville även skapa en mötesplats för boende och besökare, så de har möjlighet att träffa företagare och representanter från Hässelby – Vällingby eller köpa en fin present/julklapp. Fri entré! Alla är välkomna den 25 november!

Detta kan du förvänta dig:

 • Försäljning: julgott m.m.företagshem
 • Träffa lokala företag
 • Prova på massage
 • Seminarium kring bl.a. teknik, hypnos
 • Brandkåren lär ut HLR
 • Vi bjuder på glögg och pepparkaka!
 • Café och mingel

 

Seminarier under dagen:

ABC områdets historia 14.30- 15.00

Skildring av ABC stadens historia.

Tekniken bakom 15.00- 15.30

Tekniken bakom LED lampor

Rörelse för hälsan kl. 16.00 – 16.30

Kinesisk filosofi möter modern vetenskap

Hypnos kl. 17.00 – 17.30

Ett sätt att komma i kontakt med ditt omedvetna.

Staden informerar kl. 17.30–18.00

Vad gör medborgarvärdarna?

 

 

Stockholm Business Region Development har startat ett nyhetsbrev till företagen i Stockholm:

 

Vi kan konstatera efter den feedback vi erhållit att det blev en mycket lyckad företagsmässa med intressanta seminarium. Vi har också tacksamt tagit till oss av er många tips och reflektioner inför nästa mässa. Återigen ett STORT TACK för att ni möjliggjorde mässan. Nedan finner du bild-collage från mässan. 

På återseende!

Tacksamma hälsningar:

Styrelsen i Företagsgruppen

 

collagecollage3collage2

 

Höstmöte

 

Den 12 november är ni välkomna på Höstmöte kl. 15.30 på Krossgatan 18. En viktig punkt på programmet är Stockholms Business Regions rapport om den nya strategiska inriktningen Vinsta företagsområde kommer att ha i framtiden. Magnus Thulin från Stockholm Business Region kommer att hålla i den punkten och svara på frågor.

 

Det är viktigt att så många som möjligt är med så vi vet vad ni tycker om den strategiska inriktningen för Vinsta. Anmäl er gärna så fort som möjligt så vi vet hur många som kommer.  

 

Ni kan läsa SBRs rapport i dokumentet nedan. 

 

Ser fram emot att träffa så många som möjligt den 12 november! 

 

 

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (17. Bilaga 1_Strategisk inriktning för företagsomrÃ¥den (1).pdf)Strategisk inriktning för företagsområden 446 kB2015-10-19 15:01

Tänk vad det kan bli komplicerat ibland. Men eftersom jag är van vid att åtgärda fel eller misstolkningar vill jag bara meddela följande: Det finns ingen koppling mellan FP och VHV företagsgrupp. Men de är de enda som har agerat. FP har ett program från 2012 med Business Park E4 med mål 10 000 nya arbetsplatser pga. stadsdelens få arbetsplatser.

VHV Företagsgrupp har ett Gestaltningsprogram som nu ska växa fram och göra området ännu mer attraktivt för nya företag och möjligheter till företagsutveckling. För övrigt är det väldigt tomt. Men, jag har nu valt att lämna posten som vice ordförande i föreningen och återgå till att vara en vanlig ledamot för att markera att det inte finns en tillstymmelse till en politisk koppling - Lars-Åke Davidsson 

arbetsomrade johannelund 750x230

Trafikverket informerar  

Efter vårens och sommarens förberedande arbete är det officiell byggstart för Förbifart Stockholm i Vinsta, måndag 5 oktober.

Trafikverkets entreprenör Implenia kommer att sätta upp tillfälliga arbetsplatser vid Johannelunds tunnelbanestation och Förrådsgränd i anslutning till Skattegårdsvägen/Bergslagsvägen.

Byggbodar och ny gång- och räddningsväg

Inne på arbetsområdena kommer entreprenören att göra markarbeten och fälla träd den närmaste tiden. Byggbodar kommer att ställas upp och området kommer att stängslas in. I Johannelund kommer det byggas trappor och en hiss för att ersätta den gamla gångvägen från Coop till tunnelbanestationen. Från Lövstavägen ska det att anläggas en väg upp till tunnelbanestationen för räddningsfordon.

Träffa oss på Coop

Torsdag 29 oktober, klockan 14.00–17.00 kan du träffa oss och ställa frågor om Förbifart Stockholm och om bygget nära dig. Vid utgången till Coop har Trafikverket en informationsvägg där vi uppdaterar med aktuell information som berör Vinsta.

Nyföretagarcenter

 

LÄR DIG MER OM LÖSNINGAR PÅ MOMSPROBLEM

SPECIELLT ANPASSAT FÖR SMÅ/NYSTARTADE FÖRETAG

VAD: Kostnadsfritt informationsmöte/utbildningstillfälle

NÄR: Onsdagen den 21 oktober kl 17-18.30

VAR: Växthuset, Enspännarvägen 1 NACKA STRAND (vid stängd port ring 0708 413535 för portkod)

VILKA: Nya och/eller etablerade småföretagare samt rådgivare

med koppling till NyföretagarCentrum Region Stockholm

ANMÄLAN: mail till ”nyforetagarcentrum.se” senast 19 oktober eller telefon 0708413535

Som ett första inslag i en planerad serie av övergripande utbildnings- och informationsinsatser från nybildade NyföretagarCentrum Region Stockholm inbjuds du till ovanstående.

Momsupplevs som en svårgenomtränglig djungel av många småföretagare - och då inte minst av de som nyligen startat sin verksamhet. Det man inte vet eller kan skapar ofta oro eller rädsla och kan i värsta fall skapa problem gentemot t ex Skatteverket.

Men det behöver inte bli problem framhåller föredragshållaren Therese Walerholt, verksam inom området Indirekta skatter på revisionsbyrån Ernst & Young.

