Till alla medlemmar i företagsgrupperna i Stockholm!

Välkommen att delta i ett digitalt seminarium om Svensk Handels säkerhetsapp.

Företagsgrupperna VHV, Liljeholmen och Bromma-Ulvsunda har redan idag säkerhetsgrupper inom Svensk Handels säkerhetsapp. I dessa grupper kan vi snabbt varna varandra om något otrevligt drabbar oss och minutsnabbt göra polisanmälningar. Den som har försökt att göra en polisanmälan vet att det kan ta tid. Appen kopplar direkt till polisen. För ökad säkerhet i ditt område bör du delta i dessa seminarier. Vi håller redan på att starta upp fler säkerhetsgrupper. Så fort en ny säkerhetsgrupp är uppstartad kommer du att få information. Anmäl dig då direkt. Se mer information om seminarierna nedan.

Välkommen!

Håkan Rosander, info@fgs.nu, 070-577 7019

 

 

 

 

Uppvaktning hos finansborgarrådet Anna König Jerlmyr den 20 juni 2022.

Från vänster på bilden Staffan Ingvarsson, VD på SBR (med ryggen mot kameran) Margareta Widholm från Farsta Företagsgrupp (delvis skymd), Jonas Nilsson från Årsta Partihallar, borgarrådssekreterare Daniel Carlsson-Mård, finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och Claes Lundqvist från Företagsgruppen Hornsberg. Foto: Håkan Rosander från Företagsgrupperna Stockholm.

FGS uppvaktar borgarråden i Stockholm för att rädda hotade företag och företagsområden.

De små och medelstora företagen i Stockholm lever i stor osäkerhet om att få finnas kvar och att få utvecklas. Det gäller framför allt i våra renodlade verksamhetsområden. Men även i övriga företagsområden utsätts företagen för avflyttningshot eller trakasserier i form av plötsligt avstängda gator utan föregående
information på kanaler, som når företagen. 

Näringslivspolicy och dialoger.

Vi ser positivt på att Stockholms stad år 2020 beslutade om en näringslivspolicy med ambitionen att Stockholms stad skall bli Sveriges bästa kommun för företagande år 2025. För att få en bättre förståelse för företagandet har staden startat en utbildning för tjänstemännen. Företagsdialogerna som nu har pågått i ett år har blivit en nystart i kommunikationen och stadens budget har tydliggjort flera uppdrag kring de renodlade verksamhetsområdena.

 

Hot mot företagen i Larsboda.

Det allvarligaste hotet gäller Larsboda verksamhetsområde i Farsta. Larsboda är ett av Stockholms tio renodlade verksamhetsområden där endast verksamheter av olika slag skall få förekomma. Bostäder får inte byggas. Allt enligt den Översiktsplan som Stockholms stad tog beslut om år 2018. I Larsboda har Stadsbyggnadskontoret föreslagit att en byggnad på fastigheten Sillö 5 skall omvandlas till 500 bostadslägenheter och en förskola. Bredvid den berörda fastigheten ligger Mathems nya anläggning där man kommer att göra 700 lastbilstransporter varje dag. Risken är stor att de boende kommer att känna sig störda av inte bara Mathems lastbilar utan också av andra företag som ligger granne med bostäderna. Företagarna är oroliga för att de inte kan finnas kvar i Larsboda. Den 25 augusti sammanträder Stadsbyggnadsnämnden nästa gång och då avgörs troligen frågan om Sillö 5.

 

Oroväckande attityd till företagandet.

Det som är oroväckande är den attityd till företagande som finns inom Stockholms stads administration, där det viktigaste tycks vara att bygga bostäder. Det kanske inte är så konstigt efter att politiker under många år har lovat att bygga bostäder och uppmanat Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret att hitta möjliga platser för bostadsbyggande. Det har resulterat i att företagens önskemål inte har fått den prioritet som de förtjänar. Detta är oroväckande då företagandet är grunden för vår välfärd.

De negativa attityderna till företagandet visar sig på flera sätt. Genom nya detaljplaner kan företagen inte vara kvar i sina lokaler. Detta gäller i flera företagsområden. Vi förstår att staden måste utvecklas men då måste vi ta hänsyn till de verksamheter och de boende som påverkas. I stadens planer tas det alltid stor hänsyn till de boende. I de konsekvensanalyser som görs i planerna nämns inte de konsekvenser som detta får för företagen.  

Årsta Partihallar behöver ordning och reda.

I det renodlade företagsområdet Årsta Partihallar finns det stora problem med att hålla ordning och reda inom området. Härifrån försörjs staden med frukt, grönsaker, fisk och blommor. Effektivitet, trygghet och hygien är viktigt. Det är sedan 1962 ett öppet område där vem som helst när som helst kan åka in och slänga skräp eller bedriva olaglig eller olovlig verksamhet. Så är det inte i partihallsområden i Europa. Det finns heller sedan strukturförändringarna på 90 talet ingen upplevd och tydlig huvudman för Årsta Partihallar. För att få en god ordning borde området stängslas in i tillräcklig omfattning och kontroll ordnas av dem som åker in och ut i området. Då kan också varje kvadratmeter i området planeras för verksamhetens behov, och ge möjligheter till utveckling liksom lösningar på t ex utrymme för avfallshantering. Det blir också tryggare för framväxande bostadsområden i närheten.

 

Idag är det sex olika förvaltningar i Stockholms stad som huvudsakligen är inblandade för skötsel och utveckling i Årsta Partihallar, ett tiotal fastighetsägare och ett hundratal företagare, utan tydlig samordning. Årsta Partihallar har tillsammans med Stockholm Business Region under flera års tid utrett frågan. I arbetet har alla de sex förvaltningarna deltagit, företagsgruppen samt de övriga förvaltningar och statliga myndigheter som berör området. Förhoppningsvis kommer detta ärende upp i kommunfullmäktige i höst med en lösning som håller över tid för området och skapar tillförsikt hos alla parter inför de kommande årtiondena, helt i enlighet med Översiktsplanens inriktning och utblick.

 

Uppvaktningar hos tre borgarråd.

I fallet med Sillö 5 ovan har FGS under de senaste veckorna gjort tre uppvaktningar hos berörda borgarråd. Joakim Larsson (m), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden, uppvaktades den 31 maj, Jan Valeskog (s) uppvaktades den 1 juni och den 20 juni uppvaktades finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (m). De intryck vi har fått vid dessa uppvaktningar är att moderaterna vill få en bred uppslutning bakom ett nej till bostäder i fastigheten Sillö 5. Jan Valeskog anser att varje företagsområde är unikt och därför bör behandlas från fall till fall utan att ta hänsyn vad som vi kommit överens om i Översiktsplanen. Och då undrar vi från företagen: Vad är det som gäller för företagen i Stockholm? Skall vi våga satsa på att etablera eller expandera företagen när det finns risk för att de inte får vara kvar?     

Håkan Rosander

Företagsgrupperna Stockholm

FGS bjuder in till ett digitalt seminarium om Sveriges försörjningsberedskap.

Mötet arrangeras av Stockholms Länsförbund För Krisberedskap.

Anmäl dig längre ner på sidan.

 

 

 

INBJUDAN LUNCHSEMINARIUM

Seminarier i samhällsberedskapens tjänst

Via Zoom

Torsdagen den 20 januari kl 12.00–12.45 (incheckning 11.50)
 

Klarar det offentliga och näringslivet försörjningsberedskapen?

