Dalarö Båtvård är ett systerföretag till Örby Bilvård och företaget har sitt säte i Högdalen med filial i Dalarö. Bernte (ordf. i HG) vet ni nog vem det är men ni kanske inte vet vem Janne är som kommit in "på ett bananskal" från forskarvärden. Janne & Bernte har i många år jobbat samman i Dalarö Båtklubb men nu gör de gemensam sak och satsar hårt på att förbättra vår skärgårdsmiljö. Kolla bara vad som händer på www.dalaröbåtvård.se

Janne har 15-års miljöforskning i baken och känner nästan hela forskar-Sverige.
Janne kommer också att hålla er informerade om vad som händer i och runt Högdalen genom att sköta info på denna hemsida! Vill ni ha in något så mejla till janne@dabv.se

logo

delicious
rss

Bernt tröttnade på giftig båtbottenfärg

Datum: 25 Sep 2014
Kommentarer: 0

bernt_Dalaro_batvard_foto_gitta_wilen_liten

Bernt Fernström är Dalaröbo. Närheten till skärgården och ett genuint intresse för segelbåtar fick honom att fundera över hur Östersjön mår och vad båtägare gör för att minska gifthalten i vattnet. Nu har han gått från tanke till handling genom att hitta ett, för miljön skonsammare, sätt att hålla rent båten från alger och havstulpaner.

Bernt Fernström är entreprenör, företagare och initiativtagare till Högdalsgruppen, en företagarförening som tillsammans ska påverka utvecklingen i Högdalens industriområde.
– Vi har bland annat pratat med politiker och ansvariga för att vi ska få en vettig och fungerande trafiksituation här i området, berättar han.

Bernt har drivit Örby Bilvård, som har sin verkstad i Högdalen, sedan 1998. För fem år sedan startade han även Dalarö Båtvård. Han kan segelbåtar och är aktiv i Dalarö Båtklubb. Bernt och hans anställda, som har målat bottenfärg på båtar i flera år, har tröttnat på de negativa effekter som den giftiga färgen för med sig. Det ledde till ett sökande efter ett sätt att undvika den giftiga bottenfärgen.
– Den är inte bara mycket farlig att måla på båten, den släpper även ut gift i våra vatten och förorenar marken där båtarna står uppställda, menar han.

Ett impregneringsmedel för bottenfärger som gör att båtbottnarna blir lättvättade och att båtarna går lättare i vattnet, blev en del av lösningen. När Bernt sedan via en granne på Dalarö, blev introducerad till en mindre och portabel båtbottentvätt som tvättar båten medan den är kvar i vattnet, kom han fram till en betydlig miljövänligare process.
– På våren när båten är torr, målar man båtens skrov med ett impregneringsmedel som kapslar in den giftiga bottenfärgen. Sedan tvättar man av båtbotten för hand med en svamp eller med hjälp av en båtbottentvätt några gången under sommaren, berättar han.

Impregneringsmedlet är inte helt giftfritt, men innehåller inte på långa vägar så starka och farliga gifter som till exempel zink, koppar och TBT-färgerna. Det är ett betydligt mer hållbart alternativ.
– Förutom en rejäl miljövinst, tjänar båtägaren på att tvätta av sin båt, två till tre gånger varje sommar. De får en betydligt snabbare båt, menar Bernt.

Det var förra året, på ett miljörättsligt seminarium på Juridicum vid Stockholm Universitet som Bernt träffade Britta Eklund, docent och forskare vid institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) SU. Britta har i sin forskning mätt de giftmängder som finns i marken vid båtuppläggningsplasterna, båthamnarna och i de mest välbesökta naturhamnarna.
– I pausen pratade jag med Britta om mina tankar att få båtägarna att helt sluta använda de giftiga färgerna. Tillsammans med forskningen går det att driva utvecklingen åt ett hållbart håll, menar han.

Att kapsla in den giftiga färgen med hjälp av ett impregneringsmedel är ett alternativ till att skrapa bort den och fasa ut den över tid. Enligt Bernt finns det inte resurser att ta hand om alla de gifter som skulle frigöras vid ett snabbt avlägsnande. Det här är en alternativ behandling som långsamt kommer att fasa ut de giftiga färgerna från båtarna.

Nu arbetar Dalarö Båtvård med stöd av Tillväxtverket på att ta fram en prototyp på en egen båtbottentvätt. Den ska testas tillsammans med yrkesfolk, bland annat Sjöräddningen. Under hösten kommer den att tas i produktion i en fabrik i Södertälje och till att börja med säljas till bland annat Båtklubbar, Båtvarv och Marinor runt Östersjön.

Dalarö Båtvård planerar att presentera sin båtbottentvätt på Båtmässan i Älvsjö, i vår. Förutom att rengöra båten när den ligger kvar i vattnet, kommer roboten även att dammsuga upp de rester av gift som avlägsnas från skrovet.
– Vi vill visa upp vår båtbottentvätt tillsammans med de andra tvättarna som finns på marknaden. Tillsammans kan vi ändra på gamla vanor, förbättra vår gemensamma miljö, rädda Östersjön från gifter och hitta hållbara lösningar. Man kan inte göra allt själv, är man fler som jobbar åt samma håll går det lite fortare, menar Bernt.

 

Text och bild: Gitta Wilén

Cleantech Högdalen

Cleantech Högdalen drivs av SBDR, Stockholm Business Region Development, som arbetar för att Stockholm ska erbjuda bästa möjliga förutsättningar för befintliga företag att växa och för nya företag att starta och etablera sig i Stockholm.