Vid mötet får du följa ett nystartat företag och de vanligaste momsfällor som ett nystartat företag går i.

-        När jag köper ett befintligt företag, är det moms på överlåtelsen?

-        Kan jag alltid dra av moms, även om den är felaktigt påförd?

-        Måste jag ha faktura på allt, räcker det med ett kvitto?

-        Jag har bara ingående moms och ingen utgående moms, har jag rätt att göra avdrag för den?

-        Spelar det någon roll om jag säljer varor eller tjänster och hur vet jag skillnaden mellan varor och tjänster?

-        Vad händer om jag inte har VAT-nr på mina kunder? Och hur vet jag att det är rätt VAT-nr?

Du får även möjlighet att ställa egna frågor och diskutera med andra företagare.

Vi planerar en enklare förtäring varför vi är tacksamma för anmälan om deltagande till mail ”nacka@nyforetagarcentrum.se ”senast 19 oktober 2015. Vid frågor ringer du 0708 413535, Kjell Eriksson

VÄLKOMMEN

NyföretagarCentrum Region Stockholm 

Fastighets- och exploateringskontorets inriktningsbeslut för Larsboda i Farsta.

Stockholms stad har beslutat att omvandla Slakthusområdet från ett renodlat verksamhetsområde till en blandad stadsdel med bostäder, arbetsplatser och handel med mera. En förutsättning för denna utveckling är att den livsmedelsproduktion av köttprodukter som idag sker i området etableras på annan plats. Ett nytt livsmedelscentrum föreslås därför i Larsboda industriområde i Farsta. Larsboda ligger cirka 7 km söder om Slakthusområdet längs Nynäsvägen, riksväg 73.

Syftet med Stockholms nya livsmedelscentrum är att garantera en fortsatt god livsmedelsförsörjning till Stockholm och för att säkerställa utbyggnaden av Söderstaden. Området kommer att utformas till ett modernt, flexibelt och hållbart livsmedels­centrum, som är ledande inom samverkan, innovation och hållbarhet.

Stockholms livsmedelscentrum utformas för att:

 • Bibehålla ett sammanhållet, konkurrenskraftigt livsmedelscentrum.
 • Bibehålla arbetsplatser i söderort.
 • Erbjuda attraktiva, moderna och ändamålsenliga lokaler.
 • Erbjuda ett hållbart livsmedelscentrum som ligger i framkant avseende teknik, miljö och trafiklösningar.

Flertalet av hyresgästerna har brådskande behov av att utveckla sina verksamheter, vilket de inte kan göra i befintliga lokaler på grund av planerna på utveckling av Söderstaden.

Den totala investeringen för fastighetskontoret bedöms till cirka  1 900 mnkr, inkluderande trafikåtgärder på allmän plats. Avkastningen når fastighetskontorets krav för liknande investeringsprojekt.

Se Fastighets- och Exploateringskontorets förslag till inriktningsbeslut i bilagan.

 

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (Inriktningsbeslut för utveckling av Stockholms nya livsmedelscentrum i Larsboda.pdf)Inriktningsbeslut för utveckling av Stockholms nya livsmedelscentrum i Larsboda.pdf 1260 kB2015-10-06 21:53

Tidning nr 3 webb 2015 1 1 Sida 1

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (Tidning nr 3 webb 2015 (1) (1).pdf)Vinsta Vinner september 2015 4923 kB2015-10-06 13:05

I våras startade staden ett programarbete för nästa detaljplaneområde inom Hagastaden, området kring Norrtull. Nu finns ett förslag som staden ska visa under en samrådsperiod på åtta veckor.

Staden vill pröva om Norrtull kan utvecklas till en tät och levande stadsmiljö med fler bostäder, verksamheter, skola och idrottsanläggningar. Utgångspunkten är att minska biltrafikens dominans i stadsmiljö och stärka kopplingarna mellan staden och nationalstadsparken, säger Magnus Bäckström, ansvarig planhandläggare på stadsbyggnadskontoret.

Samråd under åtta veckor

Samrådet startar den 28 september och avslutas den 20 november. Under den tiden hittar man programförslaget i Tekniska nämndhuset på entréplanet  "Fyrkanten" och på stadsdelens kontor som ligger på Tulegaan 13, Norrmalm. Tanken med ett samråd är att inhämta tankar, synpunkter och idéer från remissinstanser, allmänhet och berörda på programförslaget innan det ska beslutat politiskt och sedan gå vidare till detaljplan.

Läs mer om programförslaget i sin helhet, klicka här:

 

 

 

Nedskräpning skapar ofta irritation i städerna. I parker, längs promenadstråk och runt idrottsarenor blir papperskorgarna snabbt överfulla, vilket leder till höga kostnader för städning och frekventa sophämtningar. Men det finns en lösning på problemet – svenska Envac har utvecklat ett automatiserat system för tömning av papperskorgar i offentlig miljö.

hundbajs_artikel

På ytan ser allt ut som vanligt – fast renare. Bild: Envac

 – Som vanligt slänger du ditt skräp i en papperskorg. Men istället för att den töms manuellt så sugs skräpet, med hjälp av vakuum, iväg till en terminal eller skruvtank utanför området, berättar Maud Dolk, miljöchef på Envac.

I papperskorgarna finns en nivågivare som känner av när korgen är full. Då öppnas en ventil och skräpet sug ner i underjordiska rör och vidare till en terminal, som töms antingen när den är full eller vid regelbundna tidsintervall.

– Systemet gör att man slipper allt skräp i parkerna. Och besökarna behöver inte störas av städning och sophämtning i samma grad. 
 I somras installerade Envac Sveriges första självtömmande papperskorgar i parkmiljö, på Mariatorget på Södermalm. De tidigare 18 papperskorgarna ersattes med sex stycken självtömmande enheter från Envac.