Totalförsvarets planperiod för 2021-2025 innefattar bland annat den viktiga ambitionen att stärka och utveckla försörjningsberedskapen. Målsättningen är säker tillgång till mat, betalningsmedel, värme, el och transporter i händelse av kris eller krig.
I PANELEN

Möt våra kunniga medverkande och hör hur man ser på nuläget och vad som krävs för att stärka regionens beredskap:
 

Vilka möjligheter finns för att skapa ökad dialog kring krisberedskap mellan det offentliga och näringslivet i Stockholmsregionen?

Hur säkerställer vi ett större engagemang för detta nödvändiga samarbete ?

Vilka är svagheterna i dag och hur kan dessa utmaningar bäst tacklas?

Vad kan nationella aktörer göra för att understödja ökad försörjningsberedskap regionalt?
 
Boka på denna länk:
OBS! ZOOM länk finns på ditt bokningskvitto som skickas
till din angivna epost.

 
 
Varmt välkomna!
 

 
Ina Ununger, styrelseordförande

 
Stockholms Länsförbund För Krisberedskap (SLFK) är en regional samarbetsorganisation för krisberedskap.
Vi vill stödja samhällets aktörer och våra medlemmar.
Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden. 
Facebook
Website
Email
YouTube
LinkedIn
 



För våra medlemmar i regionen Stockholm


Ansvarig utgivare: Ina Ununger, Styrelseordförande SLFK
Redaktör : Richard Nyström, ledamot SLFKs styrelse


Our mailing address is:
kansliet@slfk.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 

 

                                   

 

FGS och SVN hälsar dig som företagare välkommen till Introduktion till hållbarhet och hållbar verksamhetsutveckling

 

I dag talar alla om hållbara företag och hållbar verksamhetsutveckling för att våra företag skall kunna överleva. Vad betyder det för mig och mitt företag? Det är ämnet då Företagsgrupperna Stockholm (FGS) och Social Venture Network (SVN) bjuder in till ett digitalt seminarium den 24 november klockan 16.00-17.00.

 

Anmälan via länk här. 

 

Välkomna!

 

Företagsgrupperna Stockholm (FGS) är en paraplyorganisation för företagsgrupperna i Stockholmsregionen. Se www.fgs.nu

Social Venture Network (SVN) är ett företagsnätverk som arbetar med långsiktig hållbarhet i affärer och verksamheter enligt FN:s agenda 20230. Se www.svnsweden.se

 

Stockholms stad beslutade i sin senaste Översiktsplan från år 2018 att tio verksamhetsområden i staden skall vara reserverade för företag och andra verksamheter, inte bostäder. Nu har staden planerat att bygga bostäder i två av dessa områden vilket innebär att befintliga företag kan tvingas flytta. Sådan är lagen. Blir de boende störda får företagen flytta. Många företagare har nu blivit mycket oroliga och undrar om man kan lita på vad staden har beslutat.

Vi har också upplevt att information från staden, angående t ex kommande gatuarbeten i våra företagsområden, saknas, vilket har förorsakat problem för leveranser och kunder till företagen.

Med anledning av detta har vi skrivit ett brev till finansborgarrådet Anna König Jerlmyr eftersom hon också är högste ansvarige politiker för näringslivet i Stockholm. 

Brevet bifogas detta mejl.

Hälsningar

Håkan Rosander

 

 

Bildresultat för anna könig
jerlmyr

 

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och Staffan Ingvarsson, VD i Stockholm Business Region, med flera från SBR, deltog i FGS årsmöte den 15 april. Det var ett välbesökt möte med 30 deltagare. Målet för Stockholms stad är att bli Sveriges bästa näringslivskommun år 2025. Anna König Jerlmyr sade att alla anställda i Stockholms stad skall arbeta för näringslivet och man skall känna till näringslivspolicyn. Idag har man lokala företagsdagar för tjänstemännen. Man skall också från stadens sida gynna mindre företag vid stadens upphandlingar. Den stora frågan för oss i Stockholms företagsområden är hur stadsplaneringen skall utformas. För närvarande finns två bostadsprojekt som direkt strider emot stadens Översiktsplan, som antogs år 2018. Enligt Anna König Jerlmyr säger borgarrådet Joakim Larsson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, att man tar hänsyn till företagen i planeringen.

Från FGS sida hävdade flera deltagare att i de två aktuella fallen tar man inte hänsyn till näringslivet. Byggs det en lägenhet inom ett företagsområde är det stor risk för framtida problem då man kan hävda att företagen låter, luktar eller kör med för stora lastbilar. De tio verksamhetsområden som finns definierade i Översiktsplanen är avsedda för företag och där får de bullra, lukta och transportera varor frekvent och i stora lastbilar. De andra cirka tjugo gamla industriområdena får blandas upp med bostäder enligt en överenskommelse under arbetet med Översiktsplanen.

Om planerna verkställs innebär det att man kör över företagsamheten i Stockholm och begränsar dess utveckling. I Översiktsplanen står det mycket tydligt vad som gäller: I renodlade verksamhetsområden kommer staden inte tillmötesgå enskilda aktörers önskemål om förändring av inriktning.

Staffan Ingvarsson presenterade arbetet med att nå målet år 2025. Stockholm Business Region skall utbilda stadens tjänstemän i näringslivsfrågor. Det görs en mängd att-göra-listor över de aktiviteter som måste genomföras. Staffan Ingvarsson kunde också informera om att man håller på att utarbeta en robottjänst för bygglovsärenden. Frågan är väl om vi vill ha en robot som bestämmer våra företags framtid.

Vi påpekade att det behövs tydligare linjer från politikerna till tjänstemännen när det gäller den strategiska inriktningen för stadens planering. Det fungerar inte att säga en sak i de politiskt fastställda planerna och sedan låta tjänstemännen agera emot dessa planer. Förtroendet för gjorda överenskommelser och förtroendet för politikerna raseras. Då vet ingen vad som gäller.

Håkan Rosander

Kallelse till årsmöte i Företagsgrupperna Stockholm (FGS).

Till årsmötet kommer finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och från Stockholm Business Region kommer VD Staffan Ingvarsson, Hans Aspgren tf VD för Invest Stockholm och avdelningschef Julika Lamberth.

 

Hur skall Stockholm bli bästa kommun för företagare år 2025?

Anna König Jerlmyr

 Bildresultat för anna könig jerlmyr

 

Stockholms Näringslivspolicy och ansvarsfördelningen inom staden.

Staffan IngvarssonHans Aspgren och Julika Lamberth 

 Picture of Staffan Ingvarsson, CEOPicture of Hans Aspgren, Acting CEOPicture of Julika Lamberth, Head of Business and Development

Har du frågor till talarna får du gärna skicka in dem i förväg så skall vi se till att de kan ge ordentliga svar.

Vi kommer också att ha ett stadgeenligt årsmöte.

Handlingar till mötet kommer att skickas ut inom några dagar.

 

Tidpunkt: 15 april 2021 klockan 16.00-17.00

Anmäl ditt deltagande till: info@fgs.nu

ZOOM-möte med följande länk:


https://us02web.zoom.us/j/84294608292?pwd=U2thMHBpc0F6dnNXUlIxTFdpalRSUT09

Meeting ID: 842 9460 8292
Passcode: 571174

Om du vill delta via telefon:
+46 8 4468 2488 Sweden
+46 8 5016 3827 Sweden

Meeting ID: 842 9460 8292
Passcode: 571174

Mycket välkommen till årsmötet!

