logo

delicious
rss

Bernt tröttnade på giftig båtbottenfärg

Datum: 25 Sep 2014
Kommentarer: 0

bernt_Dalaro_batvard_foto_gitta_wilen_liten

Bernt Fernström är Dalaröbo. Närheten till skärgården och ett genuint intresse för segelbåtar fick honom att fundera över hur Östersjön mår och vad båtägare gör för att minska gifthalten i vattnet. Nu har han gått från tanke till handling genom att hitta ett, för miljön skonsammare, sätt att hålla rent båten från alger och havstulpaner.

Bernt Fernström är entreprenör, företagare och initiativtagare till Högdalsgruppen, en företagarförening som tillsammans ska påverka utvecklingen i Högdalens industriområde.
– Vi har bland annat pratat med politiker och ansvariga för att vi ska få en vettig och fungerande trafiksituation här i området, berättar han.

Bernt har drivit Örby Bilvård, som har sin verkstad i Högdalen, sedan 1998. För fem år sedan startade han även Dalarö Båtvård. Han kan segelbåtar och är aktiv i Dalarö Båtklubb. Bernt och hans anställda, som har målat bottenfärg på båtar i flera år, har tröttnat på de negativa effekter som den giftiga färgen för med sig. Det ledde till ett sökande efter ett sätt att undvika den giftiga bottenfärgen.
– Den är inte bara mycket farlig att måla på båten, den släpper även ut gift i våra vatten och förorenar marken där båtarna står uppställda, menar han.

Ett impregneringsmedel för bottenfärger som gör att båtbottnarna blir lättvättade och att båtarna går lättare i vattnet, blev en del av lösningen. När Bernt sedan via en granne på Dalarö, blev introducerad till en mindre och portabel båtbottentvätt som tvättar båten medan den är kvar i vattnet, kom han fram till en betydlig miljövänligare process.
– På våren när båten är torr, målar man båtens skrov med ett impregneringsmedel som kapslar in den giftiga bottenfärgen. Sedan tvättar man av båtbotten för hand med en svamp eller med hjälp av en båtbottentvätt några gången under sommaren, berättar han.

Impregneringsmedlet är inte helt giftfritt, men innehåller inte på långa vägar så starka och farliga gifter som till exempel zink, koppar och TBT-färgerna. Det är ett betydligt mer hållbart alternativ.
– Förutom en rejäl miljövinst, tjänar båtägaren på att tvätta av sin båt, två till tre gånger varje sommar. De får en betydligt snabbare båt, menar Bernt.

Det var förra året, på ett miljörättsligt seminarium på Juridicum vid Stockholm Universitet som Bernt träffade Britta Eklund, docent och forskare vid institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) SU. Britta har i sin forskning mätt de giftmängder som finns i marken vid båtuppläggningsplasterna, båthamnarna och i de mest välbesökta naturhamnarna.
– I pausen pratade jag med Britta om mina tankar att få båtägarna att helt sluta använda de giftiga färgerna. Tillsammans med forskningen går det att driva utvecklingen åt ett hållbart håll, menar han.

Att kapsla in den giftiga färgen med hjälp av ett impregneringsmedel är ett alternativ till att skrapa bort den och fasa ut den över tid. Enligt Bernt finns det inte resurser att ta hand om alla de gifter som skulle frigöras vid ett snabbt avlägsnande. Det här är en alternativ behandling som långsamt kommer att fasa ut de giftiga färgerna från båtarna.

Nu arbetar Dalarö Båtvård med stöd av Tillväxtverket på att ta fram en prototyp på en egen båtbottentvätt. Den ska testas tillsammans med yrkesfolk, bland annat Sjöräddningen. Under hösten kommer den att tas i produktion i en fabrik i Södertälje och till att börja med säljas till bland annat Båtklubbar, Båtvarv och Marinor runt Östersjön.

Dalarö Båtvård planerar att presentera sin båtbottentvätt på Båtmässan i Älvsjö, i vår. Förutom att rengöra båten när den ligger kvar i vattnet, kommer roboten även att dammsuga upp de rester av gift som avlägsnas från skrovet.
– Vi vill visa upp vår båtbottentvätt tillsammans med de andra tvättarna som finns på marknaden. Tillsammans kan vi ändra på gamla vanor, förbättra vår gemensamma miljö, rädda Östersjön från gifter och hitta hållbara lösningar. Man kan inte göra allt själv, är man fler som jobbar åt samma håll går det lite fortare, menar Bernt.