– När jag berättade om lösningen under Nordbygg-mässan så var det en person som utbrast ”så det är därför alla råttor har försvunnit”. Det slutna systemet gör att varken råttor eller fåglar kan riva upp och sprida soporna.
Tidigare tömdes Mariatorgets papperskorgar två till tre gånger om dagen. Med det nya systemet tömmer man terminalen en gång i månaden, så det bidrar dessutom till att minska antalet fordon på en av Stockholms mest trafikerade gator..

Nu väntar vi bara på att Envac installerar samma lösning i Hammarby Sjöstad .

- Systemet kan placeras i stort sett varsomhelst där det idag finns vanliga publika papperskorgar. Eftersom det redan finns sopsugningssystem i Hammarby Sjöstad är det egentligen bara att koppla på papperskorgarna, berättar Maud Dolk.

Redaktionen 

Europaparlamentets talman Martin Schulz, som tillsammans med demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke m.m.EU-parlamentets talman besökte Fryshuset

Under måndagen fick Fryshuset i Hammarby Sjöstad besök av Europaparlamentets talman Martin Schulz, som tillsammans med demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke diskuterade hur EU ska hantera de växande spänningarna mellan olika delar av befolkningen.

”Europa har förändrats och mångfalden är här för att stanna”, sa Schultz, som också bjöd in Fryshuset att inför Europaparlamentet och andra inbjudna presentera Fryshuset och Exit, och deras metoder att arbeta med avradikalisering och ”återvändande” till samhället bland avhoppare från vitmaktmiljöer och kriminella gäng. Han sa också att Exits arbete och metoder borde kunna tillämpas runtom i Europa.

Redaktionen 

Asylboendet i Farsta vill öppna för 590 personer – blir Stockholms i särklass största

Stockholms största asylboende kan bli ännu större. Gamla Farsta strand hotell har nu ansökt om att få utöka från 200 till 590 platser.

 · Publicerad 16:50, 24 mar 2015
 

I höstas öppnade hotellet på Mårbackagatan i Larsboda asylboende för 200 personer. När det nuvarande kontraktet löper ut 21 maj hoppas hotellet att avtalet förlängs och att verksamheten utökas till 590 personer.

Migrationsverket har uppmuntrat

Migrationsverket bekräftar att de har en pågående upphandling och att de har uppmuntrat hotellet att lägga ett anbud. Men på grund av sekretess kan de inte kommentera upphandlingen mer än så.

– Vi har ett mycket bra samarbete med hotellet, de är väldigt aktiva och gör allt de kan för att de boende ska trivas. De har bra kontakter med frivilligorganisationer och både stadsdelen och staden har varit fantastiska att jobba med i Farsta, säger Emilia Cikota, Migrationsverkets teamledare på boendet.

Men 600 personer på ett asylboende låter mycket.

– Visst är det så, det är trots allt människor i kris. Men mycket handlar om hur mycket aktiviteter som ordnas. Skulle boendet växa skulle vi på Migrationsverket också utöka vår närvaro på plats. Framför allt i början då det ofta krävs mer, säger Emilia Cikota.

Många barnfamiljer

En stor andel av de 200 personer som just nu bor på boendet är barnfamiljer. Det har ställt hårda krav på både Farsta stadsdel – som ansvarar för förskola och socialtjänst – och staden centralt – som ansvarar för skola.

Stadsdelsförvaltningen har informerats om att asylboendets planer, men Per-Ove Mattsson, avdelningschef för socialtjänsten, tror inte att de kommer kräva någon extra mobilisering från deras sida.

– Vi har bara haft någon enstaka insats hittills. För socialtjänstens del handlar mycket om hur behoven ser ut hos de som flyttar in. Förskolan har inte heller signalerat att det inte skulle finnas platser, säger han.

Skolan snart full

Petter Carlsson är studierektor på Kvickenstorpsskolan i Farsta där skolbarnen från asylboendet hamnar – i nuläget är de nästan 30 stycken.

– Tack vare elevernas och personalens oerhörda insatser har det fungerat väldigt bra. Men vi skulle önska lite mer framförhållning från Migrationsverkets sida. I nuvarande organisation har vi några platser till. Men om det kommer säg 50 nya barn har vi ingen klar plan, säger Petter Carlsson.

Christer Oja, grundskolechef på utbildningsförvaltningen:

– Skulle det bli så kommer vi från centralt håll se till att skolan får vad de behöver. Inget är svårt eller omöjligt. Behöver vi ställa i ordning nya lokaler eller anställa ny personal ordnar vi det i samförstånd med skolans rektor.

Flera asylboenden i Farsta

Migrationsverket har i nuläget tre upphandlade tillfälliga asylboenden i Stockholm. Två av dem ligger i Farsta stadsdel: Farsta Strand Hotell med 200 platser och Stora Sköndal med 84 platser. Det tredje är Hotell Metro i Västberga med 172 platser.

Utöver det finns det två asylboenden för ensamkommande flyktingbarn i stadsdelen. Linggården i Hökarängen och Mandelgården i Sköndal med sammanlagt 36 platser.

öppet hus i farsta

INDBJUDAN TILL INFORMATION OCH RÅDGIVNING GÄLLANDE ATT STARTA EGET FÖRETAG!

Tisdagen den 29 september i Farsta centrum.

Skatteverket och Farsta stadsdelsförvaltning bjuder in till information gällande hur man registrerar sitt företag och ger tips inför företagstart, samt svarar på frågor gällande företagsbeskattning i övrigt.

Vi kommer även berätta om hur Farsta kommer att växa de närmaste 15 åren gällande antal bostäder och befolkning, vilket ger goda förutsättningar för ett växande näringsliv. Du som funderar på att starta företag kommer även att få råd och tips av kunniga och erfarna personer i att starta och driva företag.