Kent Andersson

ordförande

Vi har fått en ny rapport om Företagsklimatet i Stockholm. I den nyligen antagna Näringslivspolicyn för Stockholm sägs att vi skall ha Sveriges bästa företagsklimat år 2025. Just nu ligger Stockholm under snittet för rikets kommuner på alla de områden som undersökningen mäter. Stockholm har alltså en lång väg att gå för att bli bäst. Det sammanfattande omdömet för Stockholm blir godtagbart. Undersökningen omfattar 264 företag.

Läs hela rapporten här.

Hälsningar

Håkan Rosander

 

Till medlemmarna i företagsgrupperna i Stockholm!

 
Råd om hur vi skall bete oss i förhållande till coronaviruset utgår vi ifrån att du får från många olika håll. Om du har synpunkter på eller frågor kring hur det skall gå för ditt företag nu och senare under året får du gärna höra av dig till oss. Vi framför gärna synpunkterna till myndigheterna både i Stockholm stad och på riksplanet.
 
Med vänlig hälsning/
Kent Andersson
ordförande i Företagsgrupperna Stockholm

På bilden syns Rickard Klanglund från PEAB och Katarina Bexar som leder Integrationspakten.

Måndagen den 25 november var det stor samling av företagare på Nalen i Stockholm. Stockholms stads nya samarbete med företagen för att integrera människor in i näringslivet hade arbetsmöte. Organisationen heter Integrationspakten och har redan flera hundra medlemmar. Företagsgrupperna Stockholm är en av medlemmarna. På mötet fick vi information från företaget Jobbentrén hur man genom ett noggrant matchnings- och uppföljningsarbete lyckas få sina arbetssökande i varaktiga jobb. Vi fick höra om PEABs lösning på kompetensbristen, som var att starta en skola med många elever med utländsk bakgrund. Vi fick också en fin historiebakgrund om Stockholms utveckling sedan mitten av 1800-talet. 

Men så jobbade vi i grupper med en mängd uppgifter. Vi var säkert 300 deltagare och fyllde upp hela Nalens stora sal. Allt var mycket professionellt. Det är en stor satsning av Stockholms stad. Hela projektet leds av Katarina Bexar från arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholm med stort stöd från arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Fredrik Lindstål.

Resultatet av övningen återkommer vi till när sammanfattningen är klar.

Håkan Rosander

 

Stockholms stad anser att alla arbetsgivare i Stockholm har en viktig roll att spela och därför har staden tagit initiativ till Integrationspakten. Integrationspakten syftar till att föra samman näringsliv, andra organisationer och offentlig sektor för att tillsammans hitta lösningar som gynnar integration och jobbskapande.

Medlemmarna i pakten har bestämt sig för att bidra. De vill göra något åt det faktum att tusentals människor står utan jobb trots att mängder med arbetstillfällen förblir obemannade. De vill samarbeta för att människor ska få arbeta.

Läs mer här.

                                                                                                                    

Kommunstyrelsen

Pdf till: kommunstyrelsen@stockholm.se

Word-format till: RI-remissvar.SLK@stockholm.se

Remissvar på Vision 2040 med diarienummer KS 2019/483.

Ambitionen i Vision 2040 är på en mycket hög nivå. Uppfylls visionen kommer vi att ha en ännu bättre stad att leva i om 20 år. Det man oroas över är, hur skall det gå till? Nedan påpekar vi några faktorer som vi tror är avgörande för att uppfylla visionen.

AI.

Hur påverkar AI staden om 20 år? En vision om AI-utvecklingen saknas.

 

Näringslivet.

Företagandet är grunden för vår välfärd. Det är här resurserna skapas för att uppfylla visionen. För att få ett mycket bra företagsklimat i Stockholm krävs en mängd förändringar som vi har beskrivit i vårt remissvar på Näringslivspolicyn. Vårt svar bifogas.

 

Infrastruktur.

För att företagen skall kunna utvecklas måste infrastrukturen i staden och kontakterna med världen hela tiden anpassas till behoven där hänsyn måste tas till klimatpåverkan. Några exempel:

 

  • Tillgång till energi främst i form av elektricitet måste garanteras.
  • IT-näten måste anpassas till behoven. Stockholm ligger bra till då vi har bolaget STOKAB. Men vi måste vara snabbare på att koppla upp oss. Företagen får inte ligga sist i kön som vi gjorde med fiberutbyggnaden. Nu ligger vi redan efter med 5G-utbyggnaden trots att vi har världens ledande 5G-företag i staden.
  • Transportsektorn måste utvecklas. Här sker stora utbyggnader av persontransporterna. Men varutransporterna har stora problem, som kommer att öka med en expanderande e-handel. Samtransporter och nattransporter måste utvecklas.
  • Nya system för kontakter och samarbeten mellan människor och mellan företag kan dyka upp. De kan vara både digitala och fysiska. De måste naturligtvis analyseras men de får inte fördröjas av obeslutsamhet eller byråkrati.

Verksamhetsområden.

Våra verksamhetsområden måste bevaras enligt ÖPn. Verksamhetsområdena och blandstäderna måste skötas av staden så att miljöerna blir stimulerande för människor. Här skall bedrivas kreativ utveckling av produkter och tjänster.

 

 

Tillgänglighet.

Stadens tjänstemän och politiker måste vara tillgängliga för medborgarna. Det går idag 20 medborgare på varje kommunanställd. Det måste finnas förtroendeskapande möten mellan företagare och stadens representanter.

 

Personal.

Arbetsmarknaden kommer att vara internationell. Vi måste kunna ta emot personal från andra länder på ett välkomnande och värdigt sätt.

 

Bostäder.

Vi måste skapa balans på bostadsmarknaden. Släpp marknaden fri.

 

 

Med vänlig hälsning

Företagsgrupperna Stockholm

 

 

 

Kent Andersson

ordförande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilaga till remissvar om Vision 2040.

                                                                                                                                           Stockholm 20191030

 

Kommunstyrelsen i Stockholm

 

kommunstyrelsen@stockholm.se

RI-remissvar.SLK@stockholm.se

Ämne: KS 2019/273

 

Remissvar på förslag till Näringslivspolicy för Stockholms stad, diarienummer KS 2019/273.

 

Bra ambition.

Vi ser det som en bra ambition att staden tar ett helhetsgrepp på näringslivsfrågorna. Bra mål!

  • Mål nummer ett behöver en kvantifiering, kanske antal sysselsatta och ett mått på förändringstakten.
  • Mål nummer två har ett kvantifierbart mål i form av NKI (nöjdkundindex). Men räcker det? Eftersom målet är att ha Sveriges bästa företagsklimat, borde man ha målet att ligga etta i Svenskt Näringslivs ranking av kommunerna. Hur skall man annars kunna se att man är bäst?
  • Ett ytterligare mål borde vara att planera för verksamheter, arbetsplatser, i ett visst förhållande till planeringen av bostäder. Kanske tre lägenheter – en arbetsplats.

 

Policyn är en plattform.

