FGS BJUDER IN TILL ETT DIGITALT SEMINARIUM OM SVERIGES FÖRSÖRJNINGSBEREDSKAP.

Mötet arrangeras av Stockholms Länsförbund För Krisberedskap.

Anmäl dig längre ner på sidan.

 

 

 

INBJUDAN LUNCHSEMINARIUM

Seminarier i samhällsberedskapens tjänst

Via Zoom

Torsdagen den 20 januari kl 12.00–12.45 (incheckning 11.50)
 

Klarar det offentliga och näringslivet försörjningsberedskapen?

Totalförsvarets planperiod för 2021-2025 innefattar bland annat den viktiga ambitionen att stärka och utveckla försörjningsberedskapen. Målsättningen är säker tillgång till mat, betalningsmedel, värme, el och transporter i händelse av kris eller krig.
I PANELEN

Möt våra kunniga medverkande och hör hur man ser på nuläget och vad som krävs för att stärka regionens beredskap:
 

Vilka möjligheter finns för att skapa ökad dialog kring krisberedskap mellan det offentliga och näringslivet i Stockholmsregionen?

Hur säkerställer vi ett större engagemang för detta nödvändiga samarbete ?

Vilka är svagheterna i dag och hur kan dessa utmaningar bäst tacklas?

Vad kan nationella aktörer göra för att understödja ökad försörjningsberedskap regionalt?
 
Boka på denna länk:
OBS! ZOOM länk finns på ditt bokningskvitto som skickas
till din angivna epost.

 
 
Varmt välkomna!
 

 
INA UNUNGER, STYRELSEORDFÖRANDE

 
Stockholms Länsförbund För Krisberedskap (SLFK) är en regional samarbetsorganisation för krisberedskap.
Vi vill stödja samhällets aktörer och våra medlemmar.
Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden. 
Facebook
Website
Email
YouTube
LinkedIn
 



För våra medlemmar i regionen Stockholm


Ansvarig utgivare: Ina Ununger, Styrelseordförande SLFK
Redaktör : Richard Nyström, ledamot SLFKs styrelse


Our mailing address is:
kansliet@slfk.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

                                  

 

FGS och SVN hälsar dig som företagare välkommen till Introduktion till hållbarhet och hållbar verksamhetsutveckling

 

I dag talar alla om hållbara företag och hållbar verksamhetsutveckling för att våra företag skall kunna överleva. Vad betyder det för mig och mitt företag? Det är ämnet då Företagsgrupperna Stockholm (FGS) och Social Venture Network (SVN) bjuder in till ett digitalt seminarium den 24 november klockan 16.00-17.00.

 

Anmälan via länk här. 

 

Välkomna!

 

Företagsgrupperna Stockholm (FGS) är en paraplyorganisation för företagsgrupperna i Stockholmsregionen. Se www.fgs.nu

Social Venture Network (SVN) är ett företagsnätverk som arbetar med långsiktig hållbarhet i affärer och verksamheter enligt FN:s agenda 20230. Se www.svnsweden.se

Allåtervinning AB är ett av Stockholms ledande företag inom återvinning av järn- och metallskrot. Vi är specialister på metallåtervinning och är en av de mest erfarna aktörerna i branschen. Vi tar emot och sorterar metaller på våra moderna anläggningar. Vår affärsidé är att vara den effektiva mellanhanden mellan de som genererar skrot och de som återvinner. Den filosofin har vi haft sedan starten 1980. Mer om företaget finns att läsa på www.allatervinning.se

Våra anläggningar finns på tre olika centralt belägna platser i Stockholm. Vår huvudanläggning finns i Spånga, här tar vi emot stora såväl som små leveranser. Våra anläggningar i Högdalen och Bromma är två citynära anläggningar som är anpassade för mindre volymer.
Våra kunder säger att dom uppskattar att det alltid är rent och snyggt på våra anläggningar och att vi alltid håller en hög servicenivå. Någon som Erik Karlsson kan intyga då han har vart förman på anläggningen i Högdalen sedan starten hösten 2015. Innan dess har Erik jobbat på anläggningarna i Bromma och Spånga.

Så, vem är då Skrotnisse Erik Karlsson?

”6 snabba frågor”  

  1. Vad är det bästa med Högdalens industriområde?

Jag upplever industriområdet som ganska stort vilket resulterar i många företag. Det gynnar såklart oss och ger oss många kunder. Det är otroligt många bilar som passerar våran anläggning varje dag så förhoppningsvis kan vi snappa upp en del av dessa för att besöka oss!

  1. Hur upplever du gemenskapen med andra företag i området?

Jag tycker gemenskapen är bra. Vi har bra kontakt med våra närmsta grannar och en del av dem är våra kunder.

  1. Vad är det vanligaste materialet ni får in i skrotväg?

Blandat järnskrot är det vi köper mest av. Men även koppar, mässing, kabel och aluminium kommer det in mycket utav. Vi har en relativt liten skrotgård så det gäller att köra iväg material, till vår huvudanläggning i Spånga, med en jämn ström för att ha plats för nytt material.

  1. Vad är det konstigaste ni har fått in?

Det kommer in en del udda saker ganska ofta. Allt från hästskor, hela aluminiumbåtar till gamla cigarrlådor i tenn från 30-talet.

  1. Vad gjorde du innan du blev förman på Allåtervinning i Högdalen?

Jag är från början utbildad kock och har jobbat inom den branschen i 15 år. Steget från kock till ”Skrotnisse” var lite speciell att ta och jag trivs otroligt bra i denna bransch och ångrar inte bytet. Man får träffa mycket människor och jobbet är varierat.

  1. Vad gör då Erik Karlsson på sin fritid?

Mina intressen utanför jobbet är många. Jag är fotbollstränare för min dotter vilket är inspirerande och kul. Även fiske ligger mig varmt om hjärtat och många turer till de Norska fjordarna har det blivit. Jag har även ett stort trädgårdsintresse, tomten hemma på Ekerö och på landstället i Kopparberg gillar jag att skrota runt på! 

 

Till medlemmarna i företagsgrupperna i Stockholm!