Inbjudan gäller dig som är ny företagare, eller planerar att starta företag.

Adress: Storforsplan 36.  Konferensen vid entré

 

16.00 – 17.30: Skatteverket informerar

17.30 – 18.00: Öppet hus; kom och träffa representanter för Farsta stadsdelsförvaltning; Start Up Stockholm, Almi, Farsta företagsgrupp och Starta Farsta, -ett program för unga entreprenörer.

Vi bjuder på dryck och lättare tilltugg.

Anmälan till Skatteverkets information; http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/informationstraffar/regioner/stockholmsregionen/startaeget.5.5a85666214dbad743ff1357f.html

Skönhetsrådet vill ha nytt sjukhus i Farsta

Kan Stockholms nya sjukhus byggas i Farsta? Den något oväntade lösningen föreslår Skönhetsrådet.

 · Publicerad 13:20, 7 sep 2015
 

Landstinget har under en tid utrett möjligheten att bygga ett nytt akutsjukhus i Söderort. En av platserna som har diskuterats är Årstafältet, men i sitt remissvar till programmet för Tyngdpunkt Farsta föreslår Skönhetsrådet en helt annan placering, nämligen i Teliaområdet i Farsta.

– Man pratar om ett sjukhus och om olika platser, och vi tycker att det här vore en bra plats att utnyttja för ett sjukhus. Det ligger nära, det är lätt att ta sig till, det skulle behövas, säger Henrik Nerlund, sekreterare i Skönhetsrådet.

Ersätta jobbtillfällen

När Telia flyttar från Farsta kommer över 3 000 arbetstillfällen att försvinna från stadsdelen. Skönhetsrådet menar att det är viktigt att man försöker ersätta de arbetstillfällena i så hög grad som möjligt.

– Vi saknar ett större grepp när man ser till verksamheter som behövs för att det ska vara en komplett stadsdel. Telia var en viktig del när Farsta etablerades, och nu när Telia flyttar så tycker vi att det är viktigt att den delen av Farsta inte bara blir bostäder, utan att det blir en blandning, säger Henrik Nerlund.

Det nya sjukhuset som planeras i Söderort förväntas att få mellan 300 och 400 vårdplatser.

”Viktigt att se helheten”

Hur många arbetstillfällen det skulle ge är omöjligt att säga, men S:t Görans sjukhus med 300 vårdplatser har i dag 1 850 medarbetare.

– Jag vet faktiskt inte hur många jobb det skulle ge, och det är inte så att vi har räknat exakt på det. Bostadsmålet är jätteviktigt, men arbetsplatser och andra verksamheter är också viktiga. Det är viktigt att höja blicken lite och se helheten, och det skulle tyngdpunktsprogrammet må bra av, säger Henrik Nerlund.

Företagsgruppens remissvar Tyngdpunkt Farsta

Företagsgruppens uppfattning är att Farsta har goda möjligheter att hantera de utmaningar som redovisas i programförslaget. Det kommer att kräva en kraftsamling att utveckla ett attraktivt näringsliv. Vi ser gärna att förutsättningarna för att skapa fler arbetsplatser behöver prioriteras.

Läs hela remissvaret här: 

 

Remissvar Tyngdpunkt Farsta diarienummer 2012-09102-53.

Farsta Företagsgrupp är en medlemsorganisation som består av ca 50-tal företagare som tillsammans representerar mer än 1000 arbetsplatser. Vår främsta uppgift är att verka, för att Farsta blir en ännu bättre plats för företag, företagande och företagsamhet. Stockholm växer och Farsta är en naturlig del av den utvecklingen. Både bostäder och ett dynamiskt näringsliv behövs för att skapa tillväxt och ett expansivt Farsta.

Företagsgruppen välkomnar därför angreppssätt som presenteras i programförslaget ”Tyngdpunkt Farsta” med att omdana Farsta mot en modern stadsdel. Vår uppfattning är att Farsta har goda möjligheter att hantera de utmaningar som redovisas i programförslaget. Det kommer att kräva en kraftsamling att utveckla ett attraktivt näringsliv, där vi som Företagsgrupp självklart medverkar till.

Några sammanfattande detaljsynpunkter:

 • Vi ser positivt på att förslaget strävar efter att skapa en tydligare koppling mellan centrum, pendeltågsstation, Teliaområdet och Farsta företagsområde (Larsboda. Idag finns för många fysiska barriärer som försvårar möjligheten att binda ihop Farsta till en ny spännande miljö.
 • Vi ser även positivt på ambitionen att utveckla ett livskraftigt näringsliv. Det föreslagna livsmedelscentrum ligger i linje med Företagsgruppens tankegångar. Vi ser gärna flera initiativ av företagsklustring för att skapa ett livskraftigt näringsliv, där förutsättningarna för att skapa fler arbetsplatser behöver prioriteras.
 • Brist på kvalificerad arbetskraft/kompetens är ett av de största tillväxthindren för företag. Vi ser gärna att incitamenten stärks för företagen i det föreslagna livsmedelscentrum att förlägga FoU-verksamhet i Farsta. Att samarbetet mellan skola/akademi och industri/företag effektiviseras.
 • Det planeras för 8000 bostäder i hela Farsta. Teliaområdet utgör ett viktigt utbyggnadsområde då kontoren töms och Telia flyttar till Arenastaden i Solna. Här saknar Företagsgruppen avgörande beskrivning/belysning av hur nya servicefunktioner, kontorsverksamheter, entreprenörskap etc. ska inrymmas i området. Inte heller ges någon närmare beskrivning av hur staden ser på Företagsområdet och dess expansion med nya företagsetableringar. Ett livskraftigt näringsliv behöver mark för att kunna expandera och växa. Företagsgruppen skulle också välkomna ett förslag från staden att tomten mellan Teliaområdet och Företagsområdet reserverades för företags/industrimark.
 • Vår oro är att bullernormer och andra miljökrav gör att verksamheter får svårt att vara kvar eller undanträngs när bostäder kryper för nära. Perspektivet att skapa blandade områden, med både bostäder och arbetsplatser är inte kontroversiellt. Men blandningen kan också handla om en god mix av olika platser för olika typer av näringsverksamhet. Här skulle vi vilja se förslag på hur boendet kan planeras så att buller från verksamhet och trafik inom företagsområdet inte stör bostäder eller utgör risk för boende.
 • Företagsgruppen efterlyser också en djupare analys av hur nuvarande företagsverksamhet kommer att påverkas av bostadsbyggandet samt möjligheterna till kommande företagsetableringar. Detta är relevant ur ett näringslivsperspektiv för Farsta men även ur ett samverkansperspektiv över kommungränserna.