Policyn är en plattform från vilken handläggningsalternativ och rutiner skall utvecklas där det bestäms vem som gör vad. Det är mycket främja, tillhandahålla, skall inrättas och beaktas i policyn. Att stadens tjänstemän skall ha ett näringslivsperspektiv oavsett funktion i staden är mycket bra. All välfärd börjar med företagande. Det är där resurserna för välfärden skapas.

 

SBRs roll.

FGS finner det mycket bra att SBR ges ett särskilt ansvar, och en samordnare, för samverkan med de renodlade verksamhetsområdena utifrån dessa områdens utpekade strategiska roll i ÖPn.

 

Fyra fokusområden.

De fyra fokusområdena är självklara för att göra Stockholm till en företagsvänlig stad. Frågan är väl om inte bostäder och företagslokaler skulle vara ett femte område.

 

Central funktion.

Under fokusområde 1, Stimulera tillväxt och företagsamhet, nämns under åtgärder en central funktion för lokal näringslivsutveckling. Denna funktion kan vara mycket intressant för att utveckla näringslivet i stadsdelarna. Funktionens ansvar och befogenheter måste naturligtvis specificeras och då kan vi i Företagsgrupperna hjälpa till.

 

En väg in är mycket bra.

Att få personliga kontakter som kan följa med ett ärende är mycket viktigt. Ofta kan man behöva kontakt med tjänsteman men har svårt att hitta rätt. Lägg ut organisationen i de tekniska kontoren på nätet. Det finns ju redan idag för internt bruk.

 

 

 

Långsiktig planering för mark och lokaler.

För bostäder finns det en god planering redan idag. För verksamheter finns det knappast någon. Det behövs åtminstone någon form av reservering av mark för verksamheter. Enligt ÖP skall befolkningen öka med cirka 50% fram till år 2040, det betyder att antalet arbetsplatser också skall öka med cirka 50%. Var skall vi jobba?

 

Lokalt samarbete i stadsdelarna.

Generellt ser vi det lokala näringslivsarbetet som viktigt. Skall stadsdelarna utvecklas i någon form av balans mellan t ex antal boende och antal arbetsplatser är det mycket bra om detta kan behandlas i stadsdelarna. De har ett par uppgifter i policyn

  • skall lotsa företagen rätt in i staden och
  • skall samarbeta med lokala näringslivet.

Här måste klarläggas vilka befogenheter som det lokala näringslivsarbetet skall få.

 

Ett problem i Stockholm är att alla ärenden skall in till Tekniska nämndhuset. Finns det inte någon möjlighet att delegera ärenden till stadsdelarna? Varje stadsdel i Stockholm är som en medelstor svensk stad. I varje stad finns det en motsvarighet till Tekniska nämndhuset. Det är klart att det blir en betydligt närmare och smidigare samarbete då. Skall Stockholm ha en chans att slå de andra kommunerna i Sverige måste vi i Stockholm tänka om.

 

Kontakter mellan Stockholms stad och företagen.

För att bli en riktigt bra företagarstad måste kontakterna mellan staden företagen bli bättre och naturligare. Det gäller att ordna möten och ge information, som passar mottagaren. Tittar man på Stockholms hemsida om företagsservice och går in under Nätverk och möten hittar man följande:

 

  • Klimatpakten, som arbetar för ett fossilfritt Stockholm 2040,
  • Stockholm Business Alliance som är ett samarbete med ett femtiotal kommuner och
  • Företagsområden och lokala företagsgrupper.

 

Det enda ställe där företagarna kan träffas för att dryfta allmänna frågeställningar är alltså i företagsgrupperna. Men då är inte staden med. Kontakt med staden tas då när det är problem av något slag. Men det finns inget forum för förtroendeskapande samarbete mellan stad och företag.

Inte ens frukostmötena finns kvar.

 

Det senaste brevet Företagsnytt som finns på hemsidan är daterat februari 2019. Det säger allt.

 

Med vänlig hälsning

Företagsgrupperna Stockholm

 

 

Kent Andersson

Ordförande

Den 4 oktober var det Företagarnas dag. Det är 36 år sedan vi demonstrerade mot löntagarfonderna och räddade företagsamheten. Så här såg det ut.

Igår den 4 oktober 2019 anordnade Moderaterna ett möte för företagarna. Då såg det ut så här:

Det var betydligt lugnare igår alltså även om salen var full med åhörare. De fyra företagrna är från vänster Albert Haskour, rådgivare åt Nyföretagarcentrum, Anita Roll, VD och grundare av Qtema AB, Annica Carlsson, VD på Arkitektfirman Equator och Martin Sjölander, ägare till restaurang Knut. Ulf Kristersson inledde med att presentera Moderaternas nya budget. Den består av tre delar, Samhällskontraktet, Ett sammanhållet land och tillväxt. 

Ulf Kristersson betonade företagens viktiga roll i att skapa välstånd. Det märkliga är dock hur lite det talas om detta i budgetsammanhang. Där talas det om vad pengarna skall användas till men inte var de kommer ifrån. Och nästan varje år blir det ett ökat budgetutrymme men sällan förklaras vad detta kommer ifrån. Att företagen med sin personal blir duktigare och duktigare varje år i att driva och utveckla sina verksamheter verkar vara något som de flesta tar som en naturlag. Men i denna process skapas de nya resurserna som beskattas och ger pengar till stat och kommun. Det är ingen naturlag, Det är idéer, arbete och samarbete mellan människor som skapar grunden för välfärden. Ulf Kristersson konstaterade att det idag finns 26 svenska stora internationella företag och 23 av dem skapades under åren 1853-1953.

De fyra företagarna pratade alla om behovet av att lösa personalbehov med hjälp av att integrera människor från andra länder. Detta var inte ett tema för dagens möte men alla fyra hade ett intresse av att anställa människor från andra länder. Men det är inte så lätt. Det är byråkratiska problem och bostadsproblem. Anita Roll på Qtema söker efter människor som kan analysera IT-system och hitta fel innan de uppträder. Det är nästan omöjligt att få personal till detta i Sverige. Kunskapen finns inte och då uppstår problemen med att hitta utländsk arbetskraft. 

Förenklade regler, en rörligare bostadsmarknad är krav som vi har hört många gånger. Att det skall vara så svårt.

Håkan Rosander

 

 

Idag träffade vi Staffan Ingvarsson, nybliven VD för Stockholm Business Region (SBR), och Ulrika Rosén från Invest Stockholm. Från FGS deltog vår ordförande Kent Andersson och Håkan Rosander. Vi påpekade att vi gärna ser att staden utnyttjar vår organisation för att bygga upp relationerna mellan företagen och staden. 

För Stockholms stad är det mycket viktigt att vi får till stånd företagsgrupper i alla verksamhetsområden. Vi kunde rapportera att vi kommer att ha nästa möte i Akalla den 22 maj och att vi har tillräckligt många intresserade företag för att kunna starta upp en förening. Stockholms stad håller på att arbeta fram en näringslivspolicy som skall beskriva hur staden internt skall behandla olika näringslivsfrågor. Ett förslag skall vara klart den 15 juni och då kommer vi att få ta del av den och lämna våra synpunkter. SBR skall också under år 2019 utarbeta en strategi för att utveckla stadens verksamhetsområden.

Pilotprojektet i Årsta är mycket viktigt för utveckling av hur samarbetet mellan staden och företagsgrupperna skall fungera i framtiden. Arbetet är inne i ett intensivt skede och har en egen projektledare från SBR som tillsammans med flera arbetsgrupper i Årsta går igenom konkreta problem. 