 
Råd om hur vi skall bete oss i förhållande till coronaviruset utgår vi ifrån att du får från många olika håll. Om du har synpunkter på eller frågor kring hur det skall gå för ditt företag nu och senare under året får du gärna höra av dig till oss. Vi framför gärna synpunkterna till myndigheterna både i Stockholm stad och på riksplanet.
 
Med vänlig hälsning/
Kent Andersson
ordförande i Företagsgrupperna Stockholm

Välbesökt företagarråd i Forum Högdalen!

Stadsdelsdirektör Lena Lundströms Stoltz höll i mötet
Stadsdelsdirektör Lena Lundström Stoltz höll i mötet. Klicka för fler bilder!

Den 23:e september höll Stadsdelsnämnen i Enskede-Årsta-Vantör ett företagarråd i Forum Högdalen på Stallarholmsvägen 49.

Mötet hade lockat ett 30-tal besökare från stadsdelen, men även intresserade från, bland annat, Farsta. I anslutning till detta berättade Högdalsgruppen och Stokab om hur du, både som fastighetsägare och företagare, kan dra bästa möjliga nytta av fiberprojektet och hur du går tillväga för att få tillgång till fibern. Knut Sahlström från Sahlströms IT Etablering höll en uppskattad presentation av vad vi bör ta hänsyn till när vi väljer bredbandsleverantör.
Andra punkter som avhandlades var:

• Trafikläget—gatustädning
• Aktuella byggen
• Stadsodlingar
• Detaljplanen

Den som inte kunde närvara men som vill inkomma med synpunkter kan sända ett mejl till info@hogdalsgruppen.se

Den som behöver hjälp med upphandling eller utvärdering av anbud för bredbandsanslutning kan kontakta Knut Sahlström:
http://itetablering.se/
knut@itetablering.se

Minnesanteckningar Företagarråd 23 sept 2015

 

 

 

.

 

 

 

Jobbar i Stockholm Business Region Development
Jobbar i Stockholm Business Region Development

Jag heter Petra Dalunde och jobbar som projektledare och företagslots på Stockholm Business Region Development (SBRD). Tidigare i Stockholms stad har jag jobbat som kommunikationschef på exploateringskontoret och borgarrådssekreterare på Gatu- och fastighetsroteln. Jag håller på att utveckla Stockholms stads företagslots, driver projektet Företagsområden i världsklass - hur ska stadens företagsområden utvecklas och sitter med som representant för SBRD i de stora stadsutvecklingsprojekt som finns i staden.

Vi i området har ju länge framfört önskemål om lösningar för, bland annat, den svåra parkeringssituationen.

Förra veckan fick vi ett brev med vad vi trodde var trafikkontorets förslag, förslag som vi inte alls ansåg utgjorde en förbättring.
Vi har förberett ett svar på detta, men nu kan vi alla konstatera att detta inte var ett förslag, utan ett beslut i form av ett fullbordat faktum, och att nya regler införts över huvudet på oss.
Läs dem här: Trafikkontoret regler 20160308125145585

Välkommen till ett möte om den uppkomna situationen:

Fredagen den 18/3 klockan 10:00
Forum Högdalen
Stallarholmsvägen 49

 Hej alla medlemmar i Högdalsgruppen!

 

Nu har vi fått Staden att satsa på Högdalen som ni kan läsa i texten längst ned på sidan. Vi kommer att finnas kvar som industriområde med olika möjligheter  att utveckla området.

Vi ska även få FIBER helt gratis från STOKAB då de har beslutat att dra in fiber i de kommersiella fastigheterna i företagsområdena utan kostnad för fastighetsägarna. Fastighetsägaren måste skriva på ett avtal mellan STOKAB och fastighetsägaren. Det är ett Nyttjanderättsavtal där fastighetsägaren får 500 kr. Inga konstigheter och inga kostnader för fastighetsägaren. Fastighetsägaren ger STOKAB rätt att sätta upp en ODF (ett kopplingsskåp för fibern) vanligtvis i källaren. För er som redan har fiber från Stokab är det fortfarande mycket lönsamt att ingå det nya fibernätet för fastighetsägaren och hyresgästerna.

Stokab har möjlighet att hålla ett informationsmöte om detta, skicka gärna till info@hogdalsgruppen.se om ni vill att vi ska bjuda hit Stokab för att berätta mer denna möjlighet.

 

Stockholm  Business Region

Hej Styrelsen,

Stockholm Business Region har i samtal med stadsbyggnadskontoret lyft frågan om att ändra detaljplanen för Högdalens företagsområde och på så sätt göra det möjligt för företagen i området att utveckla sina verksamheter om så önskas. Vi är i ett tidigt skede och jag vill med detta mail se om det finns något intresse hos er och om så vad är det ni ser som mest önskvärt? Vi  har inte formulerat tillvägagångssätt än men vill börja med att fråga Högdalsgruppen och berörda fastighetsägare.

Med vänlig hälsning

Irena Lundberg

Business Development Manager, Cleantech

Stockholm Business Region Development AB

irena.lundberg@stockholm.se

+46 (0) 8 508 280 11

+46 (0) 70 472 80 11

 

Du är välkommen till ett möte där STOKAB informerar om sin nya strategi för att få företagen anslutna till fibernätet i Stockholm. Vi får information om utbyggnadsplanerna och hur tidsplanen ser ut. Vi kan själva vara med och påverka planen.

Tidpunkt: 13 maj kl 9:30

Plats: SBR, Drottninggatan 33

Anmälan: info@fgs.nu

Mycket välkommen!

Den 14 april hade FGS sitt årsmöte i Fryshuset. Talare var finansborgarrådet Karin Wanngård. Karin pratade mycket om hennes roll som politiker att skapa förutsättningar för företagare att lyckas. Mycket fokus låg på utbildning och infrastruktur där tre stora projekt togs upp; Förbifart Stockholm, Slussen samt Bromma flygplats. Hon nämnde att Förbifarten har börjat byggas enligt de ursprungliga planerna och att Slussen är i så pass dåligt skick att den inte går att reparera. Slussen ska istället byggas om enligt den detaljplan som nu finns. Karin tog även upp Bromma flygplats framtid och sa att den kommer vara kvar under överskådlig framtid vilket innebär cirka 20 år. Karin betonade med eftertryck att det inte kommer att bli någon nedläggning av Bromma flygplats om det innebär att näringslivet i Stockholm drabbas negativt.

