Årets lokala industriföretag blev vår medlem Wasa Grafiska AB. Vi säger stort grattis till VD Stefan Ekblom och hans medarbetare.
Vid en prisceremoni i Ängby kyrkas församlingshem utsågs årets lokala företag för år 2024 i fyra kategorier:
• Årets lokala innovativa företag, prisutdelare var ALMI
• Årets lokala trygghetsskapande företag, prisutdelare var Bromma stadsdelsförvaltning
• Årets lokala företag med själ och hjärta, prisutdelare var Bromma församling
• Årets lokala industriföretag, prisutdelare var Bromma-Ulvsunda Företagsgrupp.
Ett 70-tal personer var på plats i konferenslokalen i Ängbykyrkan för att ta del av prisceremonin.
I år var totalt 34 företag nominerade, i fyra olika kategorier. Några av dem hade nominerats flera gånger. Totalt hade hela 501 nomineringar kommit in, vilket kvällens moderator Mats Falck konstaterade var ett historiskt rekord för hela tävlingen.
Två av föregående års vinnare, Abrahamsbergs café och Osofina intervjuades. Bromma stadsdelsdirektör Susanna Halldin Olsson och stadsdelsnämndens ordförande Johan Heinonen informerade om vad som är på gång i Bromma.
Därefter var det dags för prisutdelning. Första kategorin var Årets innovativa företag, och priset vanns av Smakverkstan Bryggeri. Det är ett nanobryggeri kombinerat med pub. Verksamheten drivs av Brommaborna Stefan och Annika Söder, i källaren i deras hem på Rimmargatan 16. Priset delades ut av Almi som är ett statligt och regionalt företag som erbjuder rådgivning till små och medelstora företag.
Paret är på resande fot och därför fick vännen Leif kliva upp på scenen i deras ställe och motta priset.
Nästa pris var en check på 10 000 kronor hos Ulvsunda bank. När representanter från Bromma-Ulvsunda Företagsgrupp ropade ut vinnaren stod det klart att tryckeriet och familjeföretaget Wasa Grafiska AB vunnit priset som Årets lokala industriföretag 2024 i Bromma.
”Vad är ni bäst på?”, frågade konferencier Mats Falck, redaktör på lokaltidningen Bättre stadsdel.
– Vi gör allt med top notch-kvalitet. Vår stora grej är bra kundkontakt. Hos oss blir man väl bemött oavsett om det handlar om att trycka 500 kuvert eller om man vill beställa nåt jättestort, löd svaret från VD:n Stefan Ekblom.
Årets lokala företagare med själ och hjärta var nästa pris att delas ut. Inför presentationen av vinnaren berättade kyrkoherden Torbjörn Gustafsson att priset riktar sig till de företag som vill göra samhället och världen lite bättre.
Blackebergsbaserade Bio Kaskad, som drivs av kulturföreningen OffStockholm, blev vinnare av denna kategori.
– Vi strävar efter att visa så mycket kvalitetsfilm som möjligt, som de gör på Grand, Victoria och Zita inne i stan. Vi får ofta höra numera, att Brommaborna behöver inte längre åka dit utan de kan se dessa filmer hos oss, sade deras verksamhetschef Maciek Van de Graaf efter att ha fått motta priset.
Tolga Sahin, butikschef och Eva Flodin, handlare och vd på Ica Nära Annedal.
Årets lokala trygghetsskapande företag pris vanns av Ica Nära Annedal, som tilldelades en check på 10 000 kr.
– Tack så hemskt mycket, väldigt roligt. Jag trodde aldrig att vi skulle stå här och få ta emot pris. Det här är ett pris till oss i butiken, men också till alla i Annedal som är så fina kunder, som stöttar oss och som vi är trygga med, sade VD:n Eva Flodin.
Annedal och Mariehäll är som en enda liten by där vi tar hand om varandra. Vi upplever en stor trygghet och samhörighet i den här lilla byn. Det här priset är till våra kunder, ett pris som de boende i Annedal ska få ta del av, sade Eva Flodin.
Årets hederspris gick till populära Ferm bageri, som Gavin Newton och Rakel Edlund Wiener driver i ett gammalt garage på Grundtvigsgatan nära Ängby Södra BP. Båda har en stor passion för bröd och bakning.