Från FGS påpekade vi att det är mycket viktigt för oss att det finns ett aktivt intresse för näringslivsfrågorna i de olika stadsdelarna. Vi kunde meddela att det på flera håll har märkts en positivare inställning i flera stadsdelar under år 2019. SBR meddelade att ett Mayors Advisory Board har bildats och det har haft ett första möte. 

Bostadsbyggandet har under många år varit intensivt vilket har påverkat många företag som tvingats flytta. Vi påpekade att då vi i Stockholm skall bli 50% fler innevånare år 2040 betyder det också att vi behöver skapa 50% fler arbetsplatser. Var skall de vara, hur skall de byggas upp? Eftersom de flesta nya arbetsplatserna består av kontor kan dessa blandas med bostäder. Stockholms stad har sagt att man skall börja göra det. Den senaste presentationen av nya bostäder är Alvik, som idag har 4.000 arbetsplatser. Dessa skall nu rivas för att göra plats för 1.700 lägenheter. Detta rimmar alltså mycket dåligt med planerna på att blanda bostäder och arbetsplatser. Ett annat sorgligt kapitel är Slakthuset. Var skall matproduktionen för stockholmarna ske i framtiden? Detta är en bransch där många företag är beroende av varandra och bör därför finnas samlade inom ett koncentrerat område. Det ser inte ut att bli fallet. Vi hoppas att den nya strategin för byggande av både bostäder och företag kommer att slå igenom i den framtida planeringen av staden. 

Inom FGSs olika medlemsgrupper hjälper vi idag företag att hitta nya lokaler. Detta gäller både befintliga företag och nya företag som SBR informerar om. Det senare skall SBR och FGS utveckla rutiner för.

Håkan Rosander

070-577 7019

 

   

   

På FGSs årsmöte talade fastighetsborgarrådet Dennis Wedin. Förutom att Dennis Wedins revir ansvarar för många bostadshus i staden har man också hand om 2.800 andra fastigheter. Regimen i stadshuset tror mycket på BIDs (Business Improvement Districts), som är en samverkan mellan fastighetsägare och verksamheter inom geografiskt avgränsande områden. Från stadens ledning vill man också se en översyn av regelbördan för företagen. Trafikfrågan i Stockholm är mycket knepig. Daniel Helldén är en man som lyckas mycket bra i kontakterna med massmedia. Staden satsar inga pengar på Förbifarten under de kommande fyra åren. Förändringar för trafiken måste samordnas när det gäller renoveringsarbeten. Allt är mycket bra noteringar men nu vill vi se handling också. För att klara av distributionen måste samlastning och nattdistribution komma till stånd. 

Från de närvarande på mötet påpekades att för att klara nattdistribution måste kollektivavtalen ändras så att distribution får ske även mellan kl 00 och 05. FGS har i sina remissvar strukit under vikten av samlastning och nattdistribution. Skall vi klara av transporterna till 50% fler innevånare år 2040 måste detta fungera. När flera av stadens företagsområden bebyggs med bostäder måste nya områden planeras för företagen. Vi kan inte bara bo vi måste ha arbetsplatser också. Var finns den nya marken för företagen? Frågan blir hängande i luften och det är skrämmande för stadens utveckling. Ett dåligt exempel är bebyggelsen av Slakthusområdet. Ett mycket bra område för bostäder, det medger vi. Och de ursprungliga planerna för matproduktionen, som skulle flytta till Larsboda, såg mycket bra ut. Den fina idén har dock förstörts, speciellt under den förra mandatperioden. Idén med ett samarbete mellan företagens matproduktion, utbildning av nya matkreatörer, utveckling av framtidens mat där Stockholms stad skulle spela en stor roll har förstörts.

Verksamheterna i Stockholms stad, som är i framkant på många områden, kan lätt raseras genom en oförståelse för företagandets villkor. Stockholms stad har halkat långt ner bland kommunerna i Sverige då det gäller att tillgodose företagens behov. Stockholm är den största staden i Sverige och jämförs med andra mindre kommuner där kontakterna mellan politiker, tjänstemän och företagare av naturliga själ är enkla och nära. Men då måste organisationen av Stockholms stad anpassas till dessa förhållanden. Företagens ärenden måste behandlas närmare företagen. Vi hoppas att den nya majoriteten i stadshuset orkar ändra på detta. 

FGS valde en ny styrelse på årsmötet. Den ser ut så här:

          Kent Andersson, ordförande

          Leif Nilsson                                     

          Jonas Nilsson                                  

          Lars Lindberg                                                       

          Margareta Widholm                           

          Rafael Ospino                               

          Claes Lundquist                            

 

Hälsningar

Håkan Rosander

 

 

 

 

 

På bilden syns från höger borgarrådssekreterare Gabriel Bergin, Leif Nilsson, vice ordförande i FGS och Kent Andersson, ordförande i FGS. Bakom kameran Håkan Rosander. Som synes är man nyss inflyttad i lokalerna. Flyttkartongerna är inte uppackade ännu. 

FGS har startat samarbetet med den nya regimen i stadshuset. Egentligen startade vi redan förra året med två uppvaktningar hos nuvarande finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Igår skulle vi ha träffat borgarrådet Karin Ernlund (C) som bland annat har hand om arbetsmarknadsfrågor. Hon satt dock upptagen i ett samordningsmöte med de övriga fyra partierna. Men vi pratade med Karins borgarrådssekreterare Gabriel Bergin och informerade om FGS och företagsgruppernas verksamhet. Det blev en bra diskussion med ömsesidigt utbyte av idéer och samarbetsmöjligheter. Innan vi gick fick vi hälsa på Karin och bestämde att vi skall boka ett nytt möte med henne.

Hälsningar

Håkan Rosander

 

 

 

I Stockholms stads Översiktsplan, som antogs av kommunfullmäktige i februari månad, fastställs att tio industriområden skall bevaras som renodlade områden för industrier, kontor, transporter och andra verksamheter och skall inte bebyggas med bostäder. I sex av dessa områden har vi idag företagsgrupper som är anslutna till FGS. Vi arbetar nu med att skapa företagsgrupper i  de övriga fyra områdena. De tio områdena är:

Akalla (saknar företagsgrupp)

Lunda

Energihamnen

Västberga

Årsta Partihallar

Årsta Park (saknar företagsgrupp)

Älvsjö verksamhetsområde (saknar företagsgrupp)

Högdalen

Farsta-Larsboda

Skrubba (saknar företagsgrupp)

Vi har gjort en folder där vi sammanfattar vad en företagsgrupp betyder för företagen. Foldern återges nedan.

20180315 Broschyr sid 1 Varför en företagsgrupp i mitt område

 20180315 Broschyr sid 2 Varför en företagsgrupp i mitt område

20180418 IMG 1866 2

Hej!

Onsdagen den 18 april hade vi årsmöte i FGS. Talare var Anna König Jerlmyr (m) och Stefan Hansson (s). De skulle besvara en fråga från FGS: Spelar det någon roll för företagen vem som vinner valet i höst. Någon klar bild vari skillnaderna mellan partierna finns framgick inte av deras framföranden. Nedan en sammanfattning av vad som sades.