Efter Karins presentation fanns det tid för frågor och då passade Bernt på att ta upp problemet som Högdalsgruppen upplever med fart hastigheten i området vilket påverkar bland annat postens arbete att dela ut post. Karin noterade problemet och lovade att föra det vidare. Högdalsgruppen har även tagit detta i egna händer och har bjudit in trafikkontoret till Högdalsgruppens företagsråd den 27 maj för att utreda problemet.  

fgs-årsmöte

Under det senaste veckorna har Rapid trappat upp sin närvaro i området. Här kan ni se en Rapport på hur Rapid arbetar för att leverera trygghet & säkerhet till företagen i Högdalsgruppen!

Rapid Rapport2

sverige tyskland seminarium

Varmt välkommen till Tysk-Svenska Handelskammarens seminarier om Tyskland - Europas största exportmarknad!

Tisdagen den 24 mars 2015, kl. 8.30 – 16.00 bjuder vi in till ett heldagsseminarium i Stockholm.
Torsdagen den 26 mars 2015, kl. 8.30 – 16.00 bjuder vi in till ett heldagsseminarium i Malmö.
Passa på att lära dig om förutsättningar och marknadspotentialen för svenska företag i Tyskland.

Alla branscher är välkomna men seminariet riktar sig främst till tillväxt- och exportföretag.
På denna dag får ni ta del av råd, strategier och inspiration om hur ni kan lyckas på den tyska marknaden.

Bland annat berättar tre svenska företag om sina erfarenheter. Efter seminariet ges möjlighet till individuella affärssamtal med våra experter för marknads- och etableringsfrågor.

För mer information och anmälan läs mer på vår hemsida för Stockholm och för Malmö.
http://www.handelskammer.se/exportdag

Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller.

Vi ser fram emot din anmälan!

Högdalsgruppen
har nu tecknat ett ramavtal med Rapid bevakning gällande områdets bevakning.

Tillsammans med Fairdealgroup har upphandlingen nu slutförts med Rapid bevakning och resultat är fantastiskt bra för alla oss i området.
Vi kommer från dag 1 ha en kraftigt förbättrad bevakning i form av en mycket hög närvaro av väktare.
Upphandlingen innebär att alla företag som idag har Rapid bevakning kan skriva om sina avtal till de nya villkoren. Samt att alla andra självklart är välkomna att byta till Rapid och på det sättet bidra till än högre väktarnärvaro i vårt område.

Nya kunder till Rapid erbjuds även fri anslutning till områdesbevakningen under
uppsägningstid av sina gamla bevakningsavtal ( max 6 månader )

Grunden till ramavtalet är 3 st paketlösningar

1. Grundpaket
-  Områdesbevakning Pris 1050:- / månad
Anslutning till områdesbevakning ( yttre tillsyn )
Larmuppkoppling till Rapid
Fria ryck under 20.00 – 06.00
Fri tillkallning av väktare under avtalstid ( ej larmrelaterad händelse )
Skyltning
Rapid står för 20% av självrisken av ett prisbasbelopp vid skada mellan
21.00-05.00 ( max 2 skador per försäkrad och år )

2. Paket
Pris 1995:- / månad

Samma som grundpaketet +
En yttre kontrollrond per natt enligt instruktion från kund inklusive
nyckelhantering.

3. Paket
Pris 2995:- / månad

Samma som grundpaketet +
en inre kontrollrond per natt enligt instruktion från kund ( tid ca 10 min )
inklusive nyckelförvaring.

Vidare så har Högdalsgruppen tillsammans med Fairdealgroup förhandlat fram
en prislista på övriga tjänster som våra medlemmar kan vilja köpa från
bevakningsbolaget.
Målsättningen nu är att få med så många så möjligt i den gemensamma
områdesbevakningen. Det sammanlagda värdet på avtalet styr närvarograden av
väktare som inte lämnar området.

Vår målsättning är att ha en väktare i området varje vardagkväll mellan
19.00-06.00 och 24 timmar på helgdagarna!

För frågor så kontakta Magued Idris på Fairdealgroup 08 452 04 97.

Vi har upptäckt att det skall finnas lyse i våra fina infartsskyltar.
Det är klart att vi skall synas så nu tänder vi dom!

Glöm inte att ta upp frågor med "dom som bestämmer" nu den 5 november.
Parkeringsproblem och säkerhet behandlades bland annat på senaste styrelsemötet.

Inbjudan till Solenergi möte

Tid torsdag 7 november 16:30-18:00
Plats Forum Högdalen , Stallarholmsvägen 49

Anmäl dig här.....

Om du är fastighetsägare och är intresserad av att sänka dina elkostnader och höja värdet på din fastighet, så finns det information, kunskap och erbjudanden att inhämta på mötet vi håller i Högdalsgruppens lokaler belägna i Högdalens Industriområde. Men även du som inte har fastighet kan också få energibesparingstips.

Förutom det program som finns bifogat så kommer också KYAB att presentera nya lösningar. KYAB har ett energiövervakning och visualiseringssystem som hjälper företag att sänka sin energianvändning utan kostsamma åtgärder på byggnaden och utrustningen, våra befintliga kunder i dag sänker sin energianvändning med 10-30 % och i vissa fall upp till 50%. Ladda ner pdf...

Vi öppnar dörrarna 16.30 och bjuder på tilltugg och kaffe, och sätter igång kl 17.00. (inbjudan i pdf...)

Ibland går det lite för fort i Högdalen!!

Törs vi Luncha på Stallarholmsgrillen eller lämna bilen på Högdalens Bilskadecenter utan att få en sopkontainer i skallen.

Det går lite väl fort här för att  vi har av princip inga 40skyltar i Stockholm..

Med hjälp av MISAB och Bengt Lindholtz så kom trafiken igång igen.

