Aktuellt från projektet

Miljöinnovation för fastigheter och industri i söderort

09/04/2014

“Ett bra tillfälle för företag som är intresserade av energisparande åtgärder”

Sep 03, 2014 01:26 pm

Niklas Svensson, projektkoordinator för projektet för energieffektivisering av fastigheter i Söderort

– När en bil skapas designas komponenterna tillsammans för att nå ett optimalt resultat. När man bygger hus gör arkitekterna sin grej, konstruktörerna och materialproducenterna sin. I Cleantech Högdalen vill vi samarbeta för att nå bättre och mer hållbara resultat, både ekonomiskt och för miljön, berättar han.

Niklas Svensson är utbildad industridesigner och har ett intresse för material som bidrar till en hållbar utveckling. Han vill vara med och arbeta för att det kommer fram miljökloka lösningar och produkter på marknaden.
– Det är komplexa frågor. Det måste fungera i vårt samhälle, logistiskt och för vår miljö.

Niklas har varit med och startat företagarklustret Cleantech Högdalen. Det var ett hållbarhetsarbete i området Hornstull som ledde till att han började samarbetet med Irena Lundberg, Stockholm Business Region.
– Vintern 2011 hade vi ett uppstartsmöte vid Speedwaybanan med företagarna i Högdalsgruppen som är en sammanslutning av företag verksamma i Högdalens företagsområde. Efter det etablerade vi ett showroom och rum för kontorsplatser och möten. Vi håller öppet torsdagar under dagtid. Då är det bara att komma och hälsa på.

Ett av de projekt som Cleantech Högdalen driver just nu är energieffektivisering av fastigheter i Söderort. Det har fokus på att sätta in nya energisystem eller modifiera system i befintliga och äldre byggnader. Det ger medlemsföretagen i Cleantech Högdalen en möjlighet att vara med och installera och sina produkter för dagligt bruk.
– Vi har också till uppgift att informera, inspirera och utbilda bland annat fastighetsägare och styrelser för bostadsrätter i vad som är möjligt att göra och vilka energibesparande resultat det går att uppnå med nya lösningar och anpassningar.

Nu har det projektet gått in i ett operativt skede och de söker efter större, lämpliga industri- och kommersiella fastigheter att arbeta med. Det kan vara allt från köpcentrum, tvätterier till billackeringar som har energikrävande värme- och kylsystem.
– Det är ett bra tillfälle för företag som är intresserade av att tjäna pengar på energisparande åtgärder och som vill vara med och bidra till en hållbar utveckling för vår miljö.

Det medför ingen avgift att bli medlem i Cleantech Högdalen, men nätverket riktar sig till företag som arbetar med energieffektivisering och utvecklar hållbara produkter.
– Det finns inget krav på att företagen är på plats här i Högdalen, men vi förutsätter att de vill vara med och bidra med sin tid och sin kunskap. Därmed har de också möjligheten att vara med och bygga sitt nätverk. I och med att ett företag väljer att bli medlem i Cleantech Högdalen ökar möjligheten att komma med i de utvecklingsprojekt som vi är med och drar igång.

Cleantech Högdalen hjälper även till med att skriva ansökningar för utvecklingspengar. Under 2013 fick ett antal av projektets företag, pengar för att vidareutveckla sina projekt. Bland annat Dalarö Båtvård som arbetar med att utveckla en hållbar båttvätt bidrar till att förbättra skärgårdsmiljön.
– Om du är intresserad av att vara med är det bara att ringa eller mejla, så tar vi ett möte och tittar på om ditt företag skulle tjäna på att komma med i ett sammanhang som är relevant för din produkt.

Text: Gitta Wilén

 

Kontakt
Niklas Svensson, Greenelizer
+46-737-612 041
niklas@greenelizer.se

 

Stockholm Business Region | Cleantech Högdalen 

I hjärtat av industriområdet Högdalen, söder om Stockholm, växer ett kluster av miljöteknikföretag. En ny marknad för solenergilösningar, gröna byggnader och energieffektivisering växer fram, pådriven av ett akut behov att anpassa hela industriområdet till moderna miljökrav.

 

Miljöteknik

Projektet Miljöteknik i Högdalen är del i Stockholms stads arbete för att utveckla företagsområden. SBRD, stadens näringslivsbolag  ska i samverkan med Högdalsgruppen, IVL, KTH, SU, miljöteknikindustri  och tekniska förvaltningar i Stockholms stad, arbeta fram en vision och en handlingsplan för Högdalens industriområde. Arbetet pågår under 2012 och styrgruppen håller sitt första möte den 18 april.

Genom projektet får Ditt företag i år tillgång till:

- Ny mötesplats i Högdalens industriområde.
- Ny webbplats (www.hogdalsgruppen.se) där Högdalsgruppen berättar om projektet och nyheter i området.
- Gratis annonseringsmöjlighet på hemsidan.
- Rådslag om trafik, avfall och energi med experter från staden och industrin.
- Miljö och energibehovsanalys (enligt överenskommelse).

Kontakta oss
Vi inbjuder Dig som driver affärsverksamhet i Högdalen att forma och ta del av projektets aktiviteter. Du är välkommen att lämna dina förslag till vår projektassistent: johanna.dahlberg@extern.stockholm.se.
Frågor om projektet besvaras av: Irena.lundberg@stockholm.se.
Tveka inte att maila oss dina idéer och förslag!

Projektpartners arbetar nu på att stärka projektets finansiella bas och bygga upp företagsnätverket. Ett informationsmöte där vi berättar mer kommer att arrangeras i Högdalens industriområde. Håll utkik efter nyheter om Miljöteknik i Högdalen på www.hogdalsgruppen.se.

Samarbetspartners

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett av Sveriges ledande institut för tillämpad miljöforskning. www.ivl.se

KTH bidrar med forskningresurser inom innovation, hållbar utveckling och miljöteknik. www.kth.se

Länsstyrelsen i Stockholm utvecklar och stödjer projekt som bidrar till regional tillväxt och innovation.

Cleantech Stockholm / tidigare Stockholms Miljöteknikcenter är en klusterorganisation för miljöindustrin. www.smtc.se

Stockholm Universitet och SU Innovation bidrar med forskningresurser inom hållbarhet. www.su.se ochwww.innovation.su.se

Fortum AB, Stockholms ledande energibolag. Fortum har cirka 2600 anställda i Sverige och är Nordens största säljare av miljömärkt el. www.fortum.com

Konsultföretaget Greenelizer är specialister inom industriarkitektur med speciell inriktning på hållbara lösningar.
Kontakt: Fredrik Forsman, fredrik@greenelizer.se

Energiföretaget O2 ansvarar för energieffektivisering och implementering av grön elproduktion i Högdalens industriområde.
Kontakt: Patrick Dahl, patrick.dahl@o2.se

Konsultföretaget HQKM stöder företagen i frågor kring ledning och kvalitet.
Kontakt: Bo Hallqvist, bo.hallqvist@hqkm.se

Go to top