Till  alla medlemmar i VHV företagsgrupp!

 

En del av er känner redan till ALEF, som har sitt huvudkontor i Vinsta. Kanske ni redan funderat på att stödja detta arbete för empowerment genom att ge grundkunskaper i läsning och skrivning till några av världens fattigaste. Nu kan ni under trevliga former få en mer grundlig information av vad ALEF är och hur ni som företag, föreningar eller privatpersoner kan stödja arbetet. Ni önskas välkomna till:

Magisk After Work med ALEF

Torsdagen den 1 oktober 2015

kl 17.30-19.00 på Den Gyldene Freden

Magiker: Robert Ace

Huvudrätt med ett glas vin, efterrätt och kaffe

för 300 kr (självkostnad)

 

Du får träffa ALEF:s grundare Hélène Boëthius och delar av ALEFs styrelse

över en bit mat. På programmet står lite underhålling samt en presentation av ALEF med bilder och filmklipp och möjlighet att ställa frågor.

OBS! Anmälan senast tisdag 22 september till Staffan Mörner.  

 

ALEF är en politiskt och religöst obunden ideell förening med 90-konto (Svensk insamlingskontroll). Just nu driver vi projekt i Togo, Benin, Kongo och Uganda, snart även i Kenya. Du kan läsa mer om ALEF på www.alef.org eller följa oss på facebook. Se också gärna den korta dokumentären om ALEF på Youtube: A Second Chance: ALEF supports mother tongue adult literacy in Benin and Togo.

Av världens 1 miljard allra fattigaste människor kan nära 800 miljoner inte läsa, skriva eller räkna. Två tredjedelar av dem är kvinnor.  Men det kostar bara 300 kronor att ge en av dessa människor helt nya förutsättningar för att själv förbättra sina villkor, som individ likaväl som gemensamt i familjen och lokalsamhället. Att lära sig läsa, skriva och räkna innebär bokstavligt talat en revolution i en människas liv, och på sikt för hela samhällen. Det är grunden för välstånd, demokrati och mänskliga rättigheter, liksom för jämställdhet, hälsa och miljö.

 

Att kunna läsa, skriva och räkna öppnar dörren till kunskap, information och utbildning, bättre inkomster, socialt engagemang och politisk delaktighet. Det lägger grunden för den kunskap och det självförtroende som krävs för att ta till vara sina intressen och rättigheter. Det stärker relationerna i familjen och lokalsamhället, och får till följd att även barnen, både pojkar och flickor, i högre utsträckning får gå i skolan. Ökad läskunnighet betyder också bättre hälsa och miljö när information och kunskap kan nå ut till allt fler.

 

ALEF samarbetar med lokala organisationer för att driva studiecirklar där vuxna, män och kvinnor, kan lära sig läsa, skriva och räkna. Det sker på det lokala språket och med utgångspunkt i lokala förutsättningar och problem, vilket skapar ett starkt engagemang bland deltagarna och därmed också leder till väldigt goda resultat.

 

Du kan naturligtvis stödja ALEF även om du är förhindrad att vara med den 1 oktober. Man kan t.ex. göra sina vanliga internetköp via Sponsorhuset som ger en liten återbäring till ALEF för varje inköp. Du kan också bli månadsgivare, eller ge ett engångsbelopp till pg 90 01 17-1 eller swisha till 123 900 21 71.

Go to top