Med vänlig hälsning
Bernte

Nu den 13-14 september är det boendedialog i Högdalen.
Gissar att detta även gäller er som "bor" här på dagarna . Länk till: Boendedialog

Under sommaren har flertalet inbrott inträffat här i Högdalens industriområde. Vi vill därför försöka skynda på upphandlingsprocessen och kommer att ha första mötet med ett av bevakningsföretagen redan 20 aug. För att få ett så bra avtal som möjligt så gäller det att så många företag som möjligt är med!
Ta ett "snack" med dina grannar om detta.

Högdalens företagsförening har beslutat att göra ett försök att genomföra  en gemensam upphandling för områdets bevakning. Iden är att vi företag i området går samman och lägger våra uppdrag på ett bevakningsbolag som efter konkurrensutsättning vinner ett 3-årigt ”ramavtal” för området, mer information läs här.

Fördelarna med detta är att våra gemensamma resurser kommer ge helt andra möjligheter för vinnande bevakningsbolag att bemanna området med väktare som inte lämnar området. Kort sagt så läggs alla ägg i samma korg för att möjliggöra större väktarnärvaro. Priset för enskilda bolag blir även lägre för den bevakning som idag köps tack vare gruppens volymer.
OBS! Det är självklart helt frivilligt att vara med!

För utförande av upphandlingen har Högdalens företagsförening valt att anlita Fairdealgroup AB. Fairdealgroup är Sveriges största privata upphandlare av bevaknings och säkerhetstjänster, och har gjort liknande upphandlingar för företagsföreningar i Stockholm. Resultaten har blivit en ökad bevakning och lägre priser. Därför har FGS (Företagsgrupperna Stockholm) rekommenderat sina medlemsföreningar att jobba med Fairdealgroup.

Som första steg kommer Magued Idris från Fairdealgroup AB träffa så många så möjligt av Er under våren. Han kommer då att samla ihop informationen vad som idag köps av oss alla gällande bevakning/säkerhet. Därefter kommer Fairdealgroup att presentera en rapport till Företagsföreningen där en gemensam målsättning kan sättas. Fairdealgroup har lämnat in sekretessåtagande som gäller samtliga företag i området.

Vi vill därför be alla våra medlemmar att försöka hitta en tid för ett möte på ca 30min med Fairdealgroup under våren. Magued Idris kommer att kontakta Er för hitta tider som passar.

Läs mer om Fairdealgroup på: http://bevakningsmaklarna.se/om_oss/

Med vänlig hälsning
Bernte

 

Nu har vi färdigställt protokollet från Högdalsgruppens årsmöte!
Årsmötet gick av stapeln den 18 april på nya lokalen på Stallarholmsvägen 49.
Du kan läsa hela protokollet nedan, eller ladda ner det som pdf via denna länk:

Protokoll årsmöte 2013 i Företagsgruppen Högdalsgruppen

Vänliga hälsningar
/Högdalsgruppen.

Protokoll från årsmöte 2013 i Högdalsgruppen 18 april på Stallarholmsvägen 49.

1. Val av mötesordförande
Mötet valde Kent Anderson, Fortum.

2. Anmälan om styrelsens val av mötessekreterare
Mötet valde Katarina Oxing, Bedsab.

3. Val av två justeringsmän, tillika rösträknare, att jämte ordföranden justera mötes-protokollet.
Mötet valde Eva Jansson, City Hiss och Kajsa Cederflod, Cederflod fastighets AB.

4. Fråga om mötets behöriga utlysande
Mötet befanns vara utlyst i enlighet med stadgarna.

5. Fastställande av röstlängd
Närvarolistan fastställdes som röstlängd.

6. Fastställande av dagordning
Dagordningen fastställdes.

7. Föredragning av styrelsens verksamhetsberättelse samt fråga om dess godkännande
Mötet godkände styrelsens förslag till verksamhetsberättelse.

8. Revisionsberättelse
Revisionsberättelsen föredrogs.

9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret.

10. Beslut om medlemsavgiftens storlek
Mötet godkände styrelsens förslag om oförändrade årsavgifter för medlemskapet.

11. Behandling av förslag från styrelse och medlemmar
Inga förslag att behandla.

12. Val av styrelse
Ordförande Bernt Fernström, Örby Bilvård
Sekreterare Katarina Oxing, Bedsab
Kassör Christina Pettersson, Combi-Lack
Ledamot Kjell Hellman, SITA
Ledamot Bengt Lindholtz, Misab
Adjungerande ledamot Roger Jonsson, SBRD

13. Val av ev revisor
Marie-Louise Comstedt, Fortner AB, valdes.

14. Styrelsens förslag till valberedning
Mötet valde Anki Söderström, Coffie&More och Irena Lundberg, SBRD.

15. Mötets avslutande

 

Efter mötet informerade Bernte om rundvandringen i området som nyligen hölls med representanter från staden. Det som togs upp var framförallt trafiksituationen och den bristande städningen, som de nu fick se med egna ögon.

Förslag kom upp om att staden ska ha en representant i Högdalsgruppens styrelse för att få en enklare dialog. Frågan ställs till Maria Boberg.

Då Fortum är största företag i området är det önskvärt att de deltar i arbetet i Högdalsgrupen, vilket de också ska enligt Kent Andersson.

Därefter var det Irena Lundberg från SBRD som berättade om visionerna för Projekt Högdalen om att göra området till ett föregångsområde inom miljöteknik. Kommande aktiviteter är bland annat ett energirådgivningsmöte den 29 april och en frukost om nya jobb 3 maj. Inbjudningar kommer gå ut.

Sist ut var Maguel Idris från Fair Deal som är bevakningsmäklare. De har i flera andra företags-områden samordnat inköpet av bevakningstjänster och på så vis förbättrat bevakningen samtidigt som priset har kunnat sänkas. De kommer att kontakta företagen i Högdalen för att undersöka intresset för detta samt att se vilka befintliga avtal som finns i området. Högdalsgruppen kommer att rekommen-dera detta till medlemmarna och Maguel kommer att kallas till nästa styrelsemöte.