Med vänlig hälsning

Margareta Widholm

Ordförande i Farsta Företagsgrupp

I Svenskt Näringslivs årliga rankning över kommunernas företagsklimat rasar Stockholm stad nästan 30 platser. Moderaterna riktar nu svidande kritik mot Stockholm stads rödgrönrosa ledning.

Läs artikeln i sin helhet här:

http://www.svd.se/stockholm-rasar-i-rankning-over-foretagsklimat/om/naringsliv

 

Till  alla medlemmar i VHV företagsgrupp!

 

En del av er känner redan till ALEF, som har sitt huvudkontor i Vinsta. Kanske ni redan funderat på att stödja detta arbete för empowerment genom att ge grundkunskaper i läsning och skrivning till några av världens fattigaste. Nu kan ni under trevliga former få en mer grundlig information av vad ALEF är och hur ni som företag, föreningar eller privatpersoner kan stödja arbetet. Ni önskas välkomna till:

Magisk After Work med ALEF

Torsdagen den 1 oktober 2015

kl 17.30-19.00 på Den Gyldene Freden

Magiker: Robert Ace

Huvudrätt med ett glas vin, efterrätt och kaffe

för 300 kr (självkostnad)

 

Du får träffa ALEF:s grundare Hélène Boëthius och delar av ALEFs styrelse

över en bit mat. På programmet står lite underhålling samt en presentation av ALEF med bilder och filmklipp och möjlighet att ställa frågor.

OBS! Anmälan senast tisdag 22 september till Staffan Mörner.  

 

ALEF är en politiskt och religöst obunden ideell förening med 90-konto (Svensk insamlingskontroll). Just nu driver vi projekt i Togo, Benin, Kongo och Uganda, snart även i Kenya. Du kan läsa mer om ALEF på www.alef.org eller följa oss på facebook. Se också gärna den korta dokumentären om ALEF på Youtube: A Second Chance: ALEF supports mother tongue adult literacy in Benin and Togo.

Av världens 1 miljard allra fattigaste människor kan nära 800 miljoner inte läsa, skriva eller räkna. Två tredjedelar av dem är kvinnor.  Men det kostar bara 300 kronor att ge en av dessa människor helt nya förutsättningar för att själv förbättra sina villkor, som individ likaväl som gemensamt i familjen och lokalsamhället. Att lära sig läsa, skriva och räkna innebär bokstavligt talat en revolution i en människas liv, och på sikt för hela samhällen. Det är grunden för välstånd, demokrati och mänskliga rättigheter, liksom för jämställdhet, hälsa och miljö.

 

Att kunna läsa, skriva och räkna öppnar dörren till kunskap, information och utbildning, bättre inkomster, socialt engagemang och politisk delaktighet. Det lägger grunden för den kunskap och det självförtroende som krävs för att ta till vara sina intressen och rättigheter. Det stärker relationerna i familjen och lokalsamhället, och får till följd att även barnen, både pojkar och flickor, i högre utsträckning får gå i skolan. Ökad läskunnighet betyder också bättre hälsa och miljö när information och kunskap kan nå ut till allt fler.

 

ALEF samarbetar med lokala organisationer för att driva studiecirklar där vuxna, män och kvinnor, kan lära sig läsa, skriva och räkna. Det sker på det lokala språket och med utgångspunkt i lokala förutsättningar och problem, vilket skapar ett starkt engagemang bland deltagarna och därmed också leder till väldigt goda resultat.

 

Du kan naturligtvis stödja ALEF även om du är förhindrad att vara med den 1 oktober. Man kan t.ex. göra sina vanliga internetköp via Sponsorhuset som ger en liten återbäring till ALEF för varje inköp. Du kan också bli månadsgivare, eller ge ett engångsbelopp till pg 90 01 17-1 eller swisha till 123 900 21 71.

johannelunds infartsparkering 550x200

Från och med torsdag 1 oktober är Johannelunds infartsparkering stängd. Platsen blir etablerings- och byggarbetsplats åt Förbifart Stockholms entreprenör, Implenia.

Parkera här istället

P-hus Råcksta, mitt emot Jämtlandsgatan 58. P-husets ligger vägg i vägg med ingången till T-bana Råcksta. Från Johannelunds infartsparkering till P-hus Råcksta är det 3,1 km. Kostnadsfri biljett erhålls i biljettautomat med SL-Accesskort som har laddats med minst 30 dagars giltighetstid.

Åregaraget, nedersta plan (-3), Årevägen 12. P-huset ligger vid Vällingby City. Från Johannelunds infartsparkering till Åregaraget är det 1,5 km.Taxa: 20kr/dygn. Garaget har stängt alla nätter kl. 24.00-06.00.

