Hornsberg omrade

Hornsberg har utvecklats från ett industriområde i citys utmarker till ett modernt, kontinentalt bostadsområde med strandpromenad, restauranger,
caféer, butiker och gott om kommersiell och offentlig service. Området befinner sig i en utvecklingsprocess som beräknas nå sin kulmen
omkring år 2020-2022. Då ska Hornsberg vara sammanbyggt från Pampas Marina till Fridhemsplan och Rålambshovsparken.

Området

Hornsberg är ett av Stockholms största och mest expansiva företagsområden. Idag finns här omkring 250 företag med totalt ca 15.000 anställda. Största bransch är Life Science med läkemedel, biotech och sjukvård. Andra stora branscher är konsulter, bemanning, partihandel och organisationer. I visionen för Hornsberg räknas med en fördubbling av antalet företag och anställda till 30.000. Samtidigt byggs 5.500 nya lägenheter kring företagsområdet. Även servicen och kollektivtrafiken byggs ut.

Hornsberg ligger på nordvästra Kungsholmen i Stockholms innerstad utefter Lindhagensgatan mellan Drottningholmsvägen och Sankt Görans gatan. I nordväst gränsar det mot Ulvsundasjön och Karlbergskanalen.

Hornsberg kännetecknas framförallt av sitt unika kommunikationsläge i Stockholmsregionen, mitt i korsningen av E 4/20 och innerstaden. Essingeleden går rakt igenom Hornsberg och ger området extremt hög tillgänglighet för transporter med bil. För kollektivtrafiken finns tre T-banestationer och flera busslinjer i området.

Historik

Hornsberg - en historisk tillbakablick

Hornsberg är en del av stadsdelen Stadshagen på Kungsholmen. Namnet Hornsberg härstammar från mitten av 1600-talet då "ängen på Munklägret västerst vid sjön" donerades till fältmarskalk och riksråd Gustaf Horn. Horn lät bygga ett slott efter förebild av bla Riddarhuset (arkitekt var Jean de la Vallée) och godset brukades som förnäm malmgård.

På 1700-talet ägdes slottet av rika handelsmän som startade olika fabriker såsom sockerbruk och bomullsindustrier. Byggnaderna revs i slutet av 1800-talet för att ge plats åt ett bryggeri, Stora Bryggeriet. Som idag varsamt renoverats av Octapharma.

Stadshagen i övrigt var länge en ödslig utkant men också en lantlig idyll med bondgårdar och ett av Stockholms äldsta och största koloniområden. Dagens kvartersnamn tex Lyckan, Lustgården och Paradiset har sin bakgrund i de gamla koloniträdgårdarna.

Områdets nuvarande bebyggelse påbörjades i början av 1960-talet och efter bryggerinäringen har bl a en rad läkemedelsföretag varit etablerade i området, idag håller Octaphama och Biovitrum som bekant till här.

Go to top