Vid protokollet:                                                             Ordförande:

Katarina Oxing                                                             Bernt Fernström

Justeras:                                                                        Justeras:

Eva Jansson                                                                   Kajsa Cederflod

 

 

Högdalsgruppen har fått kännedom om att säljare från EON har varit runt i området och sagt att de elavtal de erbjuder är särskilt förmånliga för oss företagare i Högdalen. De har också sagt att detta har varit i samarbete med Högdalsgruppen. Detta är inte sant och avtalen har inte varit särskilt förmånliga. De företag som hoppat på detta erbjudande kan säga upp detta hos EON utan kostnad. Säljaren har nu slutat med denna missvisande försäljning.

Högdalsgruppen har haft ett antal planeringsmöten med representanter för Stockholm Stad. Trafikkontoret meddelar nu genom Martin Bååth att man beställt trafikmätning i Högdalen. Antal fordon, hastighet och andel tung trafik kommer att mätas. Mätning planeras ske under vecka 45.

Protokoll styrelsemöte 2012-10-04

Närvarande: Bernt Fernström, Magnus Ling, Katarina Oxing,
Kjell Hellman, Roger Jonsson

Gästdeltagare: Peter Nilsson, Svenska Kunskapsförlaget

  1. Peter Nilsson berättar om deras arbete med
    skolliterratur inom miljö. Han är intresserad av Högdalens industriområde
    eftersom det är utsett till ”Sveriges första miljövänliga industriområde”. Det
    är däremot lite tidigt i utvecklingen för att kunna göra studiebesök med
    elever. Han ombads kontakta Irena.
  2. Genomgång av vad som beslutades på trafikmötet i
    föra veckan. En besiktning på plats gjordes av alla de platser där
    Trafikkontoret ville ha närmare information. Bernt meddelar resultaten till
    Trafikkontoret. Förslag om ett utskick till alla om att det blir ändrat
    körmönster och hastighet i området.
  3. Snöröjning. Det beslutades att Bengt Lindholtz
    ska ha ett möte med Maria Berger och Svevia för att gå igenom vad som behövs
    inför vintern. Stockholms Åkeri har slutat med snöröjning i vårt område. Vid
    behov av snöröjning på egna gården finns möjlighet att kontakta Bengt
    Lindholtz.
  4. Magnus Ling vill avgå som kassör pga tidsbrist.
    Han vill vara kvar i styrelsen som suppleant. Vem ska ersätta?
  5. Weronica är ej kvar på Svensk Camping och är
    därför ej verksam i Högdalsgruppen längre.
  6. Lokalen på Harpsundsvägen 185 kommer att byggas
    om för att bättre passa framtida behov. Detta sköts av SBRD i samarbete med
    fastighetsägaren och Bernt.
  7. SBRD kommer att bidra med 50.000 kr till Högdalsgruppens
    verksamhet.
  8. Nästa möte blir tisdagen den 27/11 kl 9.00 i
    lokalen på Harpsundsvägen 185.

Sekreterare Katarina Oxing

Justeras av Bernt Fernström

Protokoll styrelsemöte 2012-08-27
Närvarande: Bernt Fernström, Magnus Ling, Lars Pettersson,
Katarina Oxing, Bengt Lindholtz, Kjell Hellman, Roger Jonsson
Gästdeltagare: Irena Lundborg
  1. Vi diskuterade vad som har hänt med vår lista på
    trafikåtgärder som lämnats in. Vi kom fram till att vi skulle prioritera vissa punkter
    på listan i vår kommunikation med staden för att öka chanserna för att något
    blir gjort. Viktigaste punkterna är: hastighetsgräns på 40 km/h i området,
    stoppskylt vid Kvicksundsvägen, ombyggnad till T-korsning (i stället för
    rondell) vid Stallarholmsvägen/Harpsundsvägen samt skyltar om att det är
    förbjudet med lastbilsparkering i området. Utöver detta diskuterades
    snöröjning. Stora problemet är bortforsling av snö. Var får den läggas?

    Ett trafikmöte kommer hållas den 26/9, Elisabet Sjögren på SBRD kallar till
    detta.
  2. Lasse har kollat i området om det finns intresse
    för gemensam upphandling av bevakning och funnit intresset svalt. Detta projekt
    läggs därför ner.
  3. Lars Petterson valdes in som suppleant i
    styrelsen.
  4. Irena Lundberg berättade lite vidare om arbetet
    med att göra Högdalen till ett miljöcentrum. Det diskuterades även att pausa
    detta arbete tills vissa trafikåtgärder genomförts, då det är detta som berör
    företagen i området dagligen. Hon ska försöka ligga på de som beslutar så att
    det blir fart på trafikfrågorna. Det beslutades att både miljö- och
    trafikarbetet ska fortgå parallellt.
  5. Nästa möte blir den 4/10 hos SKBS kl 9.00.
Sekreterare Katarina Oxing
Justeras av Bernt Fernström

 

Protokoll styrelsemöte 2012-05-28

Närvarande: Bernt Fernström, Magnus Ling, Lars Pettersson,
Katarina Oxing

1. Lisbet Ringkrans från Svensk Bevakningstjänst
berättar om parkeringssituationen i området. Det är tillåtet att stå i 7 dygn
om inget annat står. Efter 11 dygn rödlappas bilar. Vid P-förbud röd lapp efter
3 dygn. Efter röd lapp får ägaren brev och 3 dygn att flytta bilen. Står bilen
på privat mark får man gör hemställan om att den ska flyttas. Oregistrerade
bilar kan tas direkt. Lastbilar får inte parkera.

Alla fysiska ändringar i parkeringsförhållandena tas med Trafikkontoret.

Telefonnummer dit: kontorstid 55 65 58 20, Trafik Stockholm dygnet runt
65 100 00
2. Lasse kollar vidare gällande bevakning nattetid.
3. Bernt pratar med Bilprovningen ang staket som rasat.
4. Vi har valt in Roger Jonsson från SBR som adjungerande ledamot i styrelsen.
5. Nästa möte blir den 27/8 hos SKBS kl 9.00.