Hitta alla infartsparkeringar i Stockholm

För mer information, Trafikkontoret, 08-508 27 200, trafikkontoret@​stockholm.se

Man behöver inte ha en mobilapp för att gå i trappor, men det kan göra det intressantare och lite roligare. Den 9 mars startade Stockholms landstings idrottsförbund, tillsammans med fastighetsägaren Atrium Ljungberg, ett pilotprojekt för att främja och lyfta fram värdet av vardagsmotion hos sina medarbetare. På Norra Stationsgatan 69 i Hagastaden är det trappan som är i fokus med hjälp av appen StepJockey.

Det handlar inte om att stänga av hissar. Det är trappans status som möjliggörare av gratis vardagsmotion som ska lyftas genom relevant information och ett synliggörande.

Tomas Bergenfeldt. Foto: Glenn.

Tomas Bergenfeldt, SLIF. Foto: Glenn.

– Mobilappen StepJockey har blivit en snackis och det hjälper till att lyfta fram betydelsen av vardagsmotion. Det som är viktigt är man rör på sig under arbetsdagen och vårt arbete på SLIF är att främja det, menar Thomas Bergenfeldt, verksamhetsledare på Stockholms landstings idrottsförbund, SLIF.

I huset på Norra Stationsgatan 69 har ca 600 anställda vid Stockholms läns landsting sin arbetsplats. Det är främst dem som SLIF vänder sig till i det här pilotprojektet, men mobilappen StepJockey är gratis att ladda ner och att använda. De informationsskyltar som sitter vid varje våning förser medarbetarna och besökare med information om effekten av att röra på sig.

– På skyltarna finns bland annat information om hur många kalorier som du har gjort av med för varje trappa, men det är en generell siffra. Om du lägger in uppgifter om längd, vikt och ålder i StepJockey, får du inte bara hjälp med att räkna ut vad din vardagsmotion ger dig personligen, utan också en siffra på hur många trappsteg som du har gått om dagen, månaden eller året. Den loggar och sparar din aktivitet, men då krävs det att du skannar av QR-koden som finns på skylten innan du startar och efter du har gått färdigt, berättar Thomas Bergenfeldt.

Viktigast att röra på sig
Det finns möjlighet att använda appen StepJockey för att köra trappstegstävlingar mellan medarbetare på SLL, något som kan trigga en hälsosammare vana för de som gillar att mäta och spelifiera sin vardagsträning, men Thomas Bergenfeldt betonar att även om SLIF har idrottsförening i sitt namn, har de fokus på friskvård och hälsa. Det viktigaste är att man rör på sig.

SLIF:s uppgift är att SLL:s anställda ska må bra och hålla sig friska genom att röra på sig. Projektet med StepJockey ska få medarbetarna att tänka till och att inte välja det alternativ som ger minsta möjliga motstånd. Att gå i trappor ger mer motion per tidsenhet än en promenerad.

– Att inte bara ställa sig framför en hiss och trycka på knappen, utan att medvetet välja gratis vardagsmotion, är en väg till hälsa och bättre mående. Om man av olika orsaker inte klarar att gå många våningar, kan man alltid välja att gå en delsträcka eller att gå ner för trapporna. Hissarna kommer alltid att finnas kvar för de som verkligen behöver.

Camilla Lemnell

Camilla Lemnell, Atrium Ljungberg. Foto: Christoffer Edling

Atrium Ljungberg gillar nytänk
Camilla Lemnell är marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg, som äger, förvaltar och utvecklar ett flertal byggnader i Hagastaden. Hon ser ett större användande av trappor som något de gärna är med och stödjer, men att det också handlar om att fastighetsbolagen gör trapporna mer attraktiva att gå i, att de se över belysningen, ökar trivseln och tillgängligheten.

– Vi gillar nytänk och vill jobba innovativt med vårt fastighetsbestånd. Till exempel så anpassar vi nu ett antal garageplatser för elbilar, bygger cykelrum samt skapar omklädningsrum med duschmöjligheter för de som cykelpendlar till och från jobbet. För oss handlar det om att ta större grepp runt hållbara lösningar för våra hyresgäster.

Fakta:

Stockholms landstings idrottsförbund är ett ideellt samverkansorgan för idrotts- och friskvårdsföreningar som finns till för personalen inom Stockholms läns landsting. Tre av SLIF:s sammanlagt fyrtio lokalföreningarna finns i Hagastaden. Det är Karolinska Universitetssjukhuset Idrottsförening, KSIF, och Nya Karolinska Solna idrottsförening, NKSIF, som är knutna till universitetssjukhuset. På Norra Stationsgatan 69 har Stockholms läns landsting sin IT-avdelning och de har sin friskvårdsförening, SLLITFF.

StepJockey är en applikation som skapades med stöd av nationella hälsomyndigheterna i Storbritannien, NHS, för att uppmuntra till ökad vardagsmotion på arbetsplatsen. Den är idag spridd över hela världen och cirka 3500 kontor har anslutit sig.

I Hagastaden ligger Atrium Ljungbergkvarteret som spänner över Hälsingegatan, Norra Stationsgatan, Gävlegatan och Hudiksvallsgatan. De erbjuder totalt ca 86 000 kvadratmeter uthyrbar yta.

Text: Gitta Wilén

Välkommen till ett evenemang som är fartfyllt, roligt, explosivt, spännande och inspirerande. Den 15 oktober bjuder Företagsgruppen och Scandic Ariadne in till Företagsmässa. Senare på kvällen bjuds det på middag och mingel inramat med 80-tals tema. En härlig avslutning på en oförglömlig eftermiddag.

Ta tillfället i akt att knyta nya kontakter!

