Dagens Industris seminarium Världen 2018.

Onsdagen den 17 januari hölls seminariet Världen 2018 på Grand Hotel med ett imponerande antal prominenta deltagare. Vi var 360 personer i publiken som fick lyssna till två ministrar, Ericssons forskningschef, utrikeskorrespondenten på The Economist, tre IT-entreprenörer från de baltiska länderna, chefen för Nasdaq i Stockholm, biträdande finansborgarrådet i Stockholm, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Dagens industris korrespondent i Silicon Valley på direktlinje från Kalifornien och många fler. Vi fick lära oss om IT-säkerhet, andra länders syn på Sverige och om framtiden. Man var ganska överens om att 2018 bör bli ett bra år. Konjunkturtoppen är inte nådd ännu. Nedan några korta referat från konferensen.

EU- och handelsminister Ann Linde.

Ann Linde målade upp en ljus bild av Sveriges situation som ett av de mest konkurrenskraftiga länderna i världen. Vår export till EU växte med 14% förra året men exporten till Kina växte med 50% men vi borde kunna exportera mer. Sverige är den sjätte största bidragsgivaren till FN och svarar därmed för 1% av FNs budget, men FN köper bara 0,01% från Sverige. America first har hindrat en del affärer. EU vill skapa en digital inre marknad men många länder tvekar till att dataflödena skall få fritt spelrum. Sverige måste ta ledningen i digitaliseringsracet. England svarar för 7% av både vår export och import och det vill vi behålla även efter Brexit. Men hur sade inte Ann Linde. Angående Kinas eventuella investering i hamnen i Lysekil sade Ann Linde att lagarna kan komma att förändras. Men hur sade hon inte.

Generaldirektör Annika Rembe från Svenska Institutet.

Sverige har 0,14% av världens befolkning och vi är som en mycket liten stat beroende av ett gott omdöme i övriga länder. Och Sverige ligger bra till. Annika Rembe visade ett tiotal olika index över världens länder och Sverige var bland de fem eller tio bästa i alla indexen. Trumps uttalande Last night in Sweden gav överlägset flest artiklar i pressen över hela världen. Ironiskt nog fick alla talare fotoboken Last night in Sweden som visar vad som händer under en dag i Sverige, för det mesta lugnt och stillsamt för det mesta i familjemiljö.

 

20180117 IMG 1628 2

Magnus Kempe, Director Retail & Finance på Kairos Future.

Magnus försökte i en rasande fart att förklara blockchain-tekniken där bland annat Bitcoin är ett exempel. Finansiella transaktionskostnader är mycket stora i världen, 70% av BNP, och de kan sänkas drastiskt med blockchain. Det gäller att skapa digitala original och digitala underskrifter och det görs med hjälp av Scrive, ett svenskt bolag. För att tekniken skall slå igenom behövs en del lagändringar. På gång att utnyttja tekniken är fastighetskontrakt, bokföring och bolån. Den som är mer intresserad kan studera bilden ovan som Magnus visade.

20180117 IMG 1630 2

Alasdair Ross Editor, The Economist Intelligence Unit

Alasdair Roos är en rolig man och framhöll bland annat att Japans kejsare kommer att avgå mot slutet av detta år. Han kommenterade detta med att fler borde fundera på att göra detsamma. Under 2018 kommer Kina att bromsa in till 6% BNP-ökning medan Indien ångar på med 8% och skulle antagligen nå ännu högre men den medelklass som finns där är fortfarande för fattig. 2018 blir ett återhämtningens år för Europa. USA kommer att fortsätta på nuvarande nivå men kommer att mattas av under 2019-2020. Robotisering kommer. År 2026 kör robotar lastbilar, år 2050 skriver de ledare i NY Times och år 2140 sköter de produktionen helt och hållet.

Paneldebatt om trender.

I panelen ingick Katarina Lundahl, samhällspolitisk chef på Unionen, Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, Lauri Rosendahl VD på Nasdaq och Stefan Hansson, biträdande finansborgarråd i Stockholm.

Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, önskar att Riksbanken verkligen börjar höja räntan under 2018. Anna framhöll också att om nu bostadsbyggandet börjar minska så kommer vi snart att få ökande problem i Stockholm. Lauri Rosenthal, VD på Nasdaq, sade att 2018 blir minst lika bra som 2017. Vi har en globalt synkroniserad tillväxt vilket är mycket ovanligt. Senast vi hade det var 2006. Vi kan leva med en viss politisk turbulens. Men vi måste förstå att vi alla är dopade (av den låga räntan). Statsskulderna ute i Europa är för höga, därför behöver fler år med god ekonomisk utveckling. En skuldkris kan komma i Kina.

New Nordic.

Deltagare var Adam Rang, Estlands e-Residency program, Aurelija Petrauskyte, Transfergo och Davis Krastins, Aerones.

Detta var ett nytt begrepp bestående av de baltiska staterna. De tre representerade start-up-aktiviteterna i de baltiska länderna som bland annat handlar om förbilligade pengatransaktioner och drönare som tvättar vindkraftverk, släcker bränder och putsar fönster. New Nordic vill visa att de kan något, att vi är mer lika än olika. En fördel för dessa små länder är att de är snabba på att anpassa lagarna, t ex för tester av nya produkter.

Silicon Valley.

Andreas Cervenka är Dagens Industris man i Silicon Valley. Han konstaterade att livet i Silikon Valley domineras av de stora IT-bolagen. Men de har fått dåligt rykte, speciellt under 2017, då t ex Facebook har fått problem med trovärdigheten och vad som publiceras på sidorna. Man skäms. I Facebook och Google är det vi människor som är både kunden och produkten. Genom att allt vi gör registreras så vet företagen vilka intressen vi har och kan styra informationen, dvs reklamen, till oss. Det finns sju dominerande molnverksamheter i världen, fyra i USA, två i Kina och ett i Indien. IT-bolagen har blivit system viktiga, som bankerna, de får inte gå omkull. Makten i USA har förskjutits från Wall Street till Silicon Valley.

Cyberhotet.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på IIS.

IIS = Internetstiftelsen i Sverige. De ansvarar för domännamnen .se och .nu. Anne-Marie pratade om hur dåliga vi är på att skydda våra lösenord och vi har för enkla lösenord. Hur gör hon själv då. Hon använder en lösenordsgenerator på nätet som väljer lösenordet och sedan sparar hon det i sin egen lösenordsbank på nätet.

Önskelista-Sverige efter valet.

Therese Guovelin, förste vice ordf LO, Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, Lena Apler, grundare och styrelseordf i Collector Bank.

Uttalanden utan någon ordning.

Ny översyn av skattesystemet kommer. Fastighetsskatten ökar kanske. Optionsprogrammen utvecklas. Ingen tror på ett högre totalt skattetryck. Instegsjobb kommer. Nya regler för invandring, vi kan inte ha samma regler för IT-personer och bärplockare. Dieselbilar kommer kanske att förbjudas. Omställningstakten för ändrad energianvändning och större miljöhänsyn kommer att öka därför att företagen vill det av konkurrensskäl. Under nästa mandatperiod sker stora förändringar.

Kultur i affärslivet.

Jan Gradvall intervjuades.

Jan poängterade hur viktigt det kan vara med kultur i affärsumgänget. Han berättade att i Frankrike så drar fransmännen lott och den som förlorar får gå ut och äta middag med svenskarna. Svenskarna är tråkiga, vill bara prata golf och pengar.

5G är bara början.

Sara Mazur, forskningschef på Ericsson.

Idag har vi 7,5 mdr mobilabonnemang, år 2022 9mdr och 2023 30 mdr. 5G kommer 2020. 5G är nödvändigt för självkörande bilar och för avancerad maskinkommunikation. All kommunikation kommer att vara omedelbar, skall bilen bromsas måste det ske på en bråkdel av en sekund, inte efter en sekund för då smäller det.

Håkan Rosander

Go to top