Sekreterare Katarina Oxing

Justeras av Bernt Fernström

Den 24 maj bjuder Mitt Företag 2012 in till företagsträff. Läs inbjudan nedan och anmäl dig idag!

Inbjudan:
Den 24 maj kl. 13-17 samlas runt 200 av Stockholms mest drivna företagare på Mitt Företag 2012 på Hotell Norrtull. Dina konkurrenter kommer att vara på plats - för att få nycklarna som krävs för att lyckas med företaget. 

Vågar du stanna hemma eller vill du också få reda på hur du kan lyckas med ditt företag? Om du vill skapa ett mer lönsamt och framgångsrikt företag - anmäl dig till Mitt Företag 2012 idag. 

Platserna är starkt begränsade, boka dina biljetter nu på http://www.mittforetag.com/stockholm

Varmt välkommen,

Önskar Mitt Företag

Johanna Stake
Projektledare
070-259 25 21

Mitt Företag I www.mittforetag.com I Tegnérgatan 35 I 111 62 Stockholm

Ett samarbete för att öka attraktionskraften och Bo i Högdalen som varumärke inleds nu av Granen fastighetsutveckling, Veidekke Bostad, KF fastigheter och Citycon.

Gå in och läs mer på Fastighetsnytt!

Nu finns det pengar att söka för småföretagare som vill förnya eller utveckla sina varor och tjänster. 14,9 miljoner kronor finns öronmärkta för företag i Gotlands, Södermanlands och Stockholms län.

Produktutvecklingsprogrammet riktar sig till etablerade småföretag som vill förverkliga en ny idé eller genomföra ett planerat utvecklingsarbete - och snabbare nå nya marknader och kundgrupper. Målgruppen är etablerade företag som har två eller fler anställda och en omsättning på minst två miljoner kronor för varuproducerande företag och en miljon kronor för tjänsteproducerande företag. Företagen kan söka mellan 50 000 - 800 000 kronor och ska medfinansiera med lika mycket pengar själva. Programmet är anpassat till små företags behov och den administrativa hanteringen är enkel.

Intresserade företag är välkomna att skicka en intresseanmälan fram till den 11 maj 2012. Länsstyrelsen granskar de inkomna intresseanmälningarna. Därefter inbjuds de företag som uppfyller programmets krav att lämna in en formell ansökan. Beslut om bidrag fattas löpande under 2012.

Bakom satsningen står Tillväxtverket i samarbete med Almi Företagspartner Gotland, Almi Företagspartner Stockholm Sörmland och Länsstyrelsen i Stockholms län.

För ytterligare information:

Anders Nordborg, projektansvarig utvecklingsledare, Länsstyrelsen i Stockholm.
08-785 44 75 eller anders.nordborg@lansstyrelsen.se

Mer information finns på www.lansstyrelsen.se/stockholm

Ta del av Företagsgruppernas svar på Stockholm stads Framkomlighetsstrategi. Välkommen med synpunkter och förslag till info@hogdalsgruppen.se senast i morgon 21/3.

Vänliga hälsningar,
Högdalsgruppen, Styrelsen

                                                                                                                                                                                                                                                               Remissvar angående Förslag till Framkomlighetsstrategi för Stockholm 2030

Generellt
Vi tycker att grunderna i förslaget med en utökad kollektivtrafik är bra. Det är den enda lösningen för att fler personer skall kunna transporteras på samma gatuutrymme som idag. Vi tror att vattnet runt Stockholms alla öar och stränder kan utnyttjas mer för transporter. Tunnelbanan som står still ett antal timmar under natten skulle kunna utnyttjas för godstransporter.

Persontransporter
Persontransporterna är mycket väl kartlagda i förslaget. Av förslagets 44 sidor ägnas cirka 41 (93 %) åt persontransporter.  De förslag som läggs verkar nödvändiga och rimliga. Vi vill här peka på att vattenvägarna är en bra resurs för att utöka ”gaturummet” i en trång stad.

Godstransporter
I förslaget erkänns att staden inte förstår näringslivets transportbehov. Näringslivs- och distributionstransporterna måste bli en del av den nya strategin. I mål A4, som handlar om företagarnas behov, står det att något mål inte kan föreslås eftersom underlag saknas. Varudistributionen måste därför kartläggas lika noggrant som persontransporterna. Där står också att ”Ett fungerande näringsliv är grundläggande för en fortsatt hög livskvalité i Stockholm.” Det är till och med så att företagandet är grunden för vår välfärd och utan företagande får vi ingen välfärd. Därför måste företagandet vårdas. Företagarna i Stockholm måste delta i denna utveckling likväl som i annan samhällsutveckling.

Stockholms företagsområden
Stockholms företagsområden rymmer många av Stockholms arbetsplatser. De flesta resorna är mellan hemmet och arbetet. Det är därför viktigt att trafiken till dessa fungerar bra. När nya leder planeras måste på- och avfarter vid företagsområdena ingå liksom en bra kollektivtrafik som kan omfatta bussar, båtar och tunnelbanor. Parkeringsproblem förekommer idag i företagsområdena. För att få en yteffektiv parkering kan det bli nödvändigt med parkeringshus.

Godsterminaler
Transporter över långa avstånd utförs på flyg, båtar, järnvägar eller stora lastbilar. Omlastning av dessa måste ske till mindre bilar för transporterna in till centrum. Omlastningscentralerna får inte ligga för långt från city av miljöskäl. En 24-meters långtradare har last till 25 mindre distributionsbilar. En motor blir alltså plötsligt 25 och de skall då inte köra för långt för att skona miljön. Det är därför viktigt att terminalerna som finns idag inte trängs längre ut från staden. Att utveckla samlastningen för att minska antalet distributionsbilar som kör till samma område är ett mycket intressant logistikprojekt.

Lastbilsparkeringar
I närheten av terminalerna finns det behov av lastbilsparkeringar. Chaufförerna som sover i sina bilar måste kunna ställa dessa på ett säkert ställe både för sin egen och för godsets skull. Det är också rimligt att chaufförerna får tillgång till toaletter, dusch, mat och ett socialt liv. Godsstölder från bilarna ökar kraftigt. Kostnaderna för stölderna beräknas idag överstiga 2 mdr kr per år i Sverige och dessa är koncentrerade till Malmö- och Stockholmsområdena.