 

Text och bild: Gitta Wilén

Cleantech Högdalen

Cleantech Högdalen drivs av SBDR, Stockholm Business Region Development, som arbetar för att Stockholm ska erbjuda bästa möjliga förutsättningar för befintliga företag att växa och för nya företag att starta och etablera sig i Stockholm.

Dela


Hitta hit

Kontakt

Irena Lundberg, SBDR
+46-704-728 011
irena.lundberg@stockholm.se

Niklas Svensson, Greenelizer
+46-737-612 041
niklas@greenelizer.se

Cleantech Högdalen

I hjärtat av industriområdet Högdalen, söder om Stockholm, växer ett kluster av miljöteknikföretag. I området omvandlar energibolaget Fortum 700 000 ton avfall till ren energi varje år, vid en av Europas modernaste anläggningar. En ny marknad för solenergilösningar, gröna byggnader och energieffektivisering växer fram, pådriven av ett akut behov att anpassa hela industriområdet till moderna miljökrav.

A Digital Thing from Cloudberry, 2014

-->

Miljöteknik

Projektet Miljöteknik i Högdalen är del i Stockholms stads arbete för att utveckla företagsområden. SBRD, stadens näringslivsbolag  ska i samverkan med Högdalsgruppen, IVL, KTH, SU, miljöteknikindustri  och tekniska förvaltningar i Stockholms stad, arbeta fram en vision och en handlingsplan för Högdalens industriområde. Arbetet pågår under 2012 och styrgruppen håller sitt första möte den 18 april.

Genom projektet får Ditt företag i år tillgång till:

- Ny mötesplats i Högdalens industriområde.
- Ny webbplats (www.hogdalsgruppen.se) där Högdalsgruppen berättar om projektet och nyheter i området.
- Gratis annonseringsmöjlighet på hemsidan.
- Rådslag om trafik, avfall och energi med experter från staden och industrin.
- Miljö och energibehovsanalys (enligt överenskommelse).

Kontakta oss
Vi inbjuder Dig som driver affärsverksamhet i Högdalen att forma och ta del av projektets aktiviteter. Du är välkommen att lämna dina förslag till vår projektassistent: johanna.dahlberg@extern.stockholm.se.
Frågor om projektet besvaras av: Irena.lundberg@stockholm.se.
Tveka inte att maila oss dina idéer och förslag!

Projektpartners arbetar nu på att stärka projektets finansiella bas och bygga upp företagsnätverket. Ett informationsmöte där vi berättar mer kommer att arrangeras i Högdalens industriområde. Håll utkik efter nyheter om Miljöteknik i Högdalen på www.hogdalsgruppen.se.

Samarbetspartners

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett av Sveriges ledande institut för tillämpad miljöforskning. www.ivl.se

KTH bidrar med forskningresurser inom innovation, hållbar utveckling och miljöteknik. www.kth.se

Länsstyrelsen i Stockholm utvecklar och stödjer projekt som bidrar till regional tillväxt och innovation.

Cleantech Stockholm / tidigare Stockholms Miljöteknikcenter är en klusterorganisation för miljöindustrin. www.smtc.se

Stockholm Universitet och SU Innovation bidrar med forskningresurser inom hållbarhet. www.su.se ochwww.innovation.su.se

Fortum AB, Stockholms ledande energibolag. Fortum har cirka 2600 anställda i Sverige och är Nordens största säljare av miljömärkt el. www.fortum.com

Konsultföretaget Greenelizer är specialister inom industriarkitektur med speciell inriktning på hållbara lösningar.
Kontakt: Fredrik Forsman, fredrik@greenelizer.se

Energiföretaget O2 ansvarar för energieffektivisering och implementering av grön elproduktion i Högdalens industriområde.
Kontakt: Patrick Dahl, patrick.dahl@o2.se

Konsultföretaget HQKM stöder företagen i frågor kring ledning och kvalitet.
Kontakt: Bo Hallqvist, bo.hallqvist@hqkm.se

Go to top