Under kvällen fick även två framtidslöften inom företagsamhet, i form av Caroline och Maja från Bromma gymnasium, presentera sin affärsidé. Just nu driver de UF-företaget Hoodie Collective UF, som säljer hoodies med Brommatryck.
Kvällen avslutades med att kyrkans barnkör sjöng för oss.
Detta mejl har försenats pga tekniska problem med vår hemsida och vår mejlfunktion. Vi ber om ursäkt för det.
Varma hälsningar
Håkan Rosander
ordförande i Bromma-Ulvsunda Företagsgrupp
Text och bilder har i stor utsträckning hämtats från Bättre Stadsdel som är en engagerad part i projektet ÅRETS LOKALA FÖRETAGARE. Redaktör Jim Smith Rehström. Foto: Johan Skaneby. Foto av barnkören och översiktsbilden: Håkan Rosander.
Fredagen den 24 november 2023 var det prisutdelning till årets företag i Bromma i fem olika kategorier. Tävlingen arrangerades i år i tre stadsdelar Hägersten-Älvsjö, Hässelby Vällingby och Bromma. Arrangör är tidningen Bättre Stadsdel i samarbete med de olika företagsgrupperna i stadsdelarna och med respektive stadsdelsförvaltning. Prisutdelningen till Brommaföretagen ägde rum i Bromma Blocks.
Två av våra medlemmar i Bromma-Ulvsunda Företagsgrupp vann pris, Castellum och Svenska Hus.
“Vår vinnare av Årets Nyföretagare har visat att kreativitet och vi-känsla går hand i hand. De har vuxit och utvecklats sedan start och kvalitén av yppersta klass är ständigt närvarande. De erbjuder en familjär plats, ett andra hem för lokalborna att återkomma till där vänliga leenden alltid erbjuds”
Prisutdelare var Stockholm Business Region.
Med hög kvalitet och flexibilitet i utbud och service, har denna entreprenör lyckats hantera både pandemi och vikande kundunderlag för att fortsatt vara en uppskattad mötesplats på Brommaplan”
Prisutdelare var Almi.
“Det som gör denna företagare extra speciell är den inkännande personalen som arbetar där. Med en dedikation till att skapa en positiv och personlig shoppingupplevelse, är teamet hos denna företagare expert på att hjälpa kunder att hitta kläder som passar deras unika kroppstyper och stilar.
Det är en verklig familjekär känsla där Mamma och dotter tillsammans driver butiken, vilket ger en varm och inbjudande atmosfär. Denna dynamiska duo har inte bara skapat en plats där kunderna kan hitta det senaste inom mode, utan också en plats där varje individ får personlig uppmärksamhet och hjälp”
Prisutdelare var Företagarna.
”På kort tid har vinnaren lyckats skapa ett mer levande Alvik. Vinnaren främjar inkludering genom att öppna dörrar genom prao och lärlingsplatser för unga stockholmare som annars kanske skulle ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Förutom att leverera hantverksmässiga produkter av hög kvalitet så erbjuder man även quizkvällar och afterwork.
Prisutdelare var Arbetsmarknadsförvaltningen Integrationspakten.
“Har framstående samverkan med olika aktörer i stadsdelsområdet, visar vilja att hitta lösningar och inspirerar till aktivt deltagande i trygghetsarbetet. Är lyhörda och lösningsorienterade och bidrar till att ta fram och utföra trygghetsskapande åtgärder i den fysiska miljön. Enastående engagemang där företagen gemensamt under hösten startat en referensgrupp som arbetar för ökad trivsel och trygghet i Ulvsunda ”
På bilden Filip Eriksson från Svenska Hus och Gabriella Perenkrantz från Castellum.
Prisutdelare var Bromma stadsdelsförvaltning.
Fyra glada arrangörer av tävlingen Bengt Jansson från VHV Företagsgrupp i Hässelby Vällingby, Kent Andersson Liljeholmens Företagsgrupp, Håkan Rosander från Bromma-Ulvsunda Företagsgrupp och Mats Falck från Bättre stadsdel.
Foto: Alexander Farnsworth.