Distribution i city
De bilar som skall leverera gods till butiker och andra i den centrala staden har redan idag stora problem med att utföra sitt jobb. Med utvidgade kollektivfiler och minskad parkering på gatorna blir det än värre. För att kunna leverera måste dock bilarna få parkera vid kunden. I dag finns en 6-minutersregel som gör alla chaufförer nervösa. Är han inte tillbaka vid bilen efter 6 minuter riskerar han parkeringsböter. Dubbelparkerar han hindrar han trafiken. Här behövs ett nära samarbete mellan alla inblandade parter för att få en bättre situation.  Ovan nämnda samlastning kan minska detta problem.

Regionalt samarbete
Ett regionalt samarbete anser vi vara absolut nödvändigt.  Många människor bor i en kommun och jobbar i en annan och är mycket beroende av goda kommunikationer över kommungränserna. Detsamma gäller varor som transporteras mellan underleverantörer, leverantörer och kunder. De stora vägarna måste ha på- och avfarter anpassade till boende och företag.

Samarbete
En utmärkt samarbetspartner i många av dessa frågor är Stockholms stads företagsgrupper.  Grupperna har goda kontakter med företagen i områdena inte minst i de stora terminalområdena Lunda och Västberga. Kontakt med företagsgrupperna får man via FGS´s hemsida: www.fgs.nu

Sammanfattningsvis tycker vi följande:
* vattenvägarna kan utnyttjas mer
* godstransporterna måste analyseras bättre
* mål för godsdistributionen måste ingå i strategin
* företagsområdena måste ha goda kommunikationer och parkeringsmöjligheter
* godsterminaler måste ligga nära staden av miljöskäl
* utvidga samlastning till samma geografiska område i staden
* säkra lastbilsparkeringar krävs i närheten av omlastningsterminalerna
* distribution till kunder i centrala staden måste bli smidigare
* regionalt samarbete över kommungränserna är nödvändigt.

Med vänlig hälsning

Företagsgrupperna Stockholm
Kent Andersson
Ordförande

På företagarföreningens utvecklingsmöte med Stockholm Stad den 26 januari bildades en arbetsgrupp för att sammanställa en åtgärdsplan för trafikproblem i Högdalens industriområde. Arbetsgruppen har nu kommit fram till ett förslag som ska presenteras för trafikkontoret. Förslag på åtgärder är följande (se även karta nedan):

1. Införa en generell hastighetsbegränsning på 40 km/h i hela området. Idag kör alla för fort.

2. I korsningen Harpsundsvägen/Stallarholmsvägen ska en rondell byggas. Istället för parken kring samma korsning ska det istället finnas parkeringsmöjligheter som på vintern kan användas för snöupplag. Företagen har tillsammans med staden betalat för träden?

3. Vid Kvicksundvägen/Stallarholmsvägen behövs en stoppskylt. Företräde för trafiken från Kvicksundsvägen.

4. Ta bort stoppförbud på Stallarholmsvägen mellan Harpsundsvägen och Kvicksundsvägen.

5. Vid korvkiosken ”Vikingen” på Harpsundsvägen behövs en parkeringsficka för ca 4-5 bilar. Det är även här brevlådorna sitter för företagens dagliga fakturor, vilket ger onödiga olycksrisker när bilarna stannar till där.

6. Gå tillbaka till att ha en parkering vid sl-depån på Harpsundsvägen. Den här platsen ska även användas till snöupplag under vintern.

7. Parkering för lastbilar och bussar under natten längs hela Kvicksundsvägen. Idag finns endast sopor och ett fåtal buskar där.

8. Ta bort stoppskylt på Kvicksundsvägen upp till Fortum.

9. Snöplogning på nattetid då området är tomt för att undvika att bilarna blir inplogade.

 

Protokoll möte om snöröjning, trafik och upprustning 6 dec 2011

Plats: Speedwayhuset, Gubbängen kl 8.30
Inbjudna: Samtliga företag i Högdalens industriområde.

Närvarande:
Elisabeth Sjögren, Stockholm Business Region Development, näringslivskontoret
Roger Jonsson, Stockholm Business Region Development, näringslivskontoret
Emelie Persson, Stockholm Business Region Development, näringslivskontoret
Maria Berger, Trafikkontoret
Örby Bilvård, Bernt Fernström
Bedsab, Katarina Nygaard-Oxing
Cederflod, Clarence Cederflod
Pooltorget, Argo, Steven Apelgren
Enskede Vantörs Stadsdelsnämnd, Björn Wredberg
Ekströms verkstäder, Stefan Stålknapp
Stockholms konst och byggnadssmide, Magnus Ling
Dalarö Båtvård, Linda Linnskog Rudh
Bo Hallkvist
Sarrasso, Per Hübinette
Svensk Camping o fritid, Weronica Nilsson

1. Högdalsgruppens ordförande Bernt Fernström hälsar välkommen.

2. Maria Berger från Trafikkontoret pratar om vad som gäller runt snöröjning och skötsel av gator. Hon har bl a Högdalen som sitt ansvarsområde.

3. Allmän diskussion om snö och trafik:

Snösörjning:
Maria Berger berättar att Sthlms stad plogar enligt ett schema, men detta gäller bara gator och trottoarer. Snön från fastigheterna ska forslas bort av fastighetsägaren själv.
Vem ser till att stadens snö forslas bort när det blir för stora vallar? Svar: Både entreprenören som sköter snöröjningen och staden ska hålla koll.
Maria Berger håller med om att snön låg för länge och att högarna blev för stora innan staden fick bort dem. Det berodde på för små resurser. I år är man bättre beredd och lovar att stora snöhögar måste det kunna tas bort snabbare. Näringslivet måste kunna funka. Logistikföretag måste komma fram osv.
På mötet bestämdes att Trafikkontoret ska skicka information till Högdalsgruppen om var man kan vända sig vid problem med snöröjningen, vilka tippar som man kan vända sig till med den "egna snön" från fastigheten och vilka entreprenörer man kan använda.
Högdalsgruppen kommer att hålla kontakten med Trafikkontoret och all information kommer att läggas ut på hemsidan.