Annas tal:

Anna tror att det kommer att behövas mer av dygnetruntservice för människorna i Stockholm speciellt genom en ökande e-handel. Trygghetsfrågan är väsentlig för företagarna och kanske speciellt för butikerna. Om alla butiksstölder skulle anmälas skulle rättssystemet haverera. Anna tror på BIDs (Business Improvement District) för ökad trygghet och trivsel. Trafiken bör ledas under jord i stor utsträckning, bort från city. Anna vill att ett företagsborgarråd tillsätts i Stockholm. I London har borgmästaren ett företagsråd ett par gånger om året. När det gäller skatter vill hon minska regelverket och tillåta optionsprogram i företagen. Enkla bostäder måste byggas och kollektivboende kan vara en dellösning på bostadsmarknaden. Det skall vara möjligt att driva företag som pensionär. Företagens betydelse för välfärden måste poängteras, en attitydförändring måste till med enklare regler för företagen och Stockholms kommun måste bli bäst i Sverige för företagande.

Stefans tal:

Stefan hade gjort en graf över de senaste 15-20 åren som visade hur många företag som hade startats per år och hur många som hade lagts ner. Kurvorna hade han kopplat till vilket majoritet som suttit vid makten. Det gick lite upp och ner i stort sett oberoende av vem som satt vid makten. Stefan konstaterade att det i stort sett var dött lopp mellan det röda och det blå laget. Stefan sade att han idag fungerar som ett företagsborgarråd även om han inte har den titeln. Detta har dock inte kommunicerats till företagen. Det var en nyhet. Bostäder, arbetsmarknadspolitiska åtgärder och trygghet är områden som Stefan vill satsa på. När det gäller bostäder tog han upp målet att bygga 140.000 nya lägenheter fram till år 2030 och att vi är på god väg att göra detta. Staden har också satsat 200 mnkr i en trygghetsfond för att öka säkerheten. Där ingår bland annat kameror. 

En fråga i publiken till Stefan handlade om de planerade miljözonerna för trafiken i Stockholm. Stefan svarade att det är inte färdigförhandlat ännu. En kritisk röst tyckte också att Stefan behövde vara mer konkret i sina utfästelser mot företagen. 

Håkan Rosander

 

 

 

 

20180313 Anna König IMG 1734

Möte moderaterna i Stadshuset den 13 mars 2018.

I mötet deltog:

Anna König Jerlmyr            oppositionsborgarråd (M)

Börje Häggman                    kommunfullmäktige (M)

Thord Swedenhammar    Kanslichef Moderaterna (M)

Kent Andersson                  FGS

Leif Nilsson                            FGS

Håkan Rosander                  FGS

I höst är det val och det är därför viktigt att vi framför våra önskemål till politikerna. Idag träffade vi därför moderaterna och lite senare skall vi också träffa socialdemokraterna och kanske några andra partier. Här är några av våra krav:

1. Nu när Översiktsplanen (ÖP) är beslutad med tio fastställda verksamhetsområden är det viktigt att dessa områden får vara reserverade för företagande under lång tid så att företagen vågar investera.

2. Vi vill att staden satsar på ett lokalt näringslivsarbete där företagarna kan få en ingång till stadens olika institutioner och lokal tillståndsgivning i olika frågor.

3.  Vi vill också ha ett företagsborgarråd som har näringslivet överst på agendan varje dag. Ett borgarråd som i huvudsak sysslar med stadens intäkter.

4. Befolkningen i Stockholm skall växa med 50% enligt ÖP. Vi behöver inte bara bostäder utan också arbetsplatser. Bygg utmed trafiklederna. Det blir en bullerskärm mot bostäder. Förbifarten är ett bra exempel.

5. I verksamhetsområdena tillbringar personalen 8-10 timmar av sin vardag. Det skall vara en inspirerande och kreativ miljö som måste skötas som parker.

Håkan Rosander

Dagens Industris seminarium Världen 2018.

Onsdagen den 17 januari hölls seminariet Världen 2018 på Grand Hotel med ett imponerande antal prominenta deltagare. Vi var 360 personer i publiken som fick lyssna till två ministrar, Ericssons forskningschef, utrikeskorrespondenten på The Economist, tre IT-entreprenörer från de baltiska länderna, chefen för Nasdaq i Stockholm, biträdande finansborgarrådet i Stockholm, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Dagens industris korrespondent i Silicon Valley på direktlinje från Kalifornien och många fler. Vi fick lära oss om IT-säkerhet, andra länders syn på Sverige och om framtiden. Man var ganska överens om att 2018 bör bli ett bra år. Konjunkturtoppen är inte nådd ännu. Nedan några korta referat från konferensen.

EU- och handelsminister Ann Linde.

Ann Linde målade upp en ljus bild av Sveriges situation som ett av de mest konkurrenskraftiga länderna i världen. Vår export till EU växte med 14% förra året men exporten till Kina växte med 50% men vi borde kunna exportera mer. Sverige är den sjätte största bidragsgivaren till FN och svarar därmed för 1% av FNs budget, men FN köper bara 0,01% från Sverige. America first har hindrat en del affärer. EU vill skapa en digital inre marknad men många länder tvekar till att dataflödena skall få fritt spelrum. Sverige måste ta ledningen i digitaliseringsracet. England svarar för 7% av både vår export och import och det vill vi behålla även efter Brexit. Men hur sade inte Ann Linde. Angående Kinas eventuella investering i hamnen i Lysekil sade Ann Linde att lagarna kan komma att förändras. Men hur sade hon inte.

Generaldirektör Annika Rembe från Svenska Institutet.

Sverige har 0,14% av världens befolkning och vi är som en mycket liten stat beroende av ett gott omdöme i övriga länder. Och Sverige ligger bra till. Annika Rembe visade ett tiotal olika index över världens länder och Sverige var bland de fem eller tio bästa i alla indexen. Trumps uttalande Last night in Sweden gav överlägset flest artiklar i pressen över hela världen. Ironiskt nog fick alla talare fotoboken Last night in Sweden som visar vad som händer under en dag i Sverige, för det mesta lugnt och stillsamt för det mesta i familjemiljö.

 

20180117 IMG 1628 2

Magnus Kempe, Director Retail & Finance på Kairos Future.

Magnus försökte i en rasande fart att förklara blockchain-tekniken där bland annat Bitcoin är ett exempel. Finansiella transaktionskostnader är mycket stora i världen, 70% av BNP, och de kan sänkas drastiskt med blockchain. Det gäller att skapa digitala original och digitala underskrifter och det görs med hjälp av Scrive, ett svenskt bolag. För att tekniken skall slå igenom behövs en del lagändringar. På gång att utnyttja tekniken är fastighetskontrakt, bokföring och bolån. Den som är mer intresserad kan studera bilden ovan som Magnus visade.

20180117 IMG 1630 2

Alasdair Ross Editor, The Economist Intelligence Unit

Alasdair Roos är en rolig man och framhöll bland annat att Japans kejsare kommer att avgå mot slutet av detta år. Han kommenterade detta med att fler borde fundera på att göra detsamma. Under 2018 kommer Kina att bromsa in till 6% BNP-ökning medan Indien ångar på med 8% och skulle antagligen nå ännu högre men den medelklass som finns där är fortfarande för fattig. 2018 blir ett återhämtningens år för Europa. USA kommer att fortsätta på nuvarande nivå men kommer att mattas av under 2019-2020. Robotisering kommer. År 2026 kör robotar lastbilar, år 2050 skriver de ledare i NY Times och år 2140 sköter de produktionen helt och hållet.