Torsdagen den 9 november invigdes en ny elegant bilanläggning i Ulvsunda med adressen Ulvsundavägen 106 A. Här låg för några år sedan Elgiganten. Åker man upp för den gamla gångbanan inne i byggnaden hamnar man idag på ett stort inomhustorg fullt med eleganta Ford-bilar. Invigningen förrättades idag under pompa och ståt inför 150 gäster som bjöds på en välsmakande lunchbuffé.
I markplanet finns en modern topputrustad bilverkstad med elva serviceplatser och en helautomatiserad reservdelsrobot.
Nedan syns i mitten platschefen Fredrik Lindblom.
Vi önskar Fredrik och hans personal välkomna till Ulvsunda och lycka till med affärerna!
Hedins är naturligtvis medlemmar i Bromma-Ulvsunda Företagsgrupp.
I år deltar Bromma-Ulvsunda Företagsgrupp i tävlingen att utse årets lokala företag. Förra året testades detta arrangemang i Liljeholmen och i år deltar aven Hässelby-Vällingby och Bromma stadsdelar. Årets företagare delas ut i fem kategorier som presenteras nedan.
Foto: Prisutdelning 2022 i Liljeholmen.
Nu öppnar nomineringsperioden i utmärkelsen Årets lokala företag 2023!
Företag verksamma i området kan nomineras i fem kategorier i Årets Lokala Företag. Inom varje kategori utser juryn en vinnare.
1. Årets lokala nyföretag (Jury: Stockholms Business Region)
2. Årets lokala innovativa företag (Jury: ALMI)
3. Årets lokala trygghetsskapande företag (Jury: Bromma stadsdelsförvaltning)
4. Årets lokala inkluderande företag (Jury: Arbetsmarknadsförvaltningen, Stockholms stad)
5. Årets lokala företagare (Jury: Företagarna Stockholm)
För att bli nominerad ska både allmänna och särskilda kriterier uppfyllas. Sista dagen att nominera är den 29 oktober.
Prisutdelningen sker i samband med en mingelmässa i Bromma Blocks den 24 november.
På webbsidan för Årets Lokala företag kan du läsa mer, skicka in nomineringar och anmäla dig till evenemanget.
Sprid gärna inbjudan vidare!
Årets lokala företag 2023 – Bromma (battrestadsdel.se)
Årets Lokala Företag är en utmärkelse som arrangeras av Företagsgrupperna i Liljeholmen, Bromma-Ulvsunda och Vinsta-Hässelby-Vällingby, lokala nyhetssajten Bättre stadsdel och de lokala stadsdelsförvaltningarna i Hägersten-Älvsjö, Bromma och Hässelby-Vällingby.
Vi har från företagsgruppens sida vid flera tillfällen påpekat att det är skräpigt i vårt område. Efter semestrarna i början på augusti fick vi en signal från en av de stora fastighetsägarna, Castellum, som beklagade skräpet som låg bredvid deras fastighet. Castellum hade också påtalat detta till Stockholms stad. BUF blev då mer aktiva angående just denna plats och det fick ett ganska snabbt resultat.
Men vi har fler ställen att åtgärda. Under tvärbanans bro finns det både en stor skräphög och enkla bosättningar. Dessa skall vi också få bort. Tillsammans med Bromma stadsdel har vi nu bildat en arbetsgrupp som skall se till att skräpet försvinner och att vi ökar trevnaden i Ulvsunda. Området skall leva kvar länge och företagsamheten kommer inom de närmaste åren dessutom att utvidgas med flera nya verksamheter i Riksby som vi berättade om för några dagar sedan.
Detta är unikt i Stockholms stad. Det skapas ny mark för företag. Det vanligaste är att företagen rivs för att ge plats för bostäder. I Riksby gör företagen dubbel nytta. Företagslokalerna blir ett bullerskydd mot flyget på Bromma flygplats.
På bilden syns Lillsjön nere i högerhörnet och Ulvsunda nuvarande företagsområde i det övre högerhörnet.
Det förslag som nu är ute på granskning hittar ni här. Granskning innebär att det är sista chansen som vi har att yttra oss om planen.