 20150910 Inbjudan Företagsmässa 15 oktober

 

Bilagor:
FilBeskrivningFilstorlekSenast ändrad
Ladda ner den här filen (Inbjudan Företagsmässa 15 oktober.pdf)Inbjudan Företagsmässa 15 oktober.pdfInbjudan till Företagsmässa849 kB2015-09-09 21:39

Torsdagen den 23 april kl 18.30 är det dags för årets tredje temakväll på Folkkulturcentrum i Hjorthagen som arrangeras av Östermalms stadsdelsförvaltning. Denna gång handlar det om biodling och planerna för Gasverket.

18.30 Pim Bendt från företaget Bee Urban berättar om stadsdelsförvaltningens bikupor vid Kontorsvillan. I år blir verksamheten ännu mer publik: de färgstarka kuporna flyttas närmare Bobergsgatan och fler boende kommer att kunna delta vid skötselträffarna. Dessutom utlyser vi en spännande tävling!

19.15 Magnus Rothman på JR Kvartersfastigheter berättar om planerna för Gasverksområdet. Här ska bli stadskärna med service för boende med skola, förskola, bibliotek med mera, men även ett besöksmål.

Träffen är kostnadsfri och fika finns att köpa i kaféet. Ingen föranmälan krävs. Plats: Folkkulturcentrum, Artemisgatan 19.

Mer info: www.stockholm.se/ostermalm/nds,  Nils Göransson, 076-124 22 52, nils.goransson@stockholm.se

Välkommen!

bikupa msk

 


VHV vill uppmärksamma företaget PP Polymer som har sin 30 års dag den 10 september. Den 15 augusti 2015 firade de även sin 18 års dag i Vinsta! Nedan kan ni läsa om hur ni kan vara med och fira deras stora dag!

10 september 2015 – PP Polymer 30 år!

Vi firar 30 år under 2015. Något vi vill uppmärksamma med en kunskapsdag, där vi bjudit in namnkunniga föredragshållare för att tillsammans med oss spegla den samlade kunskapen genom åren och vara framåtblickande. 
PP Polymer har sedan 1985 arbetat med en hållbar utveckling. Vi säkerställer miljö och hälsa. Vi jobbar med att öka kunskapen och minska riskerna med farliga kemiska ämnen.

Vi vänder oss till dig som har fokus på makro och mikro miljön. 

 • du som jobbar med byggmaterial och syntetiska material i produktion eller design. 
 • du som jobbar med inomhusluft, emissioner och luftkvalitet
 • du som jobbar med nya material, innovation inom gröna och mer hållbara produktlösningar.

 Du värnar om vår gemensamma miljö och vill påverka med vilka material du designar dina produkter, hur inomhusluftens kvalitet ser ut i vår boendemiljö såväl som i vår arbetsmiljö. Hur kemin hänger ihop med de val vi ständigt gör i våra verksamheter och våra liv.

 Dag: 10 september, torsdag

 Plats: Stockholms närskärgård, Artipelag. Buss till och från centrala Stockholm ingår.

 Tid: kl 9.00  - 21.00 (inkl middag)

 Våra affärsområden är:

 •  Inomhusmiljöanalyser – för att säkerställa inomhusluftens kvalitet såväl i bostaden som på jobbet
 • Materialanalyser – för att säkerställa kvaliteten i industrin, eliminera farliga ämnen och hjälpa industrin att välja rätt material 
 • Ta fram giftfria material – t ex Paxymer vårt halogenfria flamskyddssystem för polyolefinplaster 

 Analyser utförs i vårt eget laboratorium i Vinsta, av duktiga kemister/analytiker. Kunskap kring analysen, kunskap kring inomhusmiljön, hur människor mår o ofta reagerar på olika ämnen taget ur vår mångåriga erfarenhet är kärnan i vårt unika erbjudande sedan vi startade företaget 1985.

Program och mer information hittar du här: http://temadag.pppolymer.se/


Med den här appen kan du tycka till om Stockholms stads trafik- och utemiljö direkt i mobilen. Skicka in en fråga, en idé, ett beröm, ett klagomål eller en felanmälan när du vill, var du vill. Genom att använda telefonens gps-funktion är det lätt att ange en plats för din synpunkt. Du kan även bifoga bilder för att ytterligare beskriva ditt ärende. Välj om du vill få återkoppling via e-post eller om du vill vara anonym när du tycker till.

 

http://www.stockholm.se/tycktillapp

Förbundet invigde  sina nya lokaler på Siktgatan 7 i Vinsta Företagsområde den 14 augusti.

En storslagen invigning som gästades av Sen delegation från Kina, diplomat från kinesiska ambassaden, Stadsdelsdirektören i Hässelby- Vällingby- Ulla Thorslund, VHV Företagsgrupp under ledning av Lars-Åke Davidsson, lokala politiker från stadsdelen samt kinesiska företagare.

Kinesiska Företagarförbundet kommer att jobba aktivt med seminarier och kurser för kinesiska och svenska företag. Stödja kinesiska investerare i deras intresse för Sverige och Stockholm.

De kommer också att aktivt delta i utvecklingen av Vinsta Företagsområde och bidra till områdets förbättring och utveckling.

VHV Företagsgrupp för Hässelby-Vällingby välkomnar förbundet till stadsdelen och ser dem som en intressant partner i ett intressant företagsområde.

Lars-Åke Davidsson

v.ordf VHV Företagsgrupp

Invigning klipperband

Vägtunnel ger företagsrusch till Norra Djurgårdsstaden

Äntligen ökar trycket på Norra Djurgårdsstaden, med allt fler företag som vill etablera sig i området. Anledningen: Norra länken har öppnat.

Publicerad 10:52, 20 feb 2015

Gata för gata, hus för hus. Sakta med säkert lägger fastighetsägare och byggherrar Norra Djurgårdsstadens eftertraktade industrimark under sina fötter. När utbyggnaden är färdig ska 12 000 bostäder och 35 000 arbetsplatser skapats i området, som sträcker sig från Hjorthagen och Värtahamnen till Loudden och Frihamnen.