Paneldebatt om trender.

I panelen ingick Katarina Lundahl, samhällspolitisk chef på Unionen, Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, Lauri Rosendahl VD på Nasdaq och Stefan Hansson, biträdande finansborgarråd i Stockholm.

Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, önskar att Riksbanken verkligen börjar höja räntan under 2018. Anna framhöll också att om nu bostadsbyggandet börjar minska så kommer vi snart att få ökande problem i Stockholm. Lauri Rosenthal, VD på Nasdaq, sade att 2018 blir minst lika bra som 2017. Vi har en globalt synkroniserad tillväxt vilket är mycket ovanligt. Senast vi hade det var 2006. Vi kan leva med en viss politisk turbulens. Men vi måste förstå att vi alla är dopade (av den låga räntan). Statsskulderna ute i Europa är för höga, därför behöver fler år med god ekonomisk utveckling. En skuldkris kan komma i Kina.

New Nordic.

Deltagare var Adam Rang, Estlands e-Residency program, Aurelija Petrauskyte, Transfergo och Davis Krastins, Aerones.

Detta var ett nytt begrepp bestående av de baltiska staterna. De tre representerade start-up-aktiviteterna i de baltiska länderna som bland annat handlar om förbilligade pengatransaktioner och drönare som tvättar vindkraftverk, släcker bränder och putsar fönster. New Nordic vill visa att de kan något, att vi är mer lika än olika. En fördel för dessa små länder är att de är snabba på att anpassa lagarna, t ex för tester av nya produkter.

Silicon Valley.

Andreas Cervenka är Dagens Industris man i Silicon Valley. Han konstaterade att livet i Silikon Valley domineras av de stora IT-bolagen. Men de har fått dåligt rykte, speciellt under 2017, då t ex Facebook har fått problem med trovärdigheten och vad som publiceras på sidorna. Man skäms. I Facebook och Google är det vi människor som är både kunden och produkten. Genom att allt vi gör registreras så vet företagen vilka intressen vi har och kan styra informationen, dvs reklamen, till oss. Det finns sju dominerande molnverksamheter i världen, fyra i USA, två i Kina och ett i Indien. IT-bolagen har blivit system viktiga, som bankerna, de får inte gå omkull. Makten i USA har förskjutits från Wall Street till Silicon Valley.

Cyberhotet.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på IIS.

IIS = Internetstiftelsen i Sverige. De ansvarar för domännamnen .se och .nu. Anne-Marie pratade om hur dåliga vi är på att skydda våra lösenord och vi har för enkla lösenord. Hur gör hon själv då. Hon använder en lösenordsgenerator på nätet som väljer lösenordet och sedan sparar hon det i sin egen lösenordsbank på nätet.

Önskelista-Sverige efter valet.

Therese Guovelin, förste vice ordf LO, Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, Lena Apler, grundare och styrelseordf i Collector Bank.

Uttalanden utan någon ordning.

Ny översyn av skattesystemet kommer. Fastighetsskatten ökar kanske. Optionsprogrammen utvecklas. Ingen tror på ett högre totalt skattetryck. Instegsjobb kommer. Nya regler för invandring, vi kan inte ha samma regler för IT-personer och bärplockare. Dieselbilar kommer kanske att förbjudas. Omställningstakten för ändrad energianvändning och större miljöhänsyn kommer att öka därför att företagen vill det av konkurrensskäl. Under nästa mandatperiod sker stora förändringar.

Kultur i affärslivet.

Jan Gradvall intervjuades.

Jan poängterade hur viktigt det kan vara med kultur i affärsumgänget. Han berättade att i Frankrike så drar fransmännen lott och den som förlorar får gå ut och äta middag med svenskarna. Svenskarna är tråkiga, vill bara prata golf och pengar.

5G är bara början.

Sara Mazur, forskningschef på Ericsson.

Idag har vi 7,5 mdr mobilabonnemang, år 2022 9mdr och 2023 30 mdr. 5G kommer 2020. 5G är nödvändigt för självkörande bilar och för avancerad maskinkommunikation. All kommunikation kommer att vara omedelbar, skall bilen bromsas måste det ske på en bråkdel av en sekund, inte efter en sekund för då smäller det.

Håkan Rosander

20171128 IMG 1520 2

20171128 IMG 1528 2

Den 28 november deltog FGS i evenemanget Mitt Företag i den gamla kyrkan på Folkungagatan 90. 250 företagare som varit igång i några år fick här inspiration till att vidareutveckla sina företag. Evenemangets skapare Gustaf Oscarsson berättade om sin egen utveckling som företagare. Tio utställare visade vad vi kan hjälpa entreprenörerna med. En av dem var Företagsgrupperna Stockholm som samarbetade med Invest Stockholm. Företagarna får en kort där man skall redovisa sina besök hos utställarna eller kontakter som man skapat. Det sätter fart på besökarna eftersom man deltar i en tävling då man redovisat minst tio kontakter. Under dagen utsågs också årets stjärnföretagare Joyvoice World Choirs, som drivs av Hanna Rydman och Calle Bäck från Linköping. Joyvoice vill genom körsång få människor att må bättre, bli stärkta och få mer positiv energi i sina liv. Kul val! Dagen avslutades med att företagaren Charlie Söderberg talade om hur man blir en rikare företagare. Under hela dagen betonades hur man blir rik på flera plan, rik på pengar, rik på tid och får balans i livet.

Håkan Rosander

 

  

Konferensen med Klimatpakten och Fossilfritt Sverige hölls i Stadshuset den 7 november 2017. 

20171107 IMG 1482 2

Klimatpakten startades år 2007 av dåvarande miljöborgarrådet Ulla Hamilton och från början ingick sju företag. Nu är 227 stockholmsföretag med i pakten vars syfte är att sprida kunskap och skapa smarta lösningar för ett hållbart företagande. Och i år är det alltså 10-årsjubileum.

 

Värd för mötet var miljöborgarrådet Katarina Luhr, som började med att intervjua Ulla Hamilton om hur det hela startade med att Ulla tyckte att man borde göra klimatinsatser på det lokala planet. Katarina Luhr konstaterade att det blir varmare och varmare varje månad samtidigt som dock Stockholms stad minskat energianvändningen med 50% sedan år 1990.

 

20171107 IMG 1490 2

Svante Axelsson är nationell samordnare för ett Fossilfritt Sverige. Han konstaterade att det numera är hälsofrågan som styr klimatutvecklingen vilket är mycket tydligt i Kina där befolkningen stundtals har svårt att andas. Det finns andra positiva utvecklingstendenser som att år 2026 kan alla bilar vara eldrivna om trenderna håller i sig. Priset på solceller har sjunkit med 80% sedan Köpenhamnskonferensen 2009. Svante Axelsson sammanfattade situationen med att vi troligen underskattar hotbilden men att vi samtidigt överskattar omställningsproblemen. Det är ur flera synpunkter lönsamt att driva klimatarbete. Sverige har större möjligheter än de flesta andra länder. Vi har fossilfri el sedan länge, bergvärme för uppvärmning och nu skall vi fixa transporterna med bioetanol och batterier (Northvolt).