Planen är mycket positiv för att utveckla företagsamheten i Ulvsunda. För att det skall fungera bra för företagen måste kommunikationerna till och från området vara smidiga. In- och utfarterna sker mot Kvarnbäcksvägen, som redan idag är överbelastad med trafik. I det förslag som stadsbyggnadskontoret har utarbetat säger man tydligt att man kommer att satsa på kollektivtrafiken och gång- och cykelvägar. Bilarna tas det ingen hänsyn till. Det får bli som det blir. Detta har vi redan tidigare varit kritiska till i vårt remissvar. Vi tycker att man skall förlänga infartsfilerna till Riksby från både väster och öster. Detta innebär att vägen måste breddas. Detta kan göras genom att man tar en del marken mot Lillsjön. Vi tycker också att man skulle skapa en gång- och cykelväg över Kvarnberget och över Ulvsundavägen för att boende och personal skall kunna nå Tvärbanan på ett smidigt sätt.
Vi kommer att inom några dagar skicka ett nytt förslag till remissvar till våra medlemmar.
Alla medlemmar är välkomna att skicka synpunkter till oss i Bromma-Ulvsunda Företagsgrupp. Skicka dem till: info@brommaforetagsgrupp.se
Hälsningar
Håkan Rosander
ordförande
070-577 7019
Många företagare hade slutit upp till Stockholms stads dialogmöte med informations- och idéutbyte. Vi fick information om de bygg- och trafikprojekt som pågår i vårt område. Informationen som gavs på mötet kommer att distribueras till medlemmarna via mejl. Vi fick också tillfälle att ställa frågor och framföra våra önskemål. I början på november presenteras stadens nya budget och kan då kan vi se vad den nya majoriteten i stadshuset tycker är viktigt för företagandet. Detta återkommer vi till då.
Efter mötet följde ett livligt mingel då vi kunde ta upp våra egna problem och idéer direkt med de ansvariga tjänstemännen på exploateringskontoret, stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret, stadsdelsförvaltningen i Bromma och näringslivskontoret Stockholm Business Region.
Ett högintressant projekt som visades på mötet gällde Riksby 1 som kommer att förändra området där Plantagen, Byggmax och bågskyttebanan finns idag. Ett nytt område med 145 000 kvm för företag och 1 200 nya bostäder. Vi har tidigare från föreningen i vårt remissvar om denna plan påpekat att trafikplaneringen vid infarterna till Riksby 1 måste ses över. Längre infartsfielr behövs till området för att inte stoppa upp trafiken på Kvarnbäcksvägen. I december månad får vi se om man har tagit hänsyn till detta.
Tvärbanan blir helt utbyggd 18 km lång med 25 hållplatser som går genom fem kommuner. 180 000 resor kommer att göras varje vardag på den färdiga banan. Det blir en viktig kommunikationsled som knyter ihop flera företagsområden och flera bostadsområden. Den spårbundna trafiken kännetecknas av god framkomlighet och hög trafiksäkerhet då de allra flesta korsningar med annan trafik är planskilda.
Vi fick se filmer på byggtekniken bland annat vid korsningen med Bällstavägen där det förgjutna tunnelvalvet sköts på plats som en stor legobit. Bällstavägen var bara avstängd i en vecka.
Planen nu är att Tvärbanan kommer att öppna till Norra Ursvik under år 2024 och vara helt klar till Helenelund under år 2025.
Karolina och Anna gjorde oss också uppmärksamma på konstverket under Tvärbanan vid infarten till ICA-garaget. Konstnären Rebecka Bebben Andersson illustrerar berättelser om den aktuella platsen på Teknikhuset.
Håkan Rosander
070-577 7019
Joakim Burén från NCC, som äger Hangar 5, hälsade oss välkomna och informerade om den 50 000 kvm stora byggnaden. Det finns 5 000 kvm lediga kontorsytor bland annat i den eleganta runda byggnaden. Därifrån har man också en fin utsikt. Hyresgäster idag är bland annat ICA Maxi Storhandel, Quick Office, SATS, BIZ Apartments, Sharp, BRA och XXL. Byggherreforumet Brommastaden består i dagsläget av fastighetsägarna NCC, CBRE GI samt Swedavia. Fler fastighetsägare i Ulvsunda är välkomna att deltaga i forumet. Naturligtvis är byggnaden en grön byggnad som utnyttjar smarta lösningar för att vara så klimatsmart som det bara går.
Ett problem återstår att lösa. Det gäller infarterna till flygplatsen och hela Bromma Blocks-området. Tillsammans med Stockholms stad håller man på med olika förslag som kommer att gynna oss alla i Ulvsunda.