Trög start

Samtidigt rankas Norra Djurgårdsstaden som ett av Stockholms hetaste etableringsområden. Och efter en trög start verkar näringslivet äntligen förstå områdets potential.

– Näringslivets intresse för området ökar konstant och vi får ständigt nya medlemmar, säger Thomas Windahl, verksamhetsansvarig på Företagsgruppen Norra Djurgårdsstaden, där man även ser en ökning av antalet nyetableringar.

Kortare restider

Tina Granåsen-Nyholm, vice ordförande i Företagsgruppen Norra Djurgårdsstaden och fastighetschef på Vasakronan, har märkt en markant skillnad i företagens intresse för etablering i Norra Djurgårdsstaden under de senaste månaderna.

– Det har hänt en hel del sedan Norra Länken öppnades. Vi får många fler förfrågningar nu, sedan man börjat förstå att en etablering i Norra Djurgårdsstaden är en etablering innanför tullarna. Tidigare var det bara Lidingöborna och boende på Östermalm som hade nära till Norra Djurgårdsstaden, men tack vare Norra länken har restiden hit kortas rejält. Läs artikeln i sin helhet här

Källa: Östermalmsnytt.

 

Vi önskar dig en härlig sommar!

Jag misstänker att de flesta av er har ett antal veckor kvar till sommarledigheten och att den inbromsningen som vi upplevde för ett antal år sedan innan semestrarna är enbart ett minne.

Trots det vill vi på Företagsgruppen passa på att önska dig en härlig sommar och en energigivande semester. Många av oss går så här års lite på autopilot, vi klarar av vardagen snarare än lever den fullt ut. Det är slutförhandlingar, skolavslutningar, sommaravslutningar på jobbet och mängder av leveranser som skall vara klara innan ledigheten. Då kommer semestern och ger oss möjlighet till vila, reflektion och stillhet, kanske kan vi få nya perspektiv och ändra gamla tankemönster som inte längre gynnar oss.

Jag vill också passa på att tacka för alla givande samarbeten under våren. Vi gläds åt att intresset för Företagsgruppen fortsätter att växa genom:

ü  Nya medlemmar söker sig till Företagsgruppen

ü  Flera samarbeten fördjupas med aktörer som vill utveckla näringslivet i Norra Djurgårdsstaden bland annat Östermalms stadsdelsförvaltning och Stockholm Innovation och många flera.

ü  Flera företagare ser möjligheter till att göra nya affärer och knyta kontakter via den plattform som Företagsgruppen erbjuder.

Till sist, ett litet tips! – Håll utkik efter höstens höjdpunkt. Den 15:e oktober har Företagsgruppen tillsammans med Scandic Ariadne en Företagsmässa med flera intressanta seminarier och senare på kvällen middag/mingel där företagare, banker, stadens tjänstemän och många fler möts i ett informellt sammanhang.

Tack, och ha en härlig semester!
Kent Andersson

Förbifarten byggs.

Slussen byggs.

Bromma flyg blir kvar.

Besked från Karin Wanngård.

 

Den 14 april hade FGS sitt årsmöte i Fryshuset. Talare var finansborgarrådet Karin Wanngård och Martin Dworén berättade om Fryshusets verksamhet.

 

Karin Wanngård

Karin Wanngård, som är Stockholms stads finansborgarråd, berättade om infrastrukturen där tre stora projekt är speciellt viktiga. Förbifarten har nu börjat byggas och skall färdigställas enligt de ursprungliga planerna. Slussen är så dålig att den inte går att reparera. Den skall byggas om enligt den detaljplan som nu finns. Det är "bara" bussgaraget som skall fixas till. Bromma flygplats skall vara kvar under överskådlig tid, vilket innebär cirka 20 år. Karin betonade med eftertryck att det inte kommer att bli någon nedläggning av Bromma flygplats om det innebär att näringslivet i Stockholm drabbas negativt. Anders Sundström är utredare av Bromma flygplats och skall vara klar med sin utredning i oktober 2016.

Bostadsbyggandet skall öka. 40.000 lägenheter skall byggas fram till 2020 och 140.000 till 2030. Bostäder är ett av de stora hindren för företagen att skaffa rätt personal. De får jobb men har ingenstans att bo. 

Utbildning är ett annat område som Karin Wanngård berörde. Vi måste få fler högskoleplatser i Stockholm. 

IMG 1655 Basket 20 200

 

Fryshuset.

Martin Dworén berättade om den mycket omfattande verksamhet som Fryshuset bedriver inte bara i Stockholm utan också i Göteborg, Malmö, Skärholmen, Kalmar, Husby och även i Köpenhamn. Verksamheten är så om fattande att den är omöjlig att beskriva på några få rader. Martin berättade i nästan en timme inklusive en rundvandring i lokalerna i Hammarby Sjöstad. Av de cirka 100.000 människor söm föds i Sverige varje år är det cirka 10.000 som kommer snett i samhället på ett eller annat sätt. Det är framför allt dessa som Fryshuset vill fånga upp. Fryshuset är ett projekt där individerna får vara de människor de är. Alla får varje vecka göra något eller några saker som de tycker är roligt, där de känner att de är bra, och det stärker dem att också göra annat som att gå i Fryshusets skolor. Man kan fråga sig vad Stockholm vore om vi inte hade Fryshuset med alla dess aktiviteter.

IMG 1652 Martin Dworen pratar 20 200

FGS årsmöte

Naturligtvis hade vi sedvanliga årsmötesförhandlingar där vi bland annat fattade beslut om nya stadgar som finns att läsa under fliken Om oss/Dokument. Den gamla styrelsen fick ansvarsfrihet och en ny styrelse valdes. Det kan ni se under fliken Om oss/Organisation.

Håkan Rosander

 

Sida 1 av 2

Go to top