Trafikfrågan:
Hastighetsbegränsning i området, går det? Förslag från Bernt Fernström att det ska vara en hastighetsbegränsning på 40 km/h i hela området.
För att få igenom större förändringar rådde Roger Jonsson, SBR, oss att sätta samman en skrivelse som ett större antal fastighetsägare och företagare i området skriver under. Det skickas till Trafikkontoret och registreras där. och därefter är en trafikplanerare skyldig att tilla på ärendet och avgöra om det är genomförbart. Det kan skickas till: trafikkontoret@stockhom.se
Vi pratade också om att man måste göra något åt korsningen Harpsundsvägen/Stallarholmsvägen, där det är enkelriktat. Idag fungerar det inte ur trafiksynpunkt.
Dessutom lades förslaget om snedställda parkeringar på bredare gator, för att få in fler parkeringsplatser i området. Skulle man kanske kunna ha städnätter istället för städdagar i området?

Företagsgruppen beslutade att bilda en trafikgrupp som skriver ett förslag och skickar in till Trafikkontoret.
Ekströms verkstäder, Stockholms konst och byggnadssmide och Bedsab har hittilols anmält intresse för att vara med i trafikgruppen.
Onsdagen den 14:e dec. håller trafikgruppen möte i Stockholms konst och byggnadssmides lokaler på Harpsundsvägen 148, kl. 9.00. Den som är intresserad av att ingå i gruppen kan anmäla sig via mail: info@hogdalsgruppen.se

För övrigt påminde Roger Jonsson, SBR, om att man kan ringa Driftcentralens nummer hos Stockholms stad dygnet runt med frågor och anmälningar gtällande trafik, miljö, städning, snö, parkering m.m. Numret är: 08-651 00 00 dygnet runt eller e-post: http://www.stockholm.se/felanmalan

4. Elisabeth Sjögren från Stockholm Business Region Development (näringslivskontoret) berättar kort om upprustningsprojektet för Högdalens industriområde. Elisabeth Sjögren har tidigare jobbat med upprustningsprojekt i olika företagsområden. Nu satsar man på Högdalsområdet. Det handlar om en enklare typ av upprustning: nedkörda trottoarkanter, parker som är överväxta, allmänt förfall. Det här ska ses som ett erbjudande från staden. Efter jul kommer Elisabeth Sjögren att pytsa ut de olika göromålen på respektive förvaltning och se till att de betas av punkt för punkt.

5. Allmän diskussion runt ämnet upprustning i Högdalens industriområde.
En allmän åsikt är att parkerna i området är mycket eftersatta. Bänkarna runt träden är trasiga och slyn växer vilt. Så som det är nu används de inte. Elisabeth Sjögren ska kolla upp vilken förvaltning som är ansvarig för underhållet av parkmarken. Vid förbränningsanläggningen kan det ibland ligga mycket sopor. Ibland tar det ett par samtal till trafikkontoret innan det ordnas upp. Vi beslutade att det bästa är om Högdalsgruppen fungerar som stadens motpart och samlar in klagomål och åsikter.

Ordförande i SBR, Ulla Hamilton månar om företagsområdena. Under 2012 är Högdalsområdet prioriterat. Roger Jonsson påpekar att Ulla Hamilton har betonat hur viktigt det är att industriområdena förblir intakta och att man inte bygger bostäder på marken, vilket brukar vara populärt.
Den allmänna uppfattningen är att alla industriområdena försvinner. Tvärtom – man ska utveckla dem. Alla företagsområden (ett 20-tal) ska vara kvar.
Vi diskuterade möjligheten att få hit Ulla Hamilton för ett möte? Vi bör minst vara ett trettiotal företag som deltar för att det ska vara genomförbart. Att kunna visa upp att man som företagsgrupp är enade och fokuserade på att området ska utvecklas. Är företagsgruppen stark har man politikerna med sig. 1 dag i veckan gör Ulla Hamilton företagsbesök, och kommer ut till ett utvalt företag och förhör sig om deras situation och deras tankar. Kanske kan vara något för ett företag i Högdalsområdet.

Staden har pekat ut Högdalens industriområde som viktigt att bevara och man vill gärna satsa extra på miljöteknik i området. Kraftvärmeverket kommer att växa och ligga kvar. Säkerhetsavståndet till bostäder är 500 m. Det handlar om att tillsammans med företagarna se om det är intressant att göra miljökluster av området. Processen startar nästa år. I nuläget finns det flera spår. Från staden vill man visa att det är intressant med kraftvärme och avfallshantering. Förhoppningsvis kan man på den lediga mark som finns i området få in miljöteknikföretag. Expolateringskontoret som säljer marken vill att det är någon som har den här inriktningen.

Bo Hallkvist höll en kort presentation av sig själv och sitt företag. Han och några kollegor arbetar som konsulter med att stödja företag i deras miljö- och kvalitetsarbete. Han har varit i kontakt med Fortum och ställt frågan om det är intressant att ingå i en miljögrupp i området. Bo Hallkvist vill försöka dra igång olika samarbeten över företagsgränserna. Han håller kontakt med Högdalsgruppen i frågan.

Till sist pratade vi kort om gasdepån som byggs i området. Clarence Cederflod berättade att han har fått information om att det dels kommer att bli en depå där sopbilar och lastbilar kan fylla på gas, men också en vanlig Preem-station där vanliga personbilar kan fylla både gas, bensin och diesel.

Temamöten
Vi kom därefter överens om att Högdalsgruppen ska försöka bjuda in till olika temamöten. Det här mötet handlade om snöröjning, trafik och allmänt underhåll i området. Nästa möt blir ett rent trafikmöte, den 14 dec. och som förslag har vi att kallat till ett möte som tar upp nybyggnation/tillbyggnation och vilka regler som gäller. Till detta möte kan vi bjuda in någon från Stadsbyggnadskontoret för att svara på frågor.

6. Mötet avslutas

Företagarprofiler i Högdalen

Go to top