Nedan utsikt från runda rummet.
Tillsammans med polisen och stadens tjänstemän gjordes en trygghetspromenad i Ulvsunda företagsområde den 6 maj 2022. Skrotbilar och skräp rapporterades. Staden tar hand om skräp på stadens mark, dvs gator, trottoarer och parkmark. Men det finns även skräp på fastighetsägarnas mark som dessa måste ta bort. Vi rapporterar problemen till berörda parter.
Fredagen den 25 mars hade vi årsmöte i vår förening. Själva årsmötet löpte på smidigt som vanligt. Protokollet skickas ut till medlemmarna och det kan också läsas på vår hemsida.
Vi hade fina gäster från Stockholms stad som informerade om stadens planer för området. Läs mer nedan om detta. De planer som presenterades finns som bilaga till denna nyhet och finns också på vår hemsida under OM OSS > Dokument> Projekt.
Hur skall företagen skydda sig och sin personal mot brottslighet? Det var frågan som gällde på föreningens möte om säkerheten i Ulvsunda. Som experter och rådgivare hade vi Maria Östman, som är trygghets- och säkerhetssamordnare på stadsdelsförvaltningen i Bromma, kommunpolisen Tomas Gramén, Dan Stalenhag från Rapid Säkerhet och Ove Viktor från Stanley Security. De båda bolagen Rapid Säkerhet och Stanley Security är medlemmar i Bromma-Ulvsunda Företagsgrupp.
Det aktuella läget i Ulvsunda beskrevs av experterna som relativt lugnt jämfört med många andra delar av Stockholm. Vi har inte några kriminella gäng som härjar i vårt område. Det vanligaste brottet i Bromma är tillgreppsbrott, dvs att folk stjäl av varandra. På Bromma Blocks parkering stjäls det ur bilar varje dag. Lägenhetsinbrott och villainbrott ligger på ungefär samma nivå som på andra platser. Oroliga platser är Brommaplan och Mariehäll. Personer sover i bilar på platser där de inte får stå. Vanligt är att katalysatorer på Prius-bilar stjäls liksom Grythyttans trädgårdsmöbler.
Rapid Säkerhet, Dan Stalenhag, dan.stalenhag@rapidsakerhet.se, 070-943 9314
Stanley Security, Ove Viktor, ove.viktor@sbdinc.com, 070-234 96 86
Trygghets- och säkerhetssamordnare, Maria Östman, maria.ostman@stockholm.se,
08-5080 7491
Kommunpolis, Tomas Gramén, tomas.gramen@polisen.se
Hälsningar
Håkan Rosander
070-577 7019
Bilden ovan är från det gamla flygtornet på Bromma flygplats som några av oss besökte igår. Vi medlemmar som samlats, tyvärr bara åtta personer, fick information om Swedavia, flygbolaget BRA och om Tvärbanan.
Under pandemins värsta period försvann 99% av passagerarna från Bromma flygplats. Man har nu hämtat sig något och ligger på 50 %av nivån före pandemin. Under år 2122 prognostiserar man att nå upp till 70% vilket innebär 149 000 flygrörelser för affärsflyget och 135 000 för affärsflyget. På flygplatsen fanns före pandemin 250 personer anställda av Swedavia. Nästan alla sades upp under 2020 och nu är man 100 anställda.
Under de senaste fem åren har 1,7 mdkr investerats i flygplatsen och under de kommande åren kommer många av byggnaderna att rustas upp. Flera byggnader är kulturminnesmärkta. Bromma flygplats är en mycket modern flygplats och ligger i framkant vad det gäller teknisk utrustning, som har imponerat på utländska flygexperter. Bland annat finns det sensorer i den 1,7 km långa landningsbanan, som känner av temperatur och fuktighet, så att man kan anpassa t ex halkbekämpning på rätt ställen. I april överraskades alla av att regeringen tillsatte en utredning angående flyttning av trafiken till Arlanda och nedläggning av Bromma. Riksdagen sade dock nej till regeringens förslag om nedläggning nu under hösten. Verksamheten vid flygplatsen går nu vidare som vanligt.
Swedavias verksamhet är idag fossilfri.