 

20171107 IMG 1485 3 

Klimatarbetet i tre företag redovisades. Annica Ånäs, VD för Atrium-Ljungberg berättade att fastigheter står för 30% av energianvändningen i Sverige. Atrium-Ljungberg har minskat sin energianvändning med 20%. Rosanna Zalbo Lundgren från Avisera har sänkt sina totala utsläpp med 50%. Cathrine Löfqvist från Bring Norden berättade att man samarbetar med Ragnsells vilket innebär att man kör paket på ena hållet och sopor på tillbakavägen och å så sätt undviker att köra med tomma bilar. 

 

Catarina Luhr avslutade med att konstatera att det är viktigt att företagen berättar vad man gör för att sprida idéerna och tala om att det är lättare än man tror att göra omställningen.

 

Håkan Rosander

Möte med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr

2017-09-13 i stadshuset.

20170913 IMG 1305 2

Deltagare:

Anna König Jerlmyr            oppositionsborgarråd (M)

Börje Häggman                    kommunfullmäktige (M)

Carolina Zandén                  borgarrådssekreterare (M)

Kent Andersson                  FGS

Leif Nilsson                            FGS

Håkan Rosander                  FGS

Bakgrunden till mötet var att Anna ville veta mer om vad FGS gör. Vi förklarade FGSs arbetsområden alltifrån saknade papperskorgar till stadsplanering i Översiktsplanen. Vi hade en mycket givande diskussion om förutsättningarna för näringslivsarbetet i Stockholm. Något av det vi berörde återges nedan.

FGS framförde önskemål om ett mycket mer aktivt näringslivsarbete i stadsdelarna. Näringslivsråd och näringslivssekreterare, med tillräcklig tid för detta arbete, borde finnas i alla stadsdelarna.

Ulla Hamilton var företagsborgarråd under 2010-2014 och var mycket aktiv och lyssnade på företagens önskemål. Tyvärr fungerar det inte på samma sätt längre. Vi vill gärna se ett nytt företagsborgarråd i framtiden.

Anna informerade oss om att man har studerat olika områdesstyrningar i bland annat New York. Det omfattade områden med företag och boende. Något som alltså kan bli aktuellt att titta på i våra verksamhetsområden och blandstäder.

Trafiksituationen i Stockholm är oundviklig i en sådan här diskussion. Staden planeras mot att bilen inte skall finnas. Bilen kommer alltid att finnas därför att det finns ett mänskligt behov av personliga transporter och godstransporter där endast bilen är det effektiva transportmedlet. Vi framförde önskemål om bland annat en österled, parkeringar och anslutningar från verksamhetsområdena till trafikleder.

Varuförsörjningen till en växande befolkning i Stockholm sker idag huvudsakligen via de stora terminalområdena i Lunda Västberga. Om befolkningen ökar med 50% fram till år 2040 skall varuvolymen också öka med cirka 50% och den kapacitetsökningen finns troligen inte i Västberga och Lunda. Distributionen kommer därför i framtiden att flytta från Stockholm till kranskommunerna. Det innebär längre transporter för en mängd distributionsbilar in mot Stockholm vilket påverkar miljön negativt. Vi framförde vårt önskemål om samdistribution, nattdistribution och distribution på tunnelbanan under nätterna.

Håkan Rosander

070-577 7019

Grimstaskolan (medlem i VHV) fick i går (9 december) fint besök då nobelpristagaren i Kemi Ben Feringa röreläste som sin forskning.

Vi i styrelsen inom VHV vill passa på att gratulera Grimstskolan för det fina besöket.

 

Stockholm Business Region Development har startat ett nyhetsbrev till företagen i Stockholm:

 

Förbifarten byggs.

Slussen byggs.

Bromma flyg blir kvar.

Besked från Karin Wanngård.

 

Den 14 april hade FGS sitt årsmöte i Fryshuset. Talare var finansborgarrådet Karin Wanngård och Martin Dworén berättade om Fryshusets verksamhet.

 

Karin Wanngård

Karin Wanngård, som är Stockholms stads finansborgarråd, berättade om infrastrukturen där tre stora projekt är speciellt viktiga. Förbifarten har nu börjat byggas och skall färdigställas enligt de ursprungliga planerna. Slussen är så dålig att den inte går att reparera. Den skall byggas om enligt den detaljplan som nu finns. Det är "bara" bussgaraget som skall fixas till. Bromma flygplats skall vara kvar under överskådlig tid, vilket innebär cirka 20 år. Karin betonade med eftertryck att det inte kommer att bli någon nedläggning av Bromma flygplats om det innebär att näringslivet i Stockholm drabbas negativt. Anders Sundström är utredare av Bromma flygplats och skall vara klar med sin utredning i oktober 2016.

Bostadsbyggandet skall öka. 40.000 lägenheter skall byggas fram till 2020 och 140.000 till 2030. Bostäder är ett av de stora hindren för företagen att skaffa rätt personal. De får jobb men har ingenstans att bo. 

Utbildning är ett annat område som Karin Wanngård berörde. Vi måste få fler högskoleplatser i Stockholm. 

IMG 1655 Basket 20 200

 

Fryshuset.

Martin Dworén berättade om den mycket omfattande verksamhet som Fryshuset bedriver inte bara i Stockholm utan också i Göteborg, Malmö, Skärholmen, Kalmar, Husby och även i Köpenhamn. Verksamheten är så om fattande att den är omöjlig att beskriva på några få rader. Martin berättade i nästan en timme inklusive en rundvandring i lokalerna i Hammarby Sjöstad. Av de cirka 100.000 människor söm föds i Sverige varje år är det cirka 10.000 som kommer snett i samhället på ett eller annat sätt. Det är framför allt dessa som Fryshuset vill fånga upp. Fryshuset är ett projekt där individerna får vara de människor de är. Alla får varje vecka göra något eller några saker som de tycker är roligt, där de känner att de är bra, och det stärker dem att också göra annat som att gå i Fryshusets skolor. Man kan fråga sig vad Stockholm vore om vi inte hade Fryshuset med alla dess aktiviteter.

IMG 1652 Martin Dworen pratar 20 200

FGS årsmöte

Naturligtvis hade vi sedvanliga årsmötesförhandlingar där vi bland annat fattade beslut om nya stadgar som finns att läsa under fliken Om oss/Dokument. Den gamla styrelsen fick ansvarsfrihet och en ny styrelse valdes. Det kan ni se under fliken Om oss/Organisation.

Håkan Rosander

 

Den 20 oktober deltog Företagsgrupperna Stockholm i ett evenemang tillsammans med Mitt Företag. Företagsgruppen ingick som en av evenemangets expertstationer om nätverkande och betydelsen av att ingå i sammanhang.

Målet var hur företagare kan bli ännu bättre. Som företagare har du två val. Du kan fortsätta som du alltid har gjort, och få samma resultat som du alltid har fått. Eller så kan du lära dig hur världens stjärnföretagare bygger sina företag, och följa i deras fotspår.

Andreas Carlsson, musikproducent, låtskrivare och känd från idoljuryn i TV-programmet Idol, gav en personlig och motiverande föreläsning om hur man förverkligar sina drömmar och skapar ännu fler lönsamma affärer. Utifrån sina egna erfarenheter gav Andreas råd om hur man bygger sitt varumärke, och om hur du paketerar och pitchar ditt företag (och dig själv) på ett framgångsrikt sätt.

Läs mer här: här

epertstation

Stjärnföretagarna i Liljeholmen

Go to top