Dela


Hitta hit

Kontakt

Irena Lundberg, SBDR
+46-704-728 011
irena.lundberg@stockholm.se

Niklas Svensson, Greenelizer
+46-737-612 041
niklas@greenelizer.se

Cleantech Högdalen

I hjärtat av industriområdet Högdalen, söder om Stockholm, växer ett kluster av miljöteknikföretag. I området omvandlar energibolaget Fortum 700 000 ton avfall till ren energi varje år, vid en av Europas modernaste anläggningar. En ny marknad för solenergilösningar, gröna byggnader och energieffektivisering växer fram, pådriven av ett akut behov att anpassa hela industriområdet till moderna miljökrav.

A Digital Thing from Cloudberry, 2014

-->

Aktuellt från projektet

Miljöinnovation för fastigheter och industri i söderort

09/04/2014

“Ett bra tillfälle för företag som är intresserade av energisparande åtgärder”

Sep 03, 2014 01:26 pm

Niklas Svensson, projektkoordinator för projektet för energieffektivisering av fastigheter i Söderort

– När en bil skapas designas komponenterna tillsammans för att nå ett optimalt resultat. När man bygger hus gör arkitekterna sin grej, konstruktörerna och materialproducenterna sin. I Cleantech Högdalen vill vi samarbeta för att nå bättre och mer hållbara resultat, både ekonomiskt och för miljön, berättar han.

Niklas Svensson är utbildad industridesigner och har ett intresse för material som bidrar till en hållbar utveckling. Han vill vara med och arbeta för att det kommer fram miljökloka lösningar och produkter på marknaden.
– Det är komplexa frågor. Det måste fungera i vårt samhälle, logistiskt och för vår miljö.

Niklas har varit med och startat företagarklustret Cleantech Högdalen. Det var ett hållbarhetsarbete i området Hornstull som ledde till att han började samarbetet med Irena Lundberg, Stockholm Business Region.
– Vintern 2011 hade vi ett uppstartsmöte vid Speedwaybanan med företagarna i Högdalsgruppen som är en sammanslutning av företag verksamma i Högdalens företagsområde. Efter det etablerade vi ett showroom och rum för kontorsplatser och möten. Vi håller öppet torsdagar under dagtid. Då är det bara att komma och hälsa på.

Ett av de projekt som Cleantech Högdalen driver just nu är energieffektivisering av fastigheter i Söderort. Det har fokus på att sätta in nya energisystem eller modifiera system i befintliga och äldre byggnader. Det ger medlemsföretagen i Cleantech Högdalen en möjlighet att vara med och installera och sina produkter för dagligt bruk.
– Vi har också till uppgift att informera, inspirera och utbilda bland annat fastighetsägare och styrelser för bostadsrätter i vad som är möjligt att göra och vilka energibesparande resultat det går att uppnå med nya lösningar och anpassningar.

Nu har det projektet gått in i ett operativt skede och de söker efter större, lämpliga industri- och kommersiella fastigheter att arbeta med. Det kan vara allt från köpcentrum, tvätterier till billackeringar som har energikrävande värme- och kylsystem.
– Det är ett bra tillfälle för företag som är intresserade av att tjäna pengar på energisparande åtgärder och som vill vara med och bidra till en hållbar utveckling för vår miljö.

Det medför ingen avgift att bli medlem i Cleantech Högdalen, men nätverket riktar sig till företag som arbetar med energieffektivisering och utvecklar hållbara produkter.
– Det finns inget krav på att företagen är på plats här i Högdalen, men vi förutsätter att de vill vara med och bidra med sin tid och sin kunskap. Därmed har de också möjligheten att vara med och bygga sitt nätverk. I och med att ett företag väljer att bli medlem i Cleantech Högdalen ökar möjligheten att komma med i de utvecklingsprojekt som vi är med och drar igång.

Cleantech Högdalen hjälper även till med att skriva ansökningar för utvecklingspengar. Under 2013 fick ett antal av projektets företag, pengar för att vidareutveckla sina projekt. Bland annat Dalarö Båtvård som arbetar med att utveckla en hållbar båttvätt bidrar till att förbättra skärgårdsmiljön.
– Om du är intresserad av att vara med är det bara att ringa eller mejla, så tar vi ett möte och tittar på om ditt företag skulle tjäna på att komma med i ett sammanhang som är relevant för din produkt.

Text: Gitta Wilén

 

Kontakt
Niklas Svensson, Greenelizer
+46-737-612 041
niklas@greenelizer.se

 

Stockholm Business Region | Cleantech Högdalen 

I hjärtat av industriområdet Högdalen, söder om Stockholm, växer ett kluster av miljöteknikföretag. En ny marknad för solenergilösningar, gröna byggnader och energieffektivisering växer fram, pådriven av ett akut behov att anpassa hela industriområdet till moderna miljökrav.

 


Ett nytt företag i vårt nätverk. ENRAD AB utvecklar energisnåla och miljövänliga kyl & värmepumpsystem för industriella fastigheter, matbutiker och kontor. Ett patenterat system installerat hos Willys i Länna ger 30 % energibesparing per år. www.enrad.se

På eftermiddagen den sjunde november höll Högdalsgruppen, SBRD och Stockholm Cleantech ett seminare runt energilösningar för industriområden på Forum Högdalen.

 
Thomas wildig från Ecofective, Per Harsem från Fortum New Business och Robert Wuolikainen från Kyab berättade om olika strategier och lösningar för fastigheter och processer.

En intressant kväll med nyttig information och trevligt mingel.

Högdalen syns i miljösammanhang - Högdalen i Stockholm CleanTech

Även på Klimatpaktkonferensen syntes och hördes vi