Det är fortfarande problem med gnistbildningen på kontaktledningen. Vid frost på ledningen bildas gnistorna och de kan störa radiokommunikationen med flygplanen. Nu pågår ett arbete med att lägga en värmande kabel ovanpå kontaktledningen, som skall hålla frosten borta. Dessutom har ett sju meter högt stängsel satts upp utmed Tvärbanan för att ta bort störningarna. Nu hoppas man på en start för Tvärbanan den 13 december i år, ett år försenad.
BRA har haft många namn under de 75 år som bolaget har funnits. Det startade som Braathen och under en period hette bolaget Malmö Aviation. Då pandemin bröt ut hade man 1 200 anställda. Alla utom åtta sades upp under 2020. Den 12 maj i år startade man upp flygtrafiken igen med fyra plan, som nu har blivit tolv plan och i vår skall man få ytterligare sju nya plan. Strategin är att täcka in många rutter inom Sverige under 2021, lägga till flygningar till Norden under 2022 och under 2023 öppna fler baser på andra flygplatser.
BRA satsar mycket på punktlighet och hållbarhet. Man håller tiderna vid 92% av flygningarna och planerar att vara klimatneutrala år 2030. Då skall man flyga med 100% biobränsle. Våren 2022 kommer man att testa att flyga med de nya planen, ATR 72-600, med 100% biobränsle. Idag kan resenärerna välja att åka med biobränsle genom att betala 300 kr extra per biljett. Man gör då en utsläppskompensation för extrapengarna. El-plan för 19 passagerare kommer att testas år 2024. BRA har gjort flera klimataktiviteter och fått mycket god respons - i utländsk media. Svensk media har inte skrivit om detta och visat ett mycket svalt intresse för att delta på klimatövningarna. Miljöpartiet har lyckats skrämma upp befolkningen med att flyg är skamligt och inget vi skall ägna oss åt. Hur skall vi då förflytta oss långa sträckor på rimlig tid? Det kravet kommer att finnas kvar om än kanske i mindre omfattning är tidigare.
40% av resenärerna är idag statligt och kommunalt anställda. En verksamhet som vuxit under pandemin är charter för idrottsmän och andra organisationer.
Ett stort tack till Gunnar Boijsen på Swedavia, Martin Ekenborn på BRA och Christian Mattsson som informerade om Tvärbanan.
Håkan Rosander
070-577 7019
FGS och SVN hälsar dig som företagare välkommen till Introduktion till hållbarhet och hållbar verksamhetsutveckling
I dag talar alla om hållbara företag och hållbar verksamhetsutveckling för att våra företag skall kunna överleva. Vad betyder det för mig och mitt företag? Det är ämnet då Företagsgrupperna Stockholm (FGS) och Social Venture Network (SVN) bjuder in till ett digitalt seminarium den 24 november klockan 16.00-17.00.
Anmälan via länk här.
Välkomna!
Företagsgrupperna Stockholm (FGS) är en paraplyorganisation för företagsgrupperna i Stockholmsregionen. Se www.fgs.nu
Social Venture Network (SVN) är ett företagsnätverk som arbetar med långsiktig hållbarhet i affärer och verksamheter enligt FN:s agenda 20230. Se www.svnsweden.se
Den 19 mars 2021 hade vi årsmöte i föreningen. Förutom de stadgeenliga årsmötesförhandlingarna hade vi besök av Tua Sandberg från stadsbyggnadskontoret som redovisade de byggprojekt som är på gång i Ulvsunda. Se Tuas presentation och protokollet från årsmötesförhandlingarna nedan.
Till årsmötet kommer finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och från Stockholm Business Region kommer VD Staffan Ingvarsson, Hans Aspgren tf VD för Invest Stockholm och avdelningschef Julika Lamberth.
Staffan Ingvarsson, Hans Aspgren och Julika Lamberth
Har du frågor till talarna får du gärna skicka in dem i förväg så skall vi se till att de kan ge ordentliga svar.
Vi kommer också att ha ett stadgeenligt årsmöte.
Handlingar till mötet kommer att skickas ut inom några dagar.
Tidpunkt: 15 april 2021 klockan 16.00-17.00
Anmäl ditt deltagande till: info@fgs.nu
ZOOM-möte med följande länk:
https://us02web.zoom.us/j/84294608292?pwd=U2thMHBpc0F6dnNXUlIxTFdpalRSUT09
Meeting ID: 842 9460 8292
Passcode: 571174
Om du vill delta via telefon:
+46 8 4468 2488 Sweden
+46 8 5016 3827 Sweden
Meeting ID: 842 9460 8292
Passcode: 571174
Mycket välkommen till årsmötet!
Kent Andersson
ordförande
Det sade flygplatschefen Mona Glans vid vårt medlemsmöte fredagen den 19 feb 2021. Flgplatsen har tidigare haft 50% affärsresenärer och 50% privatresenärer. Efter pandemin räknar man med att de privata resorna återkommer helt och hållet men bara hälften av affärsresorna. Digitala möten är naturligtvis orsaken till det minskade affärsresandet.
Detta fick vi lära oss: Bromma är terminal 1 i Stockholm Airport, terminal 2-5 finns på Arlanda. Bromma flygplats är en mycket modern flygplats. Man nådde 0-utsläpp av koldioxid i december 2020, man har det modernaste banljussystemet och har sensorer i landningsbanan som känner av när man skall vidta försiktighetsåtgärder.
Mona har också haft ett nära samarbete med parterna i Tvärbaneprojektet och kunde berätta att spårvägen är klar fram till flygplatsen men trafiken har inte kunnat starta än då det varit problem med att avisa ledningarna. Om det är frost på ledningarna slår blixtar ut och dessa stör radiotrafiken på flygplatsen. Förhoppningsvis är detta klart inom några veckor då också ICA öppnar sin nya butik i den nya Hangar 5.
Brommastaden är ett samarbetsprojekt mellan fastighetsägarna runt flygplatsen.
Hälsningar
Håkan Rosander
Idag gjorde vi en trygghets- och trivselpromenad i vårt område med deltagare från polisen och stadsdelsförvaltningen. Vi såg bland annat bilvrak och båthus förutom skräp och växtlighet där den inte skall vara. Stadsdelsförvaltningen lovar att åtgärda det som finns på stadens mark och sedan måste fastighetsägare och andra berörda göra sin del. Vi återkommer med vem som skall göra vad.
Vi har fått en ny rapport om Företagsklimatet i Stockholm. I den nyligen antagna Näringslivspolicyn för Stockholm sägs att vi skall ha Sveriges bästa företagsklimat år 2025. Enligt den nya rapporten ligger Stockholm under snittet för rikets kommuner på alla de områden som undersökningen mäter. Stockholm har alltså en lång väg att gå för att bli bäst. Det sammanfattande omdömet för Stockholm blir godtagbart. Undersökningen omfattar 264 företag.
Hälsningar
Håkan Rosander
Den 6 mars hade vi ett säkerhetsmöte i föreningen. Det var i samband med att vi höll årsmötet. Polisen Matti Rönnqvist informerade om brottsutvecklingen. Annica Persson, som är trygghetssamordnare på Bromma stadsdelsförvaltning informerade om den organisation och det arbete som görs från stadsdelens sida för att skapa en trygg miljö för oss medborgare. Fredrik Molin från Rapid Säkerhet berättade om sitt säkerhetsarbete i Ulvsunda.
Matti Rönnqvist rapporterade att antalet brott har gått ner något under 2019 jämfört med 2018 men att det totala antalet brott har legat runt 1000 stycken per år under de senaste fem åren. Vilka brott som begåtts och var inom området som de har ägt rum visade Matti Rönnqvist tydligt på sina bilder. Se länk nedan.
Annica Persson visade hur trygghetsarbetet är uppbyggt i stadsdelen med koncentration på hur det brottsförebyggande arbetet går till. Stadsdelen har ett nära samarbete med polisen och även andra organisationer som finns i Bromma. Bromma-Ulvsunda Företagsgrupp är en av dessa organisationer. Se länk nedan.
Fredrik Molin berättade om det väktararbete man gör i området och framför allt den områdesbevakning vi har. Att ha väktare koncentrerade på ett mindre geografiskt område under en stor del av nätterna är den effektivaste bevakning våra medlemmar kan ha. Då det gäller områdesbevakningen samarbetar Bromma-Ulvsunda Företagsgrupp med Rapid Säkerhet. Ett medlemskap i föreningen ger vissa rabatter hos Rapid Säkerhet.
